reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2024

Czyli jakie? Testy prenatalne dzielą się na nieinwazyjne i inwazyjne.
Nieinwazyjne to test Pappa (czyli usg + badanie krwi) i testy genetyczne z krwi takie jak Nifty, Harmony czy Sanco. Test inwazyjny to amniopunkcja materiału od fasolki. Nie znam innych badań prenatalnych 1 trym..
Pewnie chodzi o samo usg, bez badań krwi jak przy pappa.

reklama
Ja pewnie bym zrobila ale jestem straszna panikara. Prenetalne usg oczywiscie robie. Ale znam osoby co robily test pappa i wyszedl "stresujaco". Po kolejnych badaniach dopiero wyszlo ze z dzieckiem jest ok. To zde ydowanie nie dla mnie.
Dlatego właśnie ja i część dziewczyn tutaj robimy testy nieinwazyjne z krwi. Ja np. Test z krwi robię w 10+2 do 10+4 i wynik mam mieć po 2 tygodniach. Dokładnie w 12+5 mam Pappa. Oba wyniki będę mieć w tym samym czasie (nawet test z krwi pewnie wcześniej) i będę mieć wszystkie dane, żeby ewentualnie zdecydować o amniopunkcji lub odetchnąć spokojnie 🙂

Ja robie tez krew bo mam poronienia za soba, u mnie w rodzinie wystepowal tez zespol downa, po drugie lekarz mi to tlumaczyl tak ze wywiad+ usg+ krew dopiero daje wyniki nie tylko wad genetycznych ale tez innych rzeczy. Mowil ze obciazaja mnie te mutacje co wyszly przy trombofilii wiec troche sie boje tych badan ale trudno zrobie je, no i moj lekarz nie robi samego usg prenatalnego. Podchodze do tych wynikow bardziej jako statystyka, choc wiadomo strach jest, na amnio na ten moment bym.sie nie zdecydowala, ale mam nadzieje ze ani ja ani zadna z was nie bedzie musiala podejmowac takiego wyboru 🙂

reklama
Do góry