reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcóweczki w UK i IRL- prowadzenie ciąży i nasze życie na obczyźnie

wiesz co chciałam iść tydzień lub dwa przed planowanym porodem czyli pod koniec marca a wcześniej chciałam wykożystać urlop zostało mi 21 dni czyli poszłabym pod koniec lutego... chciałam jeszcze pracować 6 tygodni... a tak postanowiliśmy że jeszcze 3 i później urlop i macierzyński... czyli pójdę w połowie lutego... i tak mi nie mogą teraz nic powiedzieć bo już jestem po 26 tygodniu ciąży jestem i tak mi muszą wypłacić, a to ja decyduję kiedy idę... tylko nie chcę pracować w dziwnej atmosferze więc wcześniej odchodzę...

dziś dzwoniłam do ACAS gdzie można dostać poradę i tak przede wszytskim należy nam się urlop za Bank Holiday a po drugie pracodawca ma się spodziewać że idziemy na 52 tygodnie więc urlop musimy wziąć przed macierzyńskim, przynajmniej ja bo u nas urlop roczny rozlicza się od nowego roku do nowego więc by mi przepadł jak teraz nie wykożysatam... jedynie może nas wysłać na macierzyński na 4 tygodnie przed rozwiązaniem jeżeli jesteśmy na zwolnieniu z powodu ciąży...

reklama
no widzisz a mi pracodawca odmowil urlopu stwierdzil ze za rok, wszytsko fajnie tylko szansa ze do nich bede wracac jest znikoma.no ale nie chce juz sobie wlosow rwac z glowy co zrobie.

a masz w kontrakcie że ci się gromadzi urlop nie wyokrzystany?? bo jak nie to ci przepada i tym samym musisz teraz go wziąż zawsze możesz utrzymywać że idziesz na 52 tygodnie więc muszą ci teraz wypłacić bo nie ma innej możliwości...

a jak nie chcesz do nich wrócić to ich zgłoś do ACAS-u oni będą rozmawiać w twoim imieniu o wypłaceniu Ci urlopu... 28 dni normalnej pensji drogą nie chodzi...

dziewczyny szukając ile należy mi się urlopu za macierzyński znalazłam coś może Was się przyda... Znaj swoje prawa strona jest po polsku i po polsku można ściągnąć Ciaza i uprawnienia macierzynskie dla pracownic z Polski, 2011 r i tam jest jest coś o czy mnie słyszałam: Zasiłek dla niezdolnych do pracy (Employment and Support Allowance, ESA) i mogą je pobierać kobiety w ciąży przez 8 tygodni jeżeli nie przysługuje im prawo do SSP lub MP... zobaczcie sobie nie ma tam dużo kasy ale zawsze, myślę tu o Angel bo wiem że pisałaś że nic ci się nie należy, a mi się wydaje że na to byś się załapała, zawsze możesz spróbować...

a ja dziś już mam zdecydowane jeszcze tylko 3 tygodnie pracy :-) a później na urlop i macierzyński czyli czekam na 9 lutego :-) ostatni dzień w pracy :-)

A bed ja tez oficjalnie zaczynam
Maternity leave 9.02 ;-) z tym ze ja jestem na offie od września ;( sick leave ;(((
Mi pracodawca nie robił żadnych problemów - nie spodziewalabym sie ich nawet- tyle dobrze
Ewster ja bym poszła do UNION bo na jakiej podstawie ci odmówiono czegoś co ci sie prawnie należy

ja też obawiałam się że będą robić mi problemy z urlopem, bo mała firma i kombinują jak mogą... ale nie robili problemów, ale jak by robili to bym ich zgłosiła.... w ACAS pani mówiła że mogę zgłosić i oni najpierw w moim imieniu będą rozmawiać a jak nie da to skutku to powiedzą co robić dalej...
Maternity leave zaczynam od 12 marca bo najpierw 4 tygodnie urlopu:-)

doczytalam sie ze u mnie urlop jest od marca do marca i do tego marca juz wybralam wszystko dopiero od kwietnia moge ale wiadomo bede juz na macierzynskim a jak"wroce" to wtedy tylko jesli nawet to macierzynski+ 3 miesiace wychowawczego to dopiero by nastapilo w lutym i mam 2 miesiace na to by wybrac 30dni.

reklama
Do góry