reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2024

reklama
Teraz pewnie do poradni chorób zakaźnych będziesz miała skierowanie. Ale zakładając najgorszą opcję, że zaraziłas się już będąc w ciąży, to ryzyko transmisji cmv na dziecko wynosi 30-40%, a nawet jeśli wirus przejdzie na dziecko, to 90% tych dzieci jest bezobjawowych po porodzie. W późniejszym czasie u około 10-15% z tych bezobjawowych mogą pojawić się komplikacje np. w postaci niedosłuchu. Czyli jeśli mamy 100 kobiet, które złapią cmv w ciąży, to 40 dzieci będzie miało przeciwciała, z czego 4 urodzi się z objawami i 4 będzie miało objawy później. 92 kobiety na 100 urodzą zdrowe dzieci i tego Ci życzę :) mnie te dane pocieszają, bo nie mam przeciwciał i mam dziecko w wieku przedszkolnym :) a może być też tak, że cmv złapałas jednak przed ciaza i dziecku nic nie grozi :)
Mogłabym iść na własną rękę, bo niestety przyjechałam do Polski tylko na lato. Mam niemieckie ubezpieczenie i kartę EKUZ i nie mogę odbyć wizyt w trybie planowym ze skierowania :( wracam 19.08 i nie wiem nawet czy ktoś mi będzie prowadził ciążę i czy będzie co prowadzić. Tyle problemów, a nawet nie mówię po niemiecku 🫣
Dziękuję za takie wartościowe pocieszenie w formie statystyk:) naprawdę daje nadzieję, że jeszcze nie wszystko stracone. Chociaż i tak mam najbardziej patowy wariant z możliwych - pierwszy kontakt z wirusem tuż przed lub w trakcie ciąży w pierwszym trymestrze... Loteria :( i ciągły strach
skontaktuj sie ze swoim gin. Jesli chodzi o cytomegalie (bo nie pamietam) moj lekarz mowil ze sa nowe wytyczne za granica i mozna to leczyc w ciazy
Kontaktowałam się i odpowiedział, że nie ma leczenia cmv :(

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry