reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Menu naszych dzieci

Dziewczyny pisze tu bo już nie wiem gdzie....mam nadzieje że moderatorki mi posta zostawią;-)
otóż mam do Was pytanie.Zaczełam małego w dzień karmić butla.Daje mleko modyfikowane bebilon.A czy moge cos tam dodać -kleik?ale ile? na ile wody i mleka???Bo ja ciemna nigdy mu nie robiłam tak.Pije mi koło 160-200ml.
A jeszcze pytanie dotyczące butelki a właciwie smoczka bo mam butle z Aventu i smoczek 3 ale to taki ma być?czy jakiś większy??A jak dodam tego kleiku to przepłynie gęstsze przez ten smoczek?:sorry2:Pomóżcie proszę.

reklama
Malinka :-) do kaszki (kleiki lub kaszki do robienia na wodzie - ryzowe albo kukurydziane) przelecą przez smoczek trójprzepływowy :-) Franio ma na aukcji wystawione chyba ;-)

a proporcje musisz sama sobie przetestowac tylko pamiętaj ze kaszka po chwili gestnieje ;-)

powodzenia ;-)

Malinko, Rubi dobrze radzi.
po 1: smoczek trójprzepływowy kup
po 2: masz 2 możliwości
- kupujesz kaszki mleczne, mieszasz jak podają na opakowaniu i po ptokach. To że dajesz bebilon nie jest przeszkodą - nasze dzieci są już tak duże ze można mieszać producentów kaszek na mleku, kolki nie bedzie
- kupujesz kaszki lub kleiki bezmleczne i dodajesz do gotowego mleka w butelce. Ile chcesz. Ja od poczatku tak zagęszczam mleko Frankowi, bo żadkim się krztusi. Daje mi na 100 ml mleka 1 miarkę kleiku. Taka ilość lekko zagęszcza ino mleko.
Nie martw się nerkami, nie mieszasz mleka z sinlac'iem.

Malinka podam ci instrukcję jak dla mojego.
Podgrzej wodę. Wlej 210ml do butelki, wsyp 7 miarek mleka. Wymieszaj. Dodaj 2 miarki kleiku i poczekaj aż zagęści kaszkę i pomieszaj łyżeczką.
Albo kup następnym razem mleko z dopiskiem R ono już ma kleik w środku.

Ja Gabrysię przyzwyczaiłam do mleka z kleikiem ryżowym bo taniej wychodzi. Nie jest słodzony więc nie psuje tak zębów.

No a propo mleka dajecie już bąblom Mleko Junior? Mój kupił w promocjitakie tylko o smaku waniliowym http://zabawki.com.pl/Wiadomości/No...smaku-naturalnym-bez-dodatku-cukru-38400.html

Ostatnia edycja:
a ja muszę nabyc kaszkę do pica... sprobowalam dać Moni z butli kaszkę mleczną i niestety - jak jest robiona na gęsto to smak OK ale jak taka plynna to...fujjj... ale mloda wypila :-)

mleka kupowac nie chce bo juz ostatnie opakowanie mi sie przeterminowalo a małpa malo tego wypija... i tak teraz mi sie przypomnialo ze jest jakas kaszka do picia...muszę oblookac :-)

Efe ;-) Monia piła tylko mleczko HA 2, teraz daje jej kaszki mleczne - z Bobovity i Hippa... mleka innego nie pila...

no właśnie, ja tak powoli myślę o odstawieniu od (.)(.) i zastanawiam się co zamiast nich podać dziecku do picia? mleko, kleik, kaszkę? z butelki czy z niekapka? bo z butli nic nie pije, tylko niekapki
co do odstawienia, to nie wiem czy mi na razie wyjdzie, bo coś mi się Majka w nocy częściej budzi, ciągnie (.) i płacze :(
ale mam jeszcze czas :)

izabela ;-) jak mała nie pije z butli to juz jej tego nie ucz :tak:
nalepiej jest podac kaszkę lyżeczką a w nocy podawać tylko wodę ale jak małego cycoholika do wody przekonać??? nie wiem...
Monia budzi się natychmiast jak poczuje gumowego smoka zamiast (.) i po spaniu :-( więc dla świętego spokoju daję jej tego (.) choć wiem ze w moim mleku też są cukry ktore powodują próchnicę :-(

no właśnie, ja tak powoli myślę o odstawieniu od (.)(.) i zastanawiam się co zamiast nich podać dziecku do picia? mleko, kleik, kaszkę? z butelki czy z niekapka? bo z butli nic nie pije, tylko niekapki
co do odstawienia, to nie wiem czy mi na razie wyjdzie, bo coś mi się Majka w nocy częściej budzi, ciągnie (.) i płacze :(
ale mam jeszcze czas :)
tak samo moja Amelka jeszcze cycia w nocy często- nie wiem kiedy mi sie uda ja odzwyczaić 17 skończyła rok i śpi z nami jest taka przytulska ,że mi szkoda ja klaśc do łóżeczka ,wiem że to błąd ,ale ona wyje w nocy szuka piersi pa całuski wam wszystkim

ja do kaszek kupiłam butelkę canpol babies typu "balonik" i do niej osobno smoczek do kaszki

moja w nocy też często pije z (.) i przez to często więcej śpi z nami, niż w swoim łóżku

reklama
no i Bartek w nocy (.)niestety - proby odstawienia nic nie dały - wrzask taki że w całej klatce musieli go słyszeć - tata próbował dac pić z butli zamiast (.) to on się darł i pokazywał palcem na drzwi że ja jestem w drugim pokoju:( więc na razie daliśmy mu jeszcze czas....nie wiem ile- może jak by przestał się budzić w nocy to by było łatwiej bo w dzień nie je (.)
z butli pije sporadycznie sok - kaszkę tez nie bardzo chce bo próbuję mu przy porannym (.) ok 6.30-7 dać kaszkę - to czasem trochę pociągnie....ale ja akurat się butla nie przejmuję bo nie jest z nią związany - pije ze wszystkiego i z niekapków i przez słomkę i ze zwykłego kubka...w ogóle pije bardzo duzo
co do jedzenia - ja niczego specjalnie nie solę ani nie słodzę (sobie od lat tez więc to dla mnie naturalne) ale z kolei nie unikam też jakoś specjalnie tego co już posłodzone jest - czyli kaszki normalne ekspresowe Bartek je tylko mycie zębów po nich obowiązkowe
je słoiczkowe obiadki na zmianę z tym co jemy my - zaleznie co tam akurat się trafi
parówki próbował parę razy odrobinę jak Karol jadł (zazwyczaj cielęce albo Berlinki) ale to takie próbowanie bo generalnie jestem przeciwniczką takiego jedzenia :)

Rubi -a mi doradca laktacyjny kiedyś powiedział że nasze mleko nie psuje maluchom zębów jeszcze przy Karolu jak się przejmowałam!!!

Do góry