reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcóweczki w UK i IRL- prowadzenie ciąży i nasze życie na obczyźnie

Becikowe tu jest cos takiego?? ( w sensie jak polskie jednorazowe?)
Ale skad ja working jak nie pracowalam od roku :(
Child tax credit bylam wlasnie na tej stronce z kalulatorem i cos tam wyszlo 266f chyba na rok nie?;) zawsze cos po porodzie zlozymy.
Uff trzeba przyznac, ze rodzajow tych benefitow jest OD GROMA!
Child benefit, child tax credit, housing benefit - a jeszcze 15 innych o ktorych nie wiem dżizas :-D

reklama
ale twój mąż może składać o working Child tax credit bo pracuje... jak nie wyślesz papierów to oni sami się nie zgłoszą... to co kiedyś pisałam że należy się 8 tygodni też Cię sami nie znajdą... musisz złożyć aplikację... to co ci wysłałam było po polsku z tego co pamiętam... doczytaj sobie dobrze

jezeli jestescie para i razem bedziecie wychowywac malego to wszystkie benefity musicie skladac jako para , bo zwiazek nawet jezeli nie malzenski tu jest hnorowany jako prawny, jezeli ty nie pracujesz to nie ma znaczenia, maz/chlopak pracujewiec dostaniecie dotacje gdyz jak urodzi sie maly t bedziecie mieli dochod rozdzielony na 3 osoby tj. on utrzymuje ciebie i dziecko. najwazniejsze benefity to working and child tax credit ( najwiecej placa), do tego maternity , jak dostaniesz taxy to zaraz skladaj o tzw becikowe nazywa sie to sure start maternity guard - jednarozowe zawsze bylo 500 funtow ale tylko na pierwsze dziecko, na to masz zanim dziecko skonczy 3 miesiace ,i musicie miec taxy, wiec trzeba sie streszczac bo decyzjao taxach moze potrwac. nastepnie child benefit 20.30 tygodniowo - kazde dziecko dostaje. housing benefit to dofiansowanie do rent council tax benefit to dofinasowanie do council tax-u.
jakbys cos nie wiedziala to pytaj, ja zanim zaczelam sie bawic w karierowanie to zajmowalam sie doradztwem dla polakow , wypelnianie dokumentow, dzwonienie itd. zawodowo sluze rada w bankowych dziedziach :tak::tak::tak:

abed tak, tak to z wyslaniem maternity allowance juz ogarnelam w sensie , ze nawet jak nie to, to wlasnie to 8 tyg moze wpadnie- teraz te inne working taxy mnie zastanawiaja bo wczesniej o tym nie wiedzialam i nie myslalam ;-)

do maternity allowace - payslipy musza byc orginaly wyslane... angel izrob to szybciutko bo moze na te wlasnie 8 tyg cos dostaniesz...

co do becikowego- niemusisz czekac na decyzje o innych benefitach- mozesz zlozyc wpierw o benefity a pozniej o becikowe i zaznaczyc ze czekasz na odpowiedz o benefitach... oni sie miedzy soba zgadaja a masz pewnosc ze w razie w nnic ci nie ucieknie.........

ewstra z tego co sie orientuje to zaraz po porodzie moze isa ale jest myk bo musi byc zatrudiony bez przerwy u tego samego pracodawcy przez 41 tygodni przed due date ... nam zabraklo 2 tygodi , bo maz zmienil prace ... i tygodniowy PP wynosi uwaga 128 funtow:szok: kupa asy jak nic :p

reklama
No nam się właśnie nie opłaca ten tacierzynski..
Juz od dawna normalny urlop planuje- normany bedzie ok 200, a moze wezmie 5 dni wolnego na 2 dni do pracy (i tak 2 tygodnie wolnego z dwoma dniami przerwy) wtedy to urlop+ 2 dni juz wychodzi 320 ..

Jak na tylko 2 tyg tego tacierzynskiego przegieli :/ Przynajmniej sorry w Londynie bo to na polowe rentu nie starczy :/.

Do góry