reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Menu naszych pociech :)

Hej porzebuje rady badz opini na temat jadlospisu dziennego mojego dziecka. Wyglada on tak:

05:30 180-210ml mleka
10:00 180-210ml mleka
13:00 obiadek (ze sloiczka 125g)
16:00 deserek (ze sloiczka 125g)
19:00 180-210ml mleka

i koniec. Chcialabym sie dowiedziec czy jest to dobry jadlospis czy moze cos tam brakuje?
Mala nie dostaje kaszek czy kleiku bo nie mam tego gdzie wkleic. Do mleka nigdy nie dodawalam bo ladnie mi przesypia noc wiec nie widzialam potrzeby ale teraz zastanawiam sie czy taka kaszka nie powinna byc w diecie. Ona ja jadla kilka razy jak na przyklad jakis tam nowy sloiczek nie przypasowal to szybko kaszke robilam i uwielbia. Mialam pomysl zeby co drugi dzen zastapic deserek kaszka owocowa, nie codziennie bo przeciez dziecko owocow potrzebuje, ale nie wiem czy to dobry plan. Prosze o rade:) Kazda mile widziana i z gory dziekuje.

Kala możesz po prostu zrobić kaszkę i dodać tam owoce ze słoiczka..ja tak często robiłam Hani bo ona za bardzo nie chciała mi jeść owoców:tak: Będzie dwa w jednym!
Albo mleczko o 10 zastąpić kaszką która będzie śniadaniem!

A ktore wyjscie lepsze? Kaszke zamiast mleka o 10 ale wtedy bedzie jadla mleko tylko 2 razy dziennie. czy to nie za rzadko?
Czy dodac owoce do kaszki??? i dawac wporze deserku??
Pytam bo Julka chetnie zjada owoce. A jezeli juz dodawac do kaszki to ile gdzies ze sloiczka dodac??? Ale mase dziwnych pytan zadaje hehhe...jeszcze jedno najdziwniejsze: jezeli kaszka jest juz owocowa: na przyklad z owocami lesnymi to wciaz dodawac jakies owocki???

reklama
kaszka przecież też jest z mlekiem, więc licz to jako mleczny posiłek :) A owocków nie musisz dodawać jak masz owocową :)
Ja podaje kaszkę bezsmakową i wrzucam do niej mniej wiecej 1/2 małego słoiczka, ale nie odmierzam równo, czasem dodam 1/2 a czasem prawie cały :-)

NO moj szymek to wcina tak
8;30 mleko
12;30 mleko
16;30 zupka z mieskiem
20;00 mleko
3;00 mleko
Miedzy posilkami na maxa wciskam mu jablko ale on nie chce moze zamiast tego jednego mleka zrobie mu kleik na gesto z tym jabluszkiem sama nie wiem bo na noc nie robie juz kleiku bo on krocej po nim spi niz po mleku a kaszki wprowadze za miesiac:) Oprocz tego od 2 dni wcina miesko na poczatek zupa z kurakiem wczoraj nie chcial nie smakowalo mu za bardzo wcisnelam cudem bo go rozsmieszalam ale dzis az sie trzasl ciesze sie ze mu posmakowalo no i jak zje taki sloik to sie zachowuje jakby mial adhd im wiecej zje tym bardziej wariuje jakbym mu jakis sok z gumijagod dala hihi

a moja Zuzuia dostała dzis po raz pierwszy jabłuszko, to miał być pierwszy jej nowy posiłek, niestety tak sie krzywiła i machała głową jakby cytrynę dostała, widać było że to jabłko to chyba dla niej za kwaśne ...a może tak po prostu zareagowała na nowość...i teraz nie wiem czy jutro dać jej znowu to jabłko czy pojutrze sprobować dać marchewkę...

A ktore wyjscie lepsze? Kaszke zamiast mleka o 10 ale wtedy bedzie jadla mleko tylko 2 razy dziennie. czy to nie za rzadko?
Czy dodac owoce do kaszki??? i dawac wporze deserku??
Pytam bo Julka chetnie zjada owoce. A jezeli juz dodawac do kaszki to ile gdzies ze sloiczka dodac??? Ale mase dziwnych pytan zadaje hehhe...jeszcze jedno najdziwniejsze: jezeli kaszka jest juz owocowa: na przyklad z owocami lesnymi to wciaz dodawac jakies owocki???

Tak jak napisała Purchawka..w kaszce jest mleko więc to posiłek mleczny :)
A ja i tak bym do smakowej kaszki dodała owoców..wiadomo że w takiej kaszce to są małe ilości..a owoce zdrowe więc z tym przesadzić nie można :)
Np o 10 dajesz kaszkę do której dodasz sobie jabłuszka..a na deser dasz inny owoc

Wczoraj ku mojemu zaskoczeniu Max zjadl cale pudeleczko (ok90gram) mango z gruszka :-):-):-)
Otwieral dziubka jak szalony.
Balam sie ze jak sie skonczylo to bedzie plakal ale zobaczyl ze jest pusto w pudeleczku i zajal sie czyms innym.

Niestety obiadku juz nie ruszyl (marchewka z kurczakiem)

Najwazniejsze ,ze jest nadzieja :)

a moja Zuzuia dostała dzis po raz pierwszy jabłuszko, to miał być pierwszy jej nowy posiłek, niestety tak sie krzywiła i machała głową jakby cytrynę dostała, widać było że to jabłko to chyba dla niej za kwaśne ...a może tak po prostu zareagowała na nowość...i teraz nie wiem czy jutro dać jej znowu to jabłko czy pojutrze sprobować dać marchewkę...

Nie rezygnuj tak szybko:tak:moja mała jak pierwszy raz dostała jabłuszko to normalnie się krzyusiła:szok:a po paru dniach już slicznie jadła. Z resztą dopiero zaczynasz rozszerzać dietę więc pierwsze produkty wprowadzaj powoli i pojedynczo, żeby zobaczyć czy nie ma alergii:tak:

lanjaa próbuję,,, wczoraj podałam marchewkę to już się nie krzywiła ale mimo to nie zjadła,,, dzis dalej powalczymy:-)

a Alanek ma dziś mega apetyt rano po cycusiu zwykle jadł obiadek w południe dzis już o 11 po półtorej godz. 150ml mleka mod. o 14.30 deserek cały słoik zobaczymy co będzie dalej zwykle deserek dostawał o 16 potem troszkę cyca i butla na noc a tu 15 a on juz po deserku pewnie będę musiała mu dac dodatkowa butlę mleka
tak sobie myślę że jak tak ma być to chyba rano po wczesnym cycusiu ok 8 a obiadkiem o 12 dam mu jeszcze butlę mleka i wtedy reszta godzin karmienia się nie zmieni no zobaczę może to takie jednodniowe obżarstwo

reklama
Do góry