reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy ze Szkocji

yas09 ja nie przespalam calej nocy od ponad 3 lat.. od kad urodzil sie dominik.. najpierw wstawanie do niego teraz do patryka.. dominik do dzis potrafi mi sie obudzic ale wezmie sobie picie i spi dalej , a patryk nadal w nocy je mleko wiec jeszcze pewnie z rok musze poczekac na jakies wyspanie sie :D

wczoraj zalozylam u dzieci zaslone ciemniejsza (na dzien musze ja podpinac zeby nie ciagli) i musze przyznac ze podzialalo :) pati dzis zamiast o 6 rano wstal o 7.45 wiec pospalam troszke dluzej hehe

wracajac do ho teraz jak mam nowa prace to menagerka pytala sie tylko czy mam ho i je skopiowala ja nigdzie nie zglaszalam ze prace zemienilam.

reklama
no coz ale nie ma co narzekac taki los rodzicow - usmiech naszych maluchow wynagradza wszystko:-)
ja mam jeszcze pytanko - nie chodzicie na jakies grupy popoludniami - zazwyczaj wszystko odbywa sie rankami a ja zaczynam posylac moje dziecko do przedszkola rankami bo uwielbia tam chodzic i probuje cos zorganizowac na popoludnia - wiem tylko ze w poniedzialki jest polska swietlica ale nie jestem pewna czy co tydzien czy tylko co ktorys poniedzialek, czasem spacerek, zakupy i basen. ja skonczy 3lata ta zapisze ja na jakies zajecia sportowe czy taneczne ale poki co caly rok przed nami wiec jakby ktos cos wiedzial to prosze o info.

jesli chodzi o spotkanie mam co probujecie zorganizowac to swietna sprawa - mi tym razem termin nie odpowiada ale na przyszlosc to super. wlasnie mnostwo jest roznych sal w edi i fajnie byloby jakbysmy byly w stanie co tydzien sobie cos takiego organizowac - pamietam ze ktorac mamuska wspominala o czyms takim ale cos ostatnio nie zauwazylam nic na ten temat na forum - chyba na wlasna reke popytam jak to wyglada.

mam jeszcze jeden problem ze swoim dzieckiem - kompletnie mnie nie slucha - probuje tlumaczyc grzecznie to ucieka, zero reakcji, mysli ze bawie sie z nia w kotke i myszke dopieo jak krzykne to widzi ze mowie powaznie i moze wtedy zaareguje albo czasem juz czeka na klapsa co wogole nie powinno miec miejsca ale nie wiem jak mam inaczej do niej dotrzec. a wy jak sobie dajecie z tym rade? moze jakies podpowiedzi?

Ostatnia edycja:
ja w tej kwesti nie pomoge , dominik nauczyl sie sluchac (choc niezawsze) jak mial jakies 2.5 roku a do patryka nadal nic nie dociera.. moge krzyczec dac mu po dupie a on i tak swoje..(a moj na niego tylko spojrzy albo powie podniesionym glosem i patryk odrazu ucieka do swojego pokoju) najgorsze jest to ze on strasznie tupie nogami i mamy przez to problem z sasiadami. sama nie wiem co robic zeby zaczol sluchac i zwracac uwage na slowo 'nie'!!!!
patrzac na to ze dominik wkoncu sie nauczyl sluchac moglabym pomyslec ze dziecko musi poprostu podrosnac..

yas- popoludniali co wiem to jest grupa w czwartek o 14 w kosciele przy zyrafach. Wpadnij do mnie na kawke :) kope czasu sie nie widzialysmy.
Co do sluchania to ten wiek ...u nas tak samo mozesz mowic jak do sciany- czasami jedyna co skutkuje to to jak powiem : chcesz na dupe!!! to robi minke smutna i mowi ze nie i wtedy na troszke starcza. Poza tym probuje metod z ksiazki ktora mam na ebooku- troche daje rezultaty moze ona by cos u Ciebie i by pomogla.

U nas zadko Barnim sie budzi o 5 ale jak juz to przychodzimy do niego i mowimy ze nie jest czas i ze ma jeszcze spac. Czasami zasypia a jak nie to czeka w lozku 2 godziny zanim go wezmiemy- brutalne ale dziala bo wie ze i tak nie wstanie wczesniej wiec przewaznie spi od 20 -7:30 i przesypia noc od kad wzielismy mu smoczka.

A ja u was z czytaniem tej ksiazki>??? Isabell ? daje cos - jakies sugestie pomysly???

anitha tez troche czekam bo ile mozna mowic jak do sciany a nie chce mu klapsa dawac 5 razy na dzien. Zreszta wiele co robi to robi specialnie - niby tylko 2 latka ale zaczol nie sluchac jak mial 1,5 roku i juz 7-8 miesiecy mowimy i tlumaczymy - nie wylewaj!!! a co on na to - ma picie mowi do nas bye bye ( bo chce broic) i za 5 minut ma wszystko wylane. Ma kubek ktory sie nie wylewa ale co z tego ze wymyslil sobie ze moze popic i potem wypluc ta wode z ust:angry::angry:

to troche pocieszylyscie mnie:-)i moze rzeczywiscie to jeden a etapow dorastania - bo z tego co piszecie to moje dziecko zachowuje sie podobnie - np ja chce powiedziec zostaw mnie w spokoju albo isc sobie to jest papa i machanie raczka;-) a jak tata zainterweniuje to efekty tez lepsze:-) dzieci to maja nie samowite pomysly czasem nie wiem czy plakac czy sie smiac.

doveinred my pocztkiem czerwca zaczynamy wakacje - 5tyg u taty i 5tyg u mojej rodzinki ja bede latac po2razy wiec w sumie mam 4 powrotne loty w ciagu 10tyg ale chce zeby mala troszke z rodzinka posiedziala - ona zadowolona, rodzinka no i my:-). ja musze wracac do pracy na kilka zmian,urlop znow i znow powrot do pracy ale chetnie na kawe wpadniemy albo po miedzy wakacjami albo po ale sie odezwe co i jak - juz sie z toba drugi rok umawiam - szok. dobrze ze jest internet:-)

a ja jestem po nocce i dzis mam nastepna i tatus nawet zabral dziecko za miasto i cos ich nie widac a ja jak na zlosc spac nie moge i tak siedze:-(

Ostatnia edycja:
yas mam podobnie z moim diabełkiem :-)
Mogę prosić , prosić a tak robi swoje, to chyba taki wiek , mam nadzieję że wyrośnie, bo nie wyobrażam sobie co będzie jak będzie drugie :szok:

Jeśli chodzi o przesypianie to w dzień potrafi przespać 2,5-3 godz.
Wieczorem chodzi spać około 20 i spi tak do 7-8 czasami nawet do 9 ale to rzadkość. Za to jeszcze jakieś pół roku temu budził się co chwilę w nocy i jadł mleko, teraz walczymy ze smoczkiem w nocy aby się odzwyczaił bo w dzień już całkowicie odstawiłam .

Yas jak widac nie jestes sama:-) od urodzenia mojego szkraba przespalam tylko kilka nocy. Wstaje praktycznie codziennie miedzy 5 a 6.15.. tez niewiem co robic bo chodzi spac po godz 8. Moze sprobuje zaslonic jakos bardziej okno tak jak jedna z was radzi..
Moja mala tez czasami okropna jest strasznie.. Nic sie slucha a jeszcze na zlosc potrafi zrobic.. Widac taki wiek dziecka.. miejmy nadzieje ze nie dlugo to im minie.. No i ogolnie ostatnio strasznym ryczkiem sie zrobila... Lekko sie dotknie a ryczy jakby ja ze skory obdzierali...

doty mój Victor też tak robi, że gdzieś nie chcący się uderzy to zaraz płacz, i każe mi się całować w to miejsce gdzie się uderzył :-)

reklama
to widocznie to jest norma takie zachowanie naszych dzieci i kazdy musi przez to przejsc - damy rade:-)
dzieki za podzielenie sie doswiadczeniami:-)pocieszylyscie mnie ze nie tylko moje dziecko to taki urwis maly:-)

Do góry