Witam wszystkie mamy, jestem po piątkowym drugim badaniu prenatalnym. Na pierwszym wszyszlo wszystko dobrze i 19 tydz 2dni. Na drugim wyszło że dziecko jest mniejsze o cały tydzień pomimo że wszystko ma zdrowe serce żołądek i wszystkie parametry. Tylko pępowina jest niedaleko brzuszka poskrecana i jest niski przepływ w tętnicy pępowinowej. Lekarka mi powiedziała kilka bardzo złych możliwości i tylko jedna że może ona się rozplątać i być dobrze. Mam zrobić kolejne badanie Doppler za 4 tyg. CZY MIALA KTORAS Z WAS TAKI PRZYPADEK? Jestem załamana bo już przeszłam 3 poronienia i dochodząc do tego 19 tyg myślałam że już źle nie może być. Proszę napiszcie czy mialyscie podobny przypadek.
reklama
ilmenau
Fanka BB :)
Hejka.Kupilam ten żel ,czy mogę go używać codziennie?
Tak, jak najbardziej. Ja już od 3 lat codziennie go stosuje
ilmenau
Witam wszystkie mamy, jestem po piątkowym drugim badaniu prenatalnym. Na pierwszym wszyszlo wszystko dobrze i 19 tydz 2dni. Na drugim wyszło że dziecko jest mniejsze o cały tydzień pomimo że wszystko ma zdrowe serce żołądek i wszystkie parametry. Tylko pępowina jest niedaleko brzuszka poskrecana i jest niski przepływ w tętnicy pępowinowej. Lekarka mi powiedziała kilka bardzo złych możliwości i tylko jedna że może ona się rozplątać i być dobrze. Mam zrobić kolejne badanie Doppler za 4 tyg. CZY MIALA KTORAS Z WAS TAKI PRZYPADEK? Jestem załamana bo już przeszłam 3 poronienia i dochodząc do tego 19 tyg myślałam że już źle nie może być. Proszę napiszcie czy mialyscie podobny przypadek.
Nie miałam dokładnie takiego przypadku. W pierwszej ciąży po usg 3 trymestru wyszło, że córka jest za mała plus przyrost w porównaniu do poprzedniego badania był bardzo mały. Przyczyną tego był supełek na pępowinie, więc chodziłam na usg co tydzień żeby sprawdzać przepływy i żeby podjąć ewentualną decyzję o cc już nawet w 31 tyg. Ja przez całą ciążę bralam heparyne, przepływy były w normie. Po 35 tygodniu przyrosty znowu były w normie więc tak jakby ten supełek się poluzował? Wydaje mi się, że powinnaś być teraz pod większą kontrola, wizyty co 4 tygodnie to ja mam jak nic się nie dzieje a jak coś się działo to mój lekarz prowadzący robił mi częściej badania.
Jest szansa, żebyś poszła na drugą konsultacje do innego lekarza? Może po prostu dzidziuś za bardzo pofikał i trafiłaś na ten moment kiedy pepowina była poskręcana i teraz już wygląda to lepiej. A bierzesz heparyne lub acard?
Przykro mi, że przeszłaś przez 3 poronienia, trzymam kciuki żeby teraz było dobrze
O matko, to nie pomyślałabym że tak może być. Masz insulinę w zastrzykach? Jak kontrolujesz teraz cukry.Mi nie zrobią krzywej ponieważ naczczo cukier potrafię mimo diety mieć 178 i nikt się nie odważy zrobić mi krzywej przy synu jak zrobili mi krzywa to wywiozło mnie pogotowie do szpitala.
?
Może być jest Twoja trzustka nie produkuje insuliny a ja tak mam mierze na czczo cukier i 1h po każdym posiłku dostałam w zastrzykach insulinę 5j na noc i 2j przed śniadaniem i dopiero dziś po raz 1 od 2 lat mój cukier naczczo być 86 także myślę że idziemy w dobrym kierunku a dodatkowo już mnie w dzień tak spanie nie męczy a mając wysoki cukier byłam ciągle senna zmęczona i kiepsko się czułam.O matko, to nie pomyślałabym że tak może być. Masz insulinę w zastrzykach? Jak kontrolujesz teraz cukry.
?
Nadja_n
Hej dziewczyny ma pytanie jak to jest w, Polsce:czy jak miałyście połówkowe usg miałyście też badane przepływy w łożysku, macicy, sercu dziecka?
Czy to Standartowo się wykonuje? Czy to w czasie normalnego usg?
Ja, tych przepływów jeszcze nie miałam jestem 19tc plus 5, w pierwszej ciąży ale to było prawie 15lat temu to w ogóle takiego usg z badanie przepływów nie pamiętam.
Ja, tych przepływów jeszcze nie miałam jestem 19tc plus 5, w pierwszej ciąży ale to było prawie 15lat temu to w ogóle takiego usg z badanie przepływów nie pamiętam.
Nie biorę nic prócz witamin, na początku tej ciazy miałam krwawienia przez odklejajaca się kosmowke, brałam duphaston 3x1 plus nospa i witaminy. Gdy krwawienia, potem plamienia przeszły poprosu lekarz kazal odstawic duphaston. Mam duga wizyte dopiero w piatek u innego lekarza, tez mam nadzieje ze to zapętlenie to chwilowe ale niepokojące jest że dziecko jest za male na ten wiek ciazy.Nie miałam dokładnie takiego przypadku. W pierwszej ciąży po usg 3 trymestru wyszło, że córka jest za mała plus przyrost w porównaniu do poprzedniego badania był bardzo mały. Przyczyną tego był supełek na pępowinie, więc chodziłam na usg co tydzień żeby sprawdzać przepływy i żeby podjąć ewentualną decyzję o cc już nawet w 31 tyg. Ja przez całą ciążę bralam heparyne, przepływy były w normie. Po 35 tygodniu przyrosty znowu były w normie więc tak jakby ten supełek się poluzował? Wydaje mi się, że powinnaś być teraz pod większą kontrola, wizyty co 4 tygodnie to ja mam jak nic się nie dzieje a jak coś się działo to mój lekarz prowadzący robił mi częściej badania.
Jest szansa, żebyś poszła na drugą konsultacje do innego lekarza? Może po prostu dzidziuś za bardzo pofikał i trafiłaś na ten moment kiedy pepowina była poskręcana i teraz już wygląda to lepiej. A bierzesz heparyne lub acard?
Przykro mi, że przeszłaś przez 3 poronienia, trzymam kciuki żeby teraz było dobrze
A nie lepszy składem jest żel facelle z Rossmana? Ma ten sam łagodny środek myjący, ma o wiele wyżej w składzie kwas mlekowy, ma środki łagodzące alantoinę, panthenol, no i extrakty takie same z rumianka i z czegoś tam jeszcze. Nie lepiej płacić 5zl za duża butelkę niż 20 za malutka?Hejka.Kupilam ten żel ,czy mogę go używać codziennie?
ilmenau
Nie biorę nic prócz witamin, na początku tej ciazy miałam krwawienia przez odklejajaca się kosmowke, brałam duphaston 3x1 plus nospa i witaminy. Gdy krwawienia, potem plamienia przeszły poprosu lekarz kazal odstawic duphaston. Mam duga wizyte dopiero w piatek u innego lekarza, tez mam nadzieje ze to zapętlenie to chwilowe ale niepokojące jest że dziecko jest za male na ten wiek ciazy.
Pomiary zależą często od dokladnosci sprzętu i jak się dzidziuś ułoży. Natomiast dziwne, że przy słabych przepływach pepowinowych nie dostałaś heparyny, skonsultuj to z drugim lekarzem.
Heparyne często stosuje się profilaktycznie po poronieniach, bo często w przypadku poronień przyczyną jest trombofilia lub zespół anytfosfolipidowy, czyli zaburzenia krzepnięcia krwi.
Daj znać w piątek po wizycie. Wiem, że to trudne ale staraj się być spokojna dla dzidziusia, bo dziecko odczuwa twoje emocje.
A nie lepszy składem jest żel facelle z Rossmana? Ma ten sam łagodny środek myjący, ma o wiele wyżej w składzie kwas mlekowy, ma środki łagodzące alantoinę, panthenol, no i extrakty takie same z rumianka i z czegoś tam jeszcze. Nie lepiej płacić 5zl za duża butelkę niż 20 za malutka?
Chyba mówimy o dwóch różnych produktach, fecelle to zwykły płyn do higieny intymnej i dobrze jeśli ma fajny skład i niska cenę. Plivafem jest kosmetykiem wspierającym leczenie grzybicy i zapobiegającym nawrotom. Jest sprzedawany tylko w aptece. W składzie ma połączenie climbazolu i chlorheksydyny, substancji o działaniu ograniczającym rozwój grzybów. Płynów o takim składzie nie kupisz w drogerii.
reklama
ilmenau
Hej dziewczyny ma pytanie jak to jest w, Polsce:czy jak miałyście połówkowe usg miałyście też badane przepływy w łożysku, macicy, sercu dziecka?
Mój lekarz na każdym usg co 4 tygodnie bada przepływy, sprawdza wszystkie organy oraz informuje mnie, co się rozwinelo/jest widoczne na usg od czasów ostatniego badania. Np na ostatnim badaniu w 16tyg sprawdzał mi i pokazywał połączenie żył i tętnic z serduszkiem, że wszystko wyglada dobrze jak na ten etap ciąży, powiedział że na następnym usg powinna być widoczna przegroda w sercu i będzie sprawdzać czy jest prawidłowa. Dodam, że to nie jest żaden lekarz prof., dr hab itp tylko normalny lekarz przyjmujący na NFZ. Prowadziłam u niego poprzednia ciążę, teraz też u niego prowadzę i myślałam, że to jest standard jeśli chodzi o badania usg ale niedawno dwie koleżanki wyprowadziły mnie z błędu. Tak więc wszystko chyba zależy od lekarza.
Ale na usg połówkowym takie rzeczy powinny być sprawdzone...