reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

reklama
oj nutria nawet nie wiesz jak bardzo bym chciała...


o oto nasze wczorajsze pieczenie i dekorowanie. I dla Marysi i dla mnie to były pierwsze pierniczki w życiu:)

2013-12-10 10.31.39.jpg2013-12-10 11.12.57.jpg
 

Załączniki

  • 2013-12-10 10.31.39.jpg
    2013-12-10 10.31.39.jpg
    31,7 KB · Wyświetleń: 81
  • 2013-12-10 11.12.57.jpg
    2013-12-10 11.12.57.jpg
    43,8 KB · Wyświetleń: 86
trasiu suuuuper! muzycznie:-p Twoja/Wasze pierwsze??? brawo!!!:tak::-) pewnie była świetna zabawa dla Was dziewczynki?;-) a lukier z czego robiłaś? cukier puder, woda i sok z cytryny? czym nakładałaś? tubką czy zwiniętym papierem? ile pierniczków Wam wyszło?
my z Emi robimy w ten wekend pierniczki, M przyniósł mi wczoraj z firmy różne 'gadżety' do tego (od foremek plastikowych do pędzelków i szpatułek), zakupiłam posypki, zresztą zawsze pożna posypać startą czekoladą, wiórkami kokosowymi, zmiksowanymi płatkami migdałów. Lukier chcę zrobić rzadszy, żeby całe pierniczki delikatnie były nim pokryte (zresztą nie wszystkie chce polukrować). Nadzienie: krem ze śliwek z kakao (od mojej babci) i mam jakąć konfoturę w domu chyba wiśniową, więc będzie szaleństwo.
a i jeszcze miodowe ciasteczka chcę zrobić (mam stempelki w kształcei choinek;-))
 
felka u was to dopiero zapowiada się szaleństwo! :)
Ja zrobiłam z dwóch przepisów, bo nie wiedziałam, który lepszy. Zrobiłam masę miodową i podzieliłam na dwie części, do jednej dodałam wersję ze śmietaną, do drugiej wersję z jajkami. Na zdjęciach są te z jajkami. Pierniczki w wersji drugiej, na śmietanie, są grubsze, jeszcze ich nie ozdabiałyśmy. I też planuję tak jak ty: część bez lukru, część, tylko muśnięta pędzlem, więcej kolorowych posypek.
Lukier zrobiłam nie na cytrynie tylko na białku, świetnie się trzymał. Podawałam go z grubszej reklamówki z uciętym rożkiem. Polecam, bardzo wygodnie:)
Marysia ozdabiała swoimi specjalnymi pisakami do ciasta, takie kolorowe tubki z lukrem. Oczywiście wszystko, co ozdobiła, od razu zjadła... ostrzegałam ją, że pierniczki są jeszcze twarde, ale stwierdziła że są mięciutkie i pyszne więc się nie kłóciłam:) Ja jestem na diecie, nie spróbowałam ani jednego:sorry:

forever chcesz dokładny rpzepis? gdzieś go znajdę w necie, ale to nie był żadne wcześniej sprawdzony "od kogoś".
 
trasiu ja się trochę boję robić lukier na surowych białkach...; dobry pomysł z tą grubszą reklamówką:tak: ja też robię z dwóch przepisów, nie różnią się strasznie, ale chcę wypróbować; jedne mają być od razu mięciutkie, do jedzenia.


u mnie wczoraj w domu pięknie pachniało, wróć - bosko pachniało: grzańcem/kompocikiem dla dzieci, pychotka
 
Ostatnia edycja:
Traschka - przepraszam, nieogarnięta jestem kompletnie :-(Tak, poproszę przepis. Myślę, że aby móc sensownie tj. w odpowiednim terminie - obdarować parę osób będziemy piec w czwartek, mam nadzieję, że wyjdzie coś co będzie się nadawało do obdarowania :-p
 
reklama
Trashka super :-) gratuluję pierwszych wypieków :-)
ja moze coś jutro upiekę w wersji dla chłopaków i dla mnie (bez cukru i mąki białej )
dla siebie przepisy muszę znaleźć dopiero
 
Do góry