reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2015

micela.... poczekaj do USG genetycznego w ok 12tc... jak przezierność karkowa wyjdzie niska, kość nosowa i inne wskaźniki ok... to po co się darmo stresować? Tym bardziej, że wady nie muszą być tylko genetyczne....i amniopunkcja nic Ci nie wykarze a ryzyko powikłań jest niestety spore. Jeśli masz na myśli testy PAPPA - są nieinwazyjne więc musisz sama rozważyć....

ja na pewno nie będę robiła żadnych testów jeśli obraz USG będzie prawidłowy - nie zniosę tego dodatkowego stresu... zresztą nauczona doświadczeniem, wiem, że wady mogą być też rozwojowe, przy prawidłowym kariotypie dziecka. A my niestety nie mamy na to większego wpływu... z reguły to zły los na loterii.

reklama
Micela ja mam badania z krwi gratis i skorzystam ze względu na wiek generalnie tu nie robią usg genetycznego przed 38 rokiem życia jest jedno w 19-23 tyg i tyle chyba ze są wskazania. Musisz się zastanowić czy to coś zmienia gdyby dziecko było chore generalnie nauczony jestem doświadczeniem otoczenia ze chore maluchy mają i 20 i 40 latki z tym ze kolo 40 odsetek innych cięższych chorób gwałtownie wzrasta. Takich przy których ZD to pikuś :/

Kradz, gratulacje dla szwagierki!! :) z tymi terminami to trzeba uwazac hehe. Kurde myslicie ze robic badanie na syndrom downa?Tu jest drogie 200 euro jaka cena w Polsce?Robilyscie we wczesniejszych ciazach?
U nas jest za darmo. Z Adasiem nie robilismy. Mysle, ze robiac to badanie trzeba sobie odpowiedziec na pytanie co jesli powiedza, ze dziecko MOZE miec downa. Czy jestesmy gotowi na aborcje? Czytalam historie kobiet, ktore cala ciaze rozpaczaly po czym dziecko rodzilo sie zdrowe. Bo z tego co wiem to badanie nie daje 100% pewnosci.

Wiecie co z tym "a utyje, niech tylko dziecko bedzie zdrowe" to chyba nie do konca jest tak. Ja zarlam pizze i podobne przysmaki, nie sadze, zeby bylo to zdrowe ani dla dziecka ani dla mojej figury. Takze rozsadek i zdrowe zywienie. Absolutnie nie mowie, ze to latwe - sama pozarlam ostatnio wielkie czekoladowe jajko wielkanocne. :zawstydzona/y:

Micela, ja badania prenatalne będę robić chociażby z racji wieku, bo mi przysługują. Ale w przypadku młodszych dziewczyn, kiedy usg przezierności karku wyszło prawidłowe i wszystko jest dobrze to po co. Takie jest moje zdanie.

gratuluję pięknej dzidzi :-)

Ostatnia edycja:
Dzięki dziewczyny chyba macie rację..położna też mi mówiła, żeby nie ma wskazań, żebym robiła, chyba się nie zdecyduję...Tak rurka to chyba to nie inwazyjne, nie wiem nie mogłam coś jej zrozumieć, średnio mówiła po angielsku

Kasikz, właśnie umówiłam sie na b. prenanalne na 4 września do Multi-med. Chciałam na nfz na koniec sierpnia, ale bez szans. Dzwoniłam do Invicty, tam brak miejsc. Więc będzie to 13 tydzień na początku września. Usg i test pappa.

Hej Mamuśki :) ja dziś na szybko wpadam się przywitać i lecę się rehabilitować :) Pochwalę się, żę poinformowałam dziś szefa i współpracowników o ciąży i o dziwo wszyscy przyjęli to na spokojnie i nawet z entuzjazmem :) Opilismy Fasolkę szampanem picolo i jest git :) Jeden stres mniej :) Pozdrawiam ciepło :)

Anulka marcowa ja mam podobnie!!niby czuję,że biorą mnie mdłości i po chwili przechodzą!!!!przez te upały to nie wiem czy mokra jestem właśnie od nich czy przez ciążę(wcześniej nie miałam takiego czegoś)

rurka dobrze wiesz,że ja też należę do większych kobiet.....a co tam....166cm i 75kg białego mięsa!za dietę wezmę się później!!!

ja żadnych badań nie będę robiła mimo,że w listopadzie skończę 37 lat!!!!w niczym mi to nie pomoże a tylko stresu co nie miara!!!!

mdłości nie mam,ale apetyt tak..jadłabym i jadłabym i jadła,ale czerwona lampka mi się włącza!!!!!
mówię dziś do męża...idę zrobić obiad,ale po drodze moje łóżeczko mnie zawołało więc zamiast robić obiad zrobiłam sobie drzemkę...i teraz zamiast kawy i deseru to mieliśmy obiad!!!ale to było silniejsze!!!

reklama
rurka, z ciebie to chyba chudzinka do mnie...
wzrost 176 cm a waga ze dwa razy więcej niż niektóre z was :confused2:
Dziś już 3 spotkania porcelanowe, pewno waga spadnie...

Do góry