Sylix
Zaciekawiona BB
No to świetnie i jak się czujesz?Hej mam ten sam termin i też 1 ciąża[emoji1]
Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
No to świetnie i jak się czujesz?Hej mam ten sam termin i też 1 ciąża[emoji1]
Z każdym dniem lepiej. A Ty?No to świetnie i jak się czujesz?
No wiadomo, że może być różnie. Do rozmyślań o porodzie jeszcze mi daleko.
@Kaskaa2301 wprowadziłam Cię w błąd. Jesteś Przede mną nie 5 dni a prawie 2 tygodnie. Ja mam dzisiaj 11+0
No to was nie pocieszę . Nie zagłębiałam się wcześniej w ten temat dopiero dziś z rana przeczytałam fajny wpis na blogu mamaginekolog (jeśli macie facebooka to ona też tam jest). Powiem w skrócie. Jeśli test wolnego płodowego DNA z krwi matki w skrócie NIPT (NIFTY to jeden z rodzajów takiego badania) wyjdzie dodatni to zawsze trzeba go potwierdzić poprzez badanie inwazyjne czyli amniopunkcję lub biopsję kosmówki. Reasumując . Jeśli wyjdzie źle to i tak bez inwazyjnych się nie obędzie , no chyba, że się na nie nie zdecydujecie.
Poniżej przesyłam bardzo fajny link do postu bardzo fajnego bloga mamy a zarazem ginekologa
Link do: NIPT – czyli badania wolnego płodowego DNA z krwi matki - Blog mama ginekolog. Uniwersalna opowieść o życiu i wiedza medyczna dla kobiet
Nie nastawiałabym się tak bardzo na końcówkę miesiąca Jak w 2013 roku rodziłam w marcu córę , to ja miałam termin na 21 marca , urodziłam 18-go ale kilka z nas (bo też byłyśmy na tym forum) miało terminy po mnie a urodziły w 1-szym tygodniu marca . Dzieci potrafią zrobić nam niespodziankę na dzień dobry.
Co do książek polecam : "Pierwszy rok z życia dziecka" oraz druga pozycja "Mądrzy rodzice"
A liczą tak .
Okres (1wszy dzień) powiedzmy miałaś 1 czerwca. Zakładając , że cykl masz 28 dni to zakłada się , że dni płodne są po 14 dniach od pierwszego dnia miesiączki. Czyli wg miesiączki 15 czerwca doszło do zbliżenia i wtedy poczeliście dzidzie, stąd termin 8 marca 2018
Ale
Dni płodne mogą wystąpić nie koniecznie w połowie cyklu. Może być to wcześniej lub później. Badając poprzez USG dzidzie i sprawdzając jej długość siedzeniowo-ciemieniową w skrócie CRL komputer wylicza długość ciąży. Przyjmuje się , że w danych tygodniach ciąży długość dziecka ma określoną wartość liczoną w mm. Wiadomo dzięki temu , że dzidzia w 8 tygodniu ciąży wg OM nie może mieć np 5cm CRL tylko około 2cm . Więc jeśli na USG pokazuje nam się wynik wyższy to znaczy , że do zapłodnienia doszło wcześniej a jeżeli niższy to prawdopodobnie do zapłodnienia doszło później.
W twoim przypadku jeśli na USG termin wychodzi na 15 marca to oznacza, że do zapłodnienia , czyli waszego zbliżenia doszło około 22 czerwca.[/QUOTEk
Dziekii bardzoo to moja pierwsza ciaza i duzo pytan
Gratulacje mam prenatalne 14 wrzesnia i tez bardzo bym chcialq wiedziec czy chlopczyk czy moze dziewczynka. Duuuuzoo zdrowka dla was. Ktory tydzien jak sie czujesz?a co tam, Wam też się pochwale, chodzę tak szczęśliwa cały dzień, miałam dzisiaj prenatalne, w sumie to traktowałam je jak zwykłe USG ;pp ale widziałam moje maleństwo i nic więcej się nie liczyło, na koniec tylko dla zasady zapytałam czy wszystko dobrze, on powiedział, że tak i poleciałam się chwalić rodzinie. Myślę, że ludzie na ulicy albo mnie nienawidzili albo myśleli, że jestem wariatką bo szłam z takim bananem na buzi, a u nas dziś paskudna pogoda ;pp no i powiedział, że chyba będzie chłopczyk ;D ale jeszcze trzeba to potwierdzić
To tak jak u mnie, mdłości jakby ustąpiły 14 września mam prenatalne i troszkę się denerwuje.Z każdym dniem lepiej. A Ty?
Ja wlasnie przez cale 12 tygodnie nie mialam zadnych dolegliwosci dzisiaj katastrof pol godziny dochodzilam do siebie a bol glowy przeszedl po dwoch apapach. Zganiam na pogode bo najpierw padalo pozniej sloncr i duchotaTo tak jak u mnie, mdłości jakby ustąpiły 14 września mam prenatalne i troszkę się denerwuje.
Mi już ponad tydzień temu ustąpiły[emoji1] . Działa mi już link do wątku zamkniętego.To tak jak u mnie, mdłości jakby ustąpiły 14 września mam prenatalne i troszkę się denerwuje.
Dziękuje, czuje się ogólnie fajnie ;D z każdym tygodniem, wizytą coraz pewniej, teraz to już zaczyna się ta weselsza część ;D a tydzień to problem ;p z poprzedniego USG wychodzi że dziś 12t6d, natomiast z wczorajszego USG i z OM, że 13t6d xdGratulacje mam prenatalne 14 wrzesnia i tez bardzo bym chcialq wiedziec czy chlopczyk czy moze dziewczynka. Duuuuzoo zdrowka dla was. Ktory tydzien jak sie czujesz?