reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Menu naszych dzieci

Dziewczyny pisze tu bo już nie wiem gdzie....mam nadzieje że moderatorki mi posta zostawią;-)
otóż mam do Was pytanie.Zaczełam małego w dzień karmić butla.Daje mleko modyfikowane bebilon.A czy moge cos tam dodać -kleik?ale ile? na ile wody i mleka???Bo ja ciemna nigdy mu nie robiłam tak.Pije mi koło 160-200ml.
A jeszcze pytanie dotyczące butelki a właciwie smoczka bo mam butle z Aventu i smoczek 3 ale to taki ma być?czy jakiś większy??A jak dodam tego kleiku to przepłynie gęstsze przez ten smoczek?:sorry2:Pomóżcie proszę.

reklama
Malinka :-) do kaszki (kleiki lub kaszki do robienia na wodzie - ryzowe albo kukurydziane) przelecą przez smoczek trójprzepływowy :-) Franio ma na aukcji wystawione chyba ;-)

a proporcje musisz sama sobie przetestowac tylko pamiętaj ze kaszka po chwili gestnieje ;-)

powodzenia ;-)

Malinko, Rubi dobrze radzi.
po 1: smoczek trójprzepływowy kup
po 2: masz 2 możliwości
- kupujesz kaszki mleczne, mieszasz jak podają na opakowaniu i po ptokach. To że dajesz bebilon nie jest przeszkodą - nasze dzieci są już tak duże ze można mieszać producentów kaszek na mleku, kolki nie bedzie
- kupujesz kaszki lub kleiki bezmleczne i dodajesz do gotowego mleka w butelce. Ile chcesz. Ja od poczatku tak zagęszczam mleko Frankowi, bo żadkim się krztusi. Daje mi na 100 ml mleka 1 miarkę kleiku. Taka ilość lekko zagęszcza ino mleko.
Nie martw się nerkami, nie mieszasz mleka z sinlac'iem.

Malinka podam ci instrukcję jak dla mojego.
Podgrzej wodę. Wlej 210ml do butelki, wsyp 7 miarek mleka. Wymieszaj. Dodaj 2 miarki kleiku i poczekaj aż zagęści kaszkę i pomieszaj łyżeczką.
Albo kup następnym razem mleko z dopiskiem R ono już ma kleik w środku.

Ja Gabrysię przyzwyczaiłam do mleka z kleikiem ryżowym bo taniej wychodzi. Nie jest słodzony więc nie psuje tak zębów.

No a propo mleka dajecie już bąblom Mleko Junior? Mój kupił w promocjitakie tylko o smaku waniliowym http://zabawki.com.pl/Wiadomości/No...smaku-naturalnym-bez-dodatku-cukru-38400.html

Ostatnia edycja:
a ja muszę nabyc kaszkę do pica... sprobowalam dać Moni z butli kaszkę mleczną i niestety - jak jest robiona na gęsto to smak OK ale jak taka plynna to...fujjj... ale mloda wypila :-)

mleka kupowac nie chce bo juz ostatnie opakowanie mi sie przeterminowalo a małpa malo tego wypija... i tak teraz mi sie przypomnialo ze jest jakas kaszka do picia...muszę oblookac :-)

Efe ;-) Monia piła tylko mleczko HA 2, teraz daje jej kaszki mleczne - z Bobovity i Hippa... mleka innego nie pila...

no właśnie, ja tak powoli myślę o odstawieniu od (.)(.) i zastanawiam się co zamiast nich podać dziecku do picia? mleko, kleik, kaszkę? z butelki czy z niekapka? bo z butli nic nie pije, tylko niekapki
co do odstawienia, to nie wiem czy mi na razie wyjdzie, bo coś mi się Majka w nocy częściej budzi, ciągnie (.) i płacze :(
ale mam jeszcze czas :)

izabela ;-) jak mała nie pije z butli to juz jej tego nie ucz :tak:
nalepiej jest podac kaszkę lyżeczką a w nocy podawać tylko wodę ale jak małego cycoholika do wody przekonać??? nie wiem...
Monia budzi się natychmiast jak poczuje gumowego smoka zamiast (.) i po spaniu :-( więc dla świętego spokoju daję jej tego (.) choć wiem ze w moim mleku też są cukry ktore powodują próchnicę :-(

no właśnie, ja tak powoli myślę o odstawieniu od (.)(.) i zastanawiam się co zamiast nich podać dziecku do picia? mleko, kleik, kaszkę? z butelki czy z niekapka? bo z butli nic nie pije, tylko niekapki
co do odstawienia, to nie wiem czy mi na razie wyjdzie, bo coś mi się Majka w nocy częściej budzi, ciągnie (.) i płacze :(
ale mam jeszcze czas :)
tak samo moja Amelka jeszcze cycia w nocy często- nie wiem kiedy mi sie uda ja odzwyczaić 17 skończyła rok i śpi z nami jest taka przytulska ,że mi szkoda ja klaśc do łóżeczka ,wiem że to błąd ,ale ona wyje w nocy szuka piersi pa całuski wam wszystkim

ja do kaszek kupiłam butelkę canpol babies typu "balonik" i do niej osobno smoczek do kaszki

moja w nocy też często pije z (.) i przez to często więcej śpi z nami, niż w swoim łóżku

reklama
no i Bartek w nocy (.)niestety - proby odstawienia nic nie dały - wrzask taki że w całej klatce musieli go słyszeć - tata próbował dac pić z butli zamiast (.) to on się darł i pokazywał palcem na drzwi że ja jestem w drugim pokoju:( więc na razie daliśmy mu jeszcze czas....nie wiem ile- może jak by przestał się budzić w nocy to by było łatwiej bo w dzień nie je (.)
z butli pije sporadycznie sok - kaszkę tez nie bardzo chce bo próbuję mu przy porannym (.) ok 6.30-7 dać kaszkę - to czasem trochę pociągnie....ale ja akurat się butla nie przejmuję bo nie jest z nią związany - pije ze wszystkiego i z niekapków i przez słomkę i ze zwykłego kubka...w ogóle pije bardzo duzo
co do jedzenia - ja niczego specjalnie nie solę ani nie słodzę (sobie od lat tez więc to dla mnie naturalne) ale z kolei nie unikam też jakoś specjalnie tego co już posłodzone jest - czyli kaszki normalne ekspresowe Bartek je tylko mycie zębów po nich obowiązkowe
je słoiczkowe obiadki na zmianę z tym co jemy my - zaleznie co tam akurat się trafi
parówki próbował parę razy odrobinę jak Karol jadł (zazwyczaj cielęce albo Berlinki) ale to takie próbowanie bo generalnie jestem przeciwniczką takiego jedzenia :)

Rubi -a mi doradca laktacyjny kiedyś powiedział że nasze mleko nie psuje maluchom zębów jeszcze przy Karolu jak się przejmowałam!!!

Do góry