reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

zołzik żadnych jogurtów nawet nie je Edi? Maja o dziwo zaczęła jeść i nic się nie dzieje:szok:
mamaM moze to z gorąca, Maja zjadła cały słoik risotta z królikiem i brokułami przed spaniem, a teraz tylko ze 100g zupy jarzynowej ugotowanej przeze mnie, nie cisnę, spróbuję za godzinę

reklama
mamaM moze to z gorąca, Maja zjadła cały słoik risotta z królikiem i brokułami przed spaniem, a teraz tylko ze 100g zupy jarzynowej ugotowanej przeze mnie, nie cisnę, spróbuję za godzinę

mrsmoon
nie wiem, sama juz nie wiem :-(
chyba bardziej chodzi o moje błędy w jego żywieniu na początku rozszerzania diety, które teraz wychodzą w jego słabym jedzeniu normalnych posiłków :baffled::-(

mamoM Mati jest jeszcze na tyle mały, że konsekwentnie postępując możesz Go przestawić i wyeliminować błędy. Dziecko do 3rż kształtuje nawyki żywieniowe, im wcześniej zaczniesz tym lepiej

:tak: Dacie radę! Jest jeszcze Mały, elastyczny na zmiany. Ale chodzi o ilość jego jedzenia czy to co lubi a czego nie??

Ja pracuję nad nawykami jedzeniowymi Młodego solidnie i efekty napawają mnie dumą- rzuca się dosłownie na marchewki, paprykę, każde warzywo w zasadzie, łącznie z surową cebulą:-D:-D Jak siatkę z zakupami znajdzie, to wgryza się w pomidory i cytryny:-D Owoce lubi wszystkie ale mniej niż warzywa, kasze młóci równo a zje, ale dość ( jak na niego) niechętnie : ziemniaki, mięso, chleb, przekąski ala chrupki:happy: Dzisiaj dostał herbatnika, chyba pierwszy raz- zjadł pół i wypluł:tak:

Możecie napisać jadłospisy Wasze bo dawno nie było tego:-) a znów mam dylemat czy nie daję za małych porcji. I jeszcze- z czym kanapki robicie ( chodzi mi o warzywa), ostatnio kiepsko z weną u mnie...

:tak: Dacie radę! Jest jeszcze Mały, elastyczny na zmiany. Ale chodzi o ilość jego jedzenia czy to co lubi a czego nie??
No musze sie za niego wziąść bo chyba dałam ciała na poczatku :baffled: i teraz są tego efekty...
A chodzi głównie o to co chce jesc a czego nie, choć ilościowo tez mógłby jesc mniej mleka a wiecej warzyw i innych rzeczy...

Z mlekiem chyba też przesadzam... Rano 210- 240 ( cos koło tego) , na noc tyle samo i w ciagu dnia raz kaszka lub jogurt, czasem to i to. Jak myślicie? A;e warzyw i owoców sporo, choć na te drugie ostatnio uważamy.
MamaM- najważniejszcze to wiedzieć co jest nie tak i próbować to zmienić! Dacie radę- Ty i Mati:)

Aestima u nas też rano i na spanie mleko z kaszką ale ok. 200-210 no czasem 220ml, ale wiecej nie wypije, no i w ciagu dnia je jeszcze mleko z kaszka - musze z tego napewno zrezygnowac
co drugi dzień Mati dostaje jogurt dla dzieci, a w pozostałe dni nic i musze mu cos wprowadzic, moze serek jakis - podobno po roku dziecko codziennie powinno wypijac 2 szklanki mleka krowiego :szok: lub zamienniki czyli jogurty, kefiry itp.
no i codziennie owocki niestety jeszcze słoiczkowe
a nas gorzej jest z obiadami bo Mati zjada tylko zupke i ostatnio znowu mało, o drugim daniu nie ma mowy wydaje mi sie ze zupka mu wystarcza

Słuchaj, to chyba nie jest za dużo mleka... MOże jeszcze dodaj kanapeczki z warzywkiem? A krowie dopiero po 3 r. ż cmoim zdaniem chyba , że w formie jogurtu, kefiru.

no właśnie to mleko z kaszką które Mati je o 11-11:30 musze zastapic wczesniejszym posiłkiem własnie jakas kanapka lub czyms podobnym tylko zeby tez brzdąc tego chciał :zawstydzona/y:
dzis w necie czytałam o tych jogurtach, kefirach i cos było o 2 szklankach, musze popatrzec zeby nie wprowadzac w błąd

reklama
Do góry