reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2019

Kiedy założyć wątek zamknięty?

• 1 miesiąc

Głosów: 5 100,0%
  • 3 miesiące

Głosów: 0 0,0%
  • 5 miesięcy

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    5
  • Ankieta zamknięta .
Na swoim przykladzie moge powiedziec, ze nigdy nie zdarzylo mi sie zarazic niczym na basenie - podstawa to zachowanie zasad higieny i ewentualnie w ciazy dodatkowe zabezpieczenia (zele do higieny intymnej lub/ i wlasnie probiotyki).

Kobiety, ktore maja sklonnosc do infekcji intymnych powinny przemyslec sprawe i najlepiej przegadac te kwestie ze swoim ginekologiem - lekarz na pewno bedzie w stanie cos doradzic.

reklama
Ja uważam ( to moje zdanie ) , że chociaż lekkie ćwiczenia w ciąży są w stanie nam pomóc w przyszłych bólach pleców , przy porodzie - wzmacniamy mięśnie kegla oczywiście z głową - jak lekarz pozwoli . Przynajmniej 15-20 min dziennie wystarczy . Nie z byle powodów są siłownie z takimi zajęciami nawet dla początkujących - ćwiczyłam crossfit na początku ciąży , ale musiałam zrezygnować , bo łapałam okropną zadyszkę już po rozgrzewce a nie koniecznie chciałam wszystkim mówić już o ciąży .
Polecam filmiki z YT : nie da się mocno zmęczyć a sporo ćwiczeń jest właśnie na kegle i kręgosłup

Na swoim przykladzie moge powiedziec, ze nigdy nie zdarzylo mi sie zarazic niczym na basenie - podstawa to zachowanie zasad higieny i ewentualnie w ciazy dodatkowe zabezpieczenia (zele do higieny intymnej lub/ i wlasnie probiotyki).

Kobiety, ktore maja sklonnosc do infekcji intymnych powinny przemyslec sprawe i najlepiej przegadac te kwestie ze swoim ginekologiem - lekarz na pewno bedzie w stanie cos doradzic.
Ale to nie była infekcja intymna tylko wysypka na całym ciele! :(

Ja na basen chodze regularnie chyba od 3 lat albo i wiecej i nigdy nie załapałam żadnej infekcji. Na początku ciąży poo sytuacji z plamieniami oczywiście juz po pytalam lekarza czy mogę nadal chodzic i wyraził zgodę.

Z tego co pamiętam są tu fanki diagnozy, dziś nowy sezon [emoji6]

Już nie mogę się doczekać :)

Co do basenów- ja jakoś im nie ufam. Pracowałam w aquaparku i wiem jak wygląda tam czystość wody i kontrole sanepidu... Nie dziękuję :) Chyba że macie jakieś małe, zaufane i zadbane baseny jakich w mojej okolicy niestety brak. A szkoda, bo bym sobie chetnie popływała.

To ja mam zupełnie inne doświadczenia z aktywnością fizyczną i związkami z porodem... było nas 4 w ciazy w tym samym czasie. Ja od 20 tyg lezalam plackiem (co było dla mnie mega szokiem bo wcześniej wsio ok a tu nagle szynka się skracają potem skurcze). Pozostałe 3 dziewczyny bardzo aktywne (2 moje dobre koleżanki i 1 siostra). Ja stałam ok 36 tyg a one aktywne do końca. Ja urodziłam w 39 tyg szybko bardzo i sprawnie. One wszystkie po terminie. 1 -cesarska po 26 h nieudanego porodu, 1 poród wywoływane tydzień po terminie i bardzo ciężko, 1 bardzo długo i trudny poród...
Także tu chyba nie ma reguły....

To ja mam zupełnie inne doświadczenia z aktywnością fizyczną i związkami z porodem... było nas 4 w ciazy w tym samym czasie. Ja od 20 tyg lezalam plackiem (co było dla mnie mega szokiem bo wcześniej wsio ok a tu nagle szynka się skracają potem skurcze). Pozostałe 3 dziewczyny bardzo aktywne (2 moje dobre koleżanki i 1 siostra). Ja stałam ok 36 tyg a one aktywne do końca. Ja urodziłam w 39 tyg szybko bardzo i sprawnie. One wszystkie po terminie. 1 -cesarska po 26 h nieudanego porodu, 1 poród wywoływane tydzień po terminie i bardzo ciężko, 1 bardzo długo i trudny poród...
Także tu chyba nie ma reguły....

Pewnie, że nie ma! Nikt też nie obiecuje, że jeśli będziesz w ciąży ćwiczyć to urodzisz szybko i bez problemu (a szkoda! ;)), jednak aktywność fizyczna jest wskazana i jeśli tylko nie ma przeciwwskazań medycznych lub psychicznych (w sensie zlych doświadczeń, o których pisały dziewczyny), to warto się ruszać, również w ciąży (endorfinyyy!!! :D)

Chyba, ze ktos na prawde nie lubi zadnej aktywnosci fizycznej, wtedy to rzeczywiscie bez sensu :laugh2:

Ostatnia edycja:
Wizytę mam dziś na 16:30 i nie umiem sobie znaleźć miejsca... wzielam się za porządki w szafie i jakoś zleciało, zaraz zrobię naleśniki dla męża.
Co do ćwiczeń to ja jestem niestety po stratach i bardzo uważam. Zawsze miałam wizje że będę uczestniczyć w zajęciach dla aktywnych przyszłych mam, a teraz ograniczam się do spacerów ;) w tej ciąży miałam krwiaka w 9tygodniu, w tym dniu miałam zaplanowaną wizytę i pojechałam spanikowana i zapłakana wcześniej. Lekarka stwierdziła krwiaka na obrazie usg. Tydzień przeleżałam wstając jedynie do wc, krwiak się wchłonął. Z tego powodu nie robiłyśmy cytologii, mam mieć dziś. Koleżanka mi mówiła że lekarze mają różne zdania co do cytologii w ciąży, niektórzy uważają że jeśli była robiona niedawno można pominąć w ciąży. Przeglądam właśnie stronę mamaginekolog i wg Niej cytologię powinno się robić w każdej ciąży.
Niech już będzie 16:30, trzymajcie kciuki!

U mnie chwilowo tylko jedna aktywność spacery z psem :) , ale właśnie ciągle myślę nad tym basenem. Teraz na wizycie porozmawiam o tym z moim lekarzem.

reklama
Do góry