reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2019

Kiedy założyć wątek zamknięty?

• 1 miesiąc

Głosów: 5 100,0%
  • 3 miesiące

Głosów: 0 0,0%
  • 5 miesięcy

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    5
  • Ankieta zamknięta .
@Mamafasolki nikt nie mówi,ze jest wyrodna kazdy wypowiedział swoje zdanie jak tika, dla niej patologia to branie kasy z państwa i kombinowanie, a dla mnie patologia to picie alkoholu w ciąży i takie mam zdanie. Każdy ma inne podejscie nie po to pisza na alkoholu nie pij w ciąży, pozniej nie chciałabym miec wyrzutow,ze dziekco urodziło sie z zespołem fas na który ja mogłam miec wpływ.

reklama
Ugryzlabym się w język i napisała że Pawelka można zjeść a nie pisać o winie. Specjalnie dla ciebie zapytam giną w środę co sądzi o kieliszku wina do towarzystwa i napewno napiszę. Osobiście uważam że dla dziecka 9 miesięcy bez kieliszka wina do towarzystwa da się wytrzymać.

Nam w szkole rodzenia Pani położna powiedziała ze po 32 tygodniu można pozwolić sobie na kieliszek wina ( wiadomo nie po brzegi tylko taki restauracyjny czyli 1/4 kieliszka) bo wszystkie narządy dziecka są już rozwniete. Nie popieram picia alkoholu w ciąży, ale tak jak w poprzedniej nie czułam jakiegoś poczucia winy ze w sylwestra wzięłam łyka szampana.

Ugryzlabym się w język i napisała że Pawelka można zjeść a nie pisać o winie. Specjalnie dla ciebie zapytam giną w środę co sądzi o kieliszku wina do towarzystwa i napewno napiszę. Osobiście uważam że dla dziecka 9 miesięcy bez kieliszka wina do towarzystwa da się wytrzymać.

W sumie jestem ciekawa co Ci powie, chociaż nie sądzę żeby były w tym przypadku jednoznaczne zdania każdego ginekologa.
Tylko nie zapomnij o kontekście, bo taki miał mój ginekolog :)
Spytaj czy będą do 6 miesiąca pełną abstynentką i pijąc w 6 miesiącu kieliszek wina przez całe popołudnie i noc mogłam zaszkodzić dziecku, a jeśli tak t do czego mogło dojść, na jakie ryzyko się rzuciłam :)

Przemiłe są porównania do osób nagminnie pijących i pijący w trakcie ciąży, ale nie wpędzają mnie nadal w poczucie winy :)

W sumie jestem ciekawa co Ci powie, chociaż nie sądzę żeby były w tym przypadku jednoznaczne zdania każdego ginekologa.
Tylko nie zapomnij o kontekście, bo taki miał mój ginekolog :)
Spytaj czy będą do 6 miesiąca pełną abstynentką i pijąc w 6 miesiącu kieliszek wina przez całe popołudnie i noc mogłam zaszkodzić dziecku, a jeśli tak t do czego mogło dojść, na jakie ryzyko się rzuciłam :)

Przemiłe są porównania do osób nagminnie pijących i pijący w trakcie ciąży, ale nie wpędzają mnie nadal w poczucie winy :)
Ryzyko jest takie,ze nawet od kieliszka moze dziecko miec zespół FAS poczytaj na internecie. Ogladalam kiedyś reportaz w tv jak matka plakala,ze przez glupie wypicie jej dziecko jest chore ,choroba ujawnia się kolo 7 r zycia nawet jeśli ma lekki objaw

Bo ono nie ma 0% wystarczy przeczytać tył opakowania . Wstyd i tyle .
Według polskiego prawa, jeśli piwo nazywa się bezalkoholowe to może mieć 0,5% alkoholu, jeśli jednak ma na etykiecie wyraźnie zaznaczone 0,0% to całkowicie go nie zawiera i na etykiecie z tył jest identycznie "Bezalkoholowy napój piwny alk.0,0%"

Według polskiego prawa, jeśli piwo nazywa się bezalkoholowe to może mieć 0,5% alkoholu, jeśli jednak ma na etykiecie wyraźnie zaznaczone 0,0% to całkowicie go nie zawiera i na etykiecie z tył jest identycznie "Bezalkoholowy napój piwny alk.0,0%"
Akurat sie myslisz moze byc 0% z przodu,a z tylu jest już w skladzie wiecej

Ale naklepałyście postów;) właśnie przeczytałam zaległości. Ja jestem całkowicie przeciwna jeśli chodzi o alkohol i nikotynę w ciąży.
Pochwaliłam się że mdłości ustępują i niestety znów czuje „mulenie” :(

Ryzyko jest takie,ze nawet od kieliszka moze dziecko miec zespół FAS poczytaj na internecie. Ogladalam kiedyś reportaz w tv jak matka plakala,ze przez glupie wypicie jej dziecko jest chore ,choroba ujawnia się kolo 7 r zycia nawet jeśli ma lekki objaw

Dobrze, może wypowiem się inaczej.
Nie popieram picia alkoholu w ciąży i nie chciałam żebyście odniosły takie wrażenie moim wpisem. Wiem czym grozi picie alkoholu w ciąży.
Adnotacja o luźnym podejściu do alkoholu również została przeze mnie okraszona emotką z mrugnięciem oczka.
W pierwszej ciąży wypiłam tyle ile Wam napisałam i z perspektywy czasu nie czuję z tego powodu wyrzutów. Nie oznacza to, że planuję nagle jak mi się zachce pić alkohol i palić papierosy.

Myślę, że teraz chyba jasno i bez aluzji napisałam.

reklama
Akurat sie myslisz moze byc 0% z przodu,a z tylu jest już w skladzie wiecej
Pokaż mi takie. Na karmi będzie napisane że jest bezalkoholowe z przodu i z tyły będzie mieć 0,5%. Warka opisana jako Radler ma z tyłu 2%.
Warka Radler z zaznaczonym 0,0% z przodu ma potwierdzenie tego z tyłu.
Nie wiem jak jest na wszystkich piwach, ale to co opisałam to wymogi Polskiego prawa.
Tak samo nie możesz mieć nazwy sok gdy nie jest 100%, wtedy masz nazwy napój itp.

Do góry