reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2015

Ja dzisiaj po badaniu krwi, zobaczymy jak wyniki.
Przy badaniu dzisiaj gin stwierdził, że chyba jednak wcześniejsza ciąża, o tydzień z pewnością. Czyli póki co termin nie 21 a raczej połowa miesiąca. 4 września na prenatalnych pewnie będę wiedziała dokładniej.

Natalia_B, u mnie w pierwszej ciąży brzuch zaczął być widoczny dopiero w 4 miesiącu, a teraz, ha, ha, w 9-tym tygodniu mam taki jak wtedy w 4-tym:-)
Niedługo już nie da się go ukrywać w pracy...

reklama
Bardzo dziękuję, Dziewczyny! Może to być spowodowane tym, że przed ciążą bardzo dużo ćwiczyłam i zwiększyła się kondycja, poprawił stan mięśni brzucha? Teściówka mówi, że to przez to.

Wiesz, i tak i nie. Ja też sporo ćwiczę, biegam itd (już raczej nie) i brzuch wyskoczył mi szybko teraz. To są też predyspozycje samego organizmu, a i może fakt, czy to pierwsza ciąża, czy kolejna. Nie wiem, nie znam się, ale tak myślę.

Dziewczyny, czytałam, że znacząco wpływają na to trzy rzeczy
1. Pierwsza czy kolejna ciąża. Przy kolejnej brzuch widoczny jest szybciej zdecydowanie ( jakby organizm byl juz do tego przygotowany), przy pierwszej ciazy natomiast widać raczej nieco pozniej.
2. Wyćwiczone miesnie brzuszka ( tak jak pisałyście). Jak jest wyswiczony - umięśniony, płaski, napięty to miesnie nie rozszerzaja sie tak szybko, ciąża moze byc dłuzej ukrywana :) Przy tych niewićwiczonych brzuszkach ulega sie czesto szybkiemu wydęciu brzucha i juz jest wrazenie, ze brzusio rośnie. Tak jest w moim przypadku :p
3. waga i budowa ciała- czyli inaczej ujmując nasze cechy osobnicze, kwestia czysto indywidualna. U drobnych kobietek może być widać szybciej tę zmianę, u wysokich mam wrazenie, ze sie nie rzuca w oczy w 1 trymestrze. ale to juz moje spostrzezenia :) Siostra cioteczna brata przy każdej ciąży z trójki wyglądała tylko jakby się porządnie najadła. Jest wysoka i zgrabna, ale nie chudziutka :)

Ja przytyłam już 2kg i narazie waga sie utrzymuje :) ( 7 tydz wg moich obliczeń, 8 wg poloznej ) patrzyłyście swoje przybytki?:D

Kordosia u mnie już widać brzuszek, a waga bez zmian. Na początku ciąży przez wymioty waga mi delikatnie spadła i cały czas się utrzymuje.

Dzisiejszy dzień przywitał mnie przeziębieniem :(

Ogladalam dzisiaj Wasze brzuszki fajnie wyglądają, jak będę miała bieżące foto też wstawie. Ja mialam mega kaloryfer przed ciążą i dość szybko widać u Mnie brzuszek, napewno wczesniej przez mięśnie wydawał się płaski jak stałam a teraz w prawie 12 tygodniu juz nie da sie ukryc ze jestem w ciazy ale to bardziej dla kogos Kto Mnie zna.
Pozdrawiam Was

Patrycja który tydzien?:) Ja jak narazie nie wiem co to wymioty. Przez chwile mialam nudnosci, ale skonczylo sie na kilku dniach. moj wet zasugerował, ze to kwestia odzywiania, ale czytalam o tym i zdania sa bardzo podzielone. w kazdym razie dziś jakiś kiepski dzien bo ból brzucha. W takich chwilach ciesze sie, ze juz jestem na zwolnieniu.
Żgutek, ja już nie mogę sie doczekać, az będzie bardziej widac bo teraz to tylko ja widzę ( ew. inni, że mi przybyło tu i tam :p )

Sunajka897 a propo tego silnego wiatru pisałam wcześniej ze trzeba uważać w Polsce na trąby powietrzne . Idzie wichura , burze i duże deszcze . Tak zapowiadają w pogodzie i w niektórych województwach moze przejść trąba powietrzna . Dlatego trzeba uważać ;P ja osobiście boje sie takich żywiołów ;P ale uwielbiam burze ;))

Dziewczyny, bardzo dziękuję za wszystkie informacje. Pocieszyłyście mnie. Jestem wysoka i "normalna" - ani szczuplutka, ani bulbasek sympatyczny, dolny brzuch miałam silny. :)
W ogóle - Kordosia​ - jeszcze Cię nie przywitałam. ;)

reklama
Kiedyś trąba powietrzna przeszła nam przez podwórko. Kilka lat temu przez wieś kilkaset metrów od nas. Pozrywała wtedy wiele dachów. Mamy taka mini aleję tornad... Wolałabym, aby się to nie powtórzyło, bo mi kurczaki wciągnie.
Mają być na pomorzu?

Do góry