reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcóweczki w UK i IRL- prowadzenie ciąży i nasze życie na obczyźnie

Becikowe tu jest cos takiego?? ( w sensie jak polskie jednorazowe?)
Ale skad ja working jak nie pracowalam od roku :(
Child tax credit bylam wlasnie na tej stronce z kalulatorem i cos tam wyszlo 266f chyba na rok nie?;) zawsze cos po porodzie zlozymy.
Uff trzeba przyznac, ze rodzajow tych benefitow jest OD GROMA!
Child benefit, child tax credit, housing benefit - a jeszcze 15 innych o ktorych nie wiem dżizas :-D

reklama
ale twój mąż może składać o working Child tax credit bo pracuje... jak nie wyślesz papierów to oni sami się nie zgłoszą... to co kiedyś pisałam że należy się 8 tygodni też Cię sami nie znajdą... musisz złożyć aplikację... to co ci wysłałam było po polsku z tego co pamiętam... doczytaj sobie dobrze

jezeli jestescie para i razem bedziecie wychowywac malego to wszystkie benefity musicie skladac jako para , bo zwiazek nawet jezeli nie malzenski tu jest hnorowany jako prawny, jezeli ty nie pracujesz to nie ma znaczenia, maz/chlopak pracujewiec dostaniecie dotacje gdyz jak urodzi sie maly t bedziecie mieli dochod rozdzielony na 3 osoby tj. on utrzymuje ciebie i dziecko. najwazniejsze benefity to working and child tax credit ( najwiecej placa), do tego maternity , jak dostaniesz taxy to zaraz skladaj o tzw becikowe nazywa sie to sure start maternity guard - jednarozowe zawsze bylo 500 funtow ale tylko na pierwsze dziecko, na to masz zanim dziecko skonczy 3 miesiace ,i musicie miec taxy, wiec trzeba sie streszczac bo decyzjao taxach moze potrwac. nastepnie child benefit 20.30 tygodniowo - kazde dziecko dostaje. housing benefit to dofiansowanie do rent council tax benefit to dofinasowanie do council tax-u.
jakbys cos nie wiedziala to pytaj, ja zanim zaczelam sie bawic w karierowanie to zajmowalam sie doradztwem dla polakow , wypelnianie dokumentow, dzwonienie itd. zawodowo sluze rada w bankowych dziedziach :tak::tak::tak:

abed tak, tak to z wyslaniem maternity allowance juz ogarnelam w sensie , ze nawet jak nie to, to wlasnie to 8 tyg moze wpadnie- teraz te inne working taxy mnie zastanawiaja bo wczesniej o tym nie wiedzialam i nie myslalam ;-)

do maternity allowace - payslipy musza byc orginaly wyslane... angel izrob to szybciutko bo moze na te wlasnie 8 tyg cos dostaniesz...

co do becikowego- niemusisz czekac na decyzje o innych benefitach- mozesz zlozyc wpierw o benefity a pozniej o becikowe i zaznaczyc ze czekasz na odpowiedz o benefitach... oni sie miedzy soba zgadaja a masz pewnosc ze w razie w nnic ci nie ucieknie.........

ewstra z tego co sie orientuje to zaraz po porodzie moze isa ale jest myk bo musi byc zatrudiony bez przerwy u tego samego pracodawcy przez 41 tygodni przed due date ... nam zabraklo 2 tygodi , bo maz zmienil prace ... i tygodniowy PP wynosi uwaga 128 funtow:szok: kupa asy jak nic :p

reklama
No nam się właśnie nie opłaca ten tacierzynski..
Juz od dawna normalny urlop planuje- normany bedzie ok 200, a moze wezmie 5 dni wolnego na 2 dni do pracy (i tak 2 tygodnie wolnego z dwoma dniami przerwy) wtedy to urlop+ 2 dni juz wychodzi 320 ..

Jak na tylko 2 tyg tego tacierzynskiego przegieli :/ Przynajmniej sorry w Londynie bo to na polowe rentu nie starczy :/.

Do góry