reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marzec 2013

reklama
Asinka Witam pourlopowo ;-) Nina dzielna i silna dziewczyna, a Tymkowy bunt minie:tak: Niech Moc Będzie z Wami:-p
moja Melka też na czworaka szaleje:-D
Ewelinka widać Tobie to bujanie się po prostu podoba:-D przyjdzie pewnie czas że ciężko Ci będzie, to będziesz kombinować z innymi sposobami.. też pomyślałam o takich kocykach/pieluszkach.
Swoją drogą jak mała ssie kciuka to widać ma potrzebę ssania, może inny rodzaj smoka by jej podpasował..chyba że po prostu nie chcesz jej dawać smoka, to rozumiem ;)
Anka pożyjemy zobaczymy haha wiesz, to był nasz pierwszy ukochany maluch -nasz pączek z bitą śmietaną:-D po prostu przyjęłam za normalne, że dzieciak taki duży jest i jak trzeba było to się nosiło:-p na szczęście młody nie był rączkowy, potulić się lubił ale to na spokojnie na siedząco/leżąco, byle blisko ;) fotelik z Matikiem najczęściej D nosił:-D ale ogólnie dość wcześnie przerzuciliśmy Matika do większego fotelika, miał chyba 7 miechów.

Bry, dziękuję za odzew w sprawie zasypiania.
Truskaffka leń minął? Mnie leń raczej nie dopada, jak już to zmęczenie materiału co wieczór. Choć wczoraj wieczorem zamiast się położyć to ja jeszcze z Ewką Ch. w kuchni śmigałam.
Nimitii może ze stresu ten brak okresu? Może hormony szaleją i też to może być przyczyną. Doczytałam, że jednak dostałaś :-) To dobrze :-)
ANka jak słyszę ile wyprawka teraz do 1 czy 2 klasy kosztuje to się za głowę łapię. Nie no, Ethan z wagą bije wszystkich na głowę, super !!!
Betina79 też byłam na zakupach wczoraj, bo jak otworzyłam komodę, to się okazuje że ciuszki na 68 już dawno powinnam schować ;-) Na co się skusiłaś wczoraj?
Deizzi super, że Ignaś dzielnie zniósł szczepienie i piękna waga.
Martussia u Nas to ze smoczkiem naprawdę jest różnie, czasami potrzebuje do zaśnięcia, czasami w ogóle.
Zuzkon to dobre wieści po usg, a mnie zrosty też bolą ale teraz już mniej. Dobrze, że z tym paznokciem dało się już coś zrobić i już tak nie boli.
Kiniusia no i jak po wizycie?
Żabka dzielny Arturek, że tak dobrze znosi pobieranie krwi :-) Waga solidna ni i wzrostowo super, moją też wyciągnęło na długość i ma jakieś 70 cm.
Ewelinka nie zazdroszczę Ci tego usypiania na rękach i bujania. Oczywiście fajnie, jest jak dziecko takie bezbronne zasypia w ramionach mamy ale jak ma 10 czy 12 kg to już tak fajnie nie jest. Mnie Gabi raz może zasnęła na rękach, a Oliwia może z dwa. Usypianie wygląda różnie, wieczorem siedzę przy łóżeczku a w ciągu dnia zwykle kładę się koło niej, bo Ona zwykle przed spaniem jest głodna, więc cyca a potem zasypia, czasami leżę koło niej i jej śpiewam jak wiem że jeść nie będzie. Jak się wyciszy, nie wierzga nóżkami i rączkami to wiem że już jest jej czas :-) Co do smoczka, to uważam że od wszystkiego dziecko można odzwyczaić więc smoczka do 18-tki ssać nie będzie a wolę by ssała smoka niż kciuka a na to zapędy też były. Tyle że ja uparta byłam wyciągałam kciuka, wkładałam smoczka. Kciuka póki co nie ssie a smoczka potrzebuje do wyciszenia i zaśnięcia, bo potem wypluwa dalej niż widzi i nie woła jak się obudzi.
Asinka fajnie, że urlopik się udał. Co do buntów, to wiesz co roku jest inny, więc trzeba go przejść :-)

My wczoraj byliśmy z Gabi u neurologa, wszystko dobrze, nic niepokojącego nie ma, wszystko się wyrównuje.
Powiedziała, by jej nie sadzać, sama musi to osiągnąć :-)
Pytała czy się przewraca i mówiła że silna jest bardzo.
Potem mąż się nią zajął, udało się ją przez Niego nakarmić, mm już nie takie straszne dla Niej nawet od taty. A ja byłam na zakupach dla moich panienek.
Wieczorem dałam jej cyca zamiast flachy bo mi już cycki pękały a nie było czasu odciągnąć i co... po 3 h pobudka była na jedzenie i tak do rana. Jak dostaje wieczorną flachę to budzi się tylko raz.
Wczoraj też posmakowała zupa jarzynowa, normalnie pierwsza nowość którą nie pluła i się nie bawiła po kilku łyżeczkach. Może smak jej podszedł, zjadła 3/4 słoika i dalej głodna była więc mąż zrobił jej mleka i wypiła.
Miłego dnia.

Ewelinka Ja moją Nikolę też na początku usypiałam na rączkach,ale zaczął mnie pobolewać kręgosłup i mąż poradził mi bym położyła się i ją na siebie , dzień awanturowania się,ale zaakceptowała tę pozycję to usypiania, wie,że jak tak leżymy to idzie spać , w ten sposób czuje moją czy męża obecność i kontakt cielesny,a nie obciążamy sobie kręgosłupa tym noszeniem, może spróbuj tak??
Docelowo i tak już niedługo będziemy ją uczyć zasypiać w łóżeczku:)

Przepraszam ,że post za postem, niechcący mi się wysłało :p

betina JA swoją malutką przetrzymuje do 20,30 wtedy dostaje butle i zasypia, wstaje mi o 3 nad ranem , znowu butla i spi do 7, 8 :)
Kania to super ,że u neurologa wszystko ok :) i gratuluje postępu ,że Gabi zjadła u tatusia, daj mu częściej ją pokarmić , a zobaczysz ,że się szybko przyzwyczai :) Ja wczoraj Nikolce dałam pierwszy raz zupke jarzynowa z mięskiem i tak wcinała,że aż miło było popatrzeć , bo sama jarzynowa średnio jej smakowała, po tatusiu będzie miesożerna , bo mamusia wegetarianka:) Co do siadania, to też uważam ,że na każde dziecko przyjdzie czas i samo musi się do tego rwać nic na siłę, choć wiadomo,że my mamy chciałybyśmy już :p

Marze by ten 2 ząbek się wykluł i malutką nie bolało już dziąsełko....

Widzę, że wasze dzieciaczki dość wcześnie zasypiają. Emilka ostatnią drzemkę łapie o 19 do 19:30 a na noc zasypia około 22 :-) mi to pasuje bo ja jestem "nocny marek" i chodzę spać dość późno i późno wstaję....widzę, że córcia idzie w mamusine ślady :-) dzięki temu śpimy do 9 rano...rewelacja!

kania78 super, że neurolog powiedział, że już wszystko ok. Ja swojej też nie sadzam.....ona ostro się do tego wyrywa, ale na wszystko przyjdzie pora.
Zuzkon my z mężem mamy zamiar kupić fotelik BeSafe....a tak w ogóle to dzieci chyba powinny w tym "pierwszym" foteliku jeździć minimum do ukończenia 9 miesięcy...tak nam mówił pan w sklepie, ale nie wiem ile w tym prawdy.

Truskaffka my fotelik tez mienialismy jak Laura miala jakos 7mc bo byla za duza do maxi cosi a co najgorsze to Ethanowi powoli ciasno w foteliku i pewnie na zime to w 100% bedzie jezdzil w wiekszym foteliku. Na szczescie mam po Laurze taki super co rozklada sie do spania w pozycji pollezacej. Bardziej pollezacej niz z maxi xosi a firma to chyba Coneco :confused:
Zuzkon i tu masz odpiwedz;-)
Ewelinka twoja Emilka zasypia tak jak wczesniej moja Laura i mi tez to odpowiadalo. Ale teraz ciesze sie ze Ethan chodzi spac tak szybko bo wtedy mamy czas dla siebie. Wczesniej tego nie docenialam:baffled:
Kania cudowne wiadomosci a Twoja Ninka widac ze twarda i mocna babka. Neurolog ma racje z sadzaniem ja sama nie sadzam no chyba ze na chilke na kolanach a tak Ethan sam lapie sie gdzie popadnie by usiasc jak sie mu uda to ok ale nic na sile:tak: A z cycoleniem tak jest ze dziecie czesciej glodne
Ewciulek to trzymym kciuki za 2 zabka:-)
Betina dla Laury to frajda ze szok chodzi i pyta od rana kiedy jada a tu trzeba czekac na telefon od kierowcy:rofl2:

Rodzice z Laura czekaja na busa do Polski Ethan zamiast drzemac gada i gada. Wola tatusia a tego nie ma:-D
Zakupy mam juz zrobione wiec dzis tylko ogarne jak wyjada i na luzik

reklama
Zuzkon Wiki jako drugi fotelik ma maxi cosi tobi i Piotrusiowi kupimy taki sam. Ale generalnie lepiej jak najpóźniej przejść na kolejny fotelik, no chyba, że kupisz taki co tyłem dziecko jeździ. Z Wiki miałam problem bo jak miała rok to zaczęła jej główka wystawać z pierwszego fotelika (a wtedy podobno powinno się zmienić) a jeżeli chodzi o wagę (bo następne foteliki od 9kg) to jeszcze dużo jej brakowało... Z Piotrusiem z wagą na pewno nie będzie problemu za to obawiam się, że szybciej na długość przestanie się mieścić... Ale będę starała się jak najdłużej go w tym pierwszym foteliku wozić.
Piotruś dzisiaj obudził się tylko raz na karmienie:) oby mu tak zostało:) Bo o tym co się z Wiki dzieje to nie wspominam...
Za to mam inny problem - Piotruś zaczyna sobie pakować kciuka do buzi i zasypiać. A smoczka używamy ale do tej pory raczej tylko do spania i miałam nadzieję, że tak zostanie ale teraz muszę częściej mu go dawać żeby się do tego kciuka nie przyzwyczaił... macie jeszcze jakieś inne pomysły?

Do góry