reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy ze Szkocji

Rany...ja już tak zestresowana głupio tym wszystkim jestem...ale jak mi Yeti może pomóc w wyrobieniu NINu, to super :) W poniedziałek go zaciągnę załatwiać wszystko :) Tylko jeszcze mi powiedzcie, czy ten nr mamy załatwiać z JEGO papierami, czy jak? Bo ja już jestem tak zakręcona... ;) Ja przy Slateford mieszkam, z okna Matalana widzę i często do niego zaglądam coby Człowieczkowi nakupować różnych rzeczy jeszcze :)

Ostatnia edycja:
reklama
magdziarz- To dalej od nas ale zawsze zapraszamy na spodkania mamus :) (bo u nas wiekszosc to z okolic Leith Walk)
Matalana lubie czasami zagladamy do niego tylko ze my tu mamy od strony zatoki jeden.

Doveinred, to nawet spotkania Mam organizujecie? Super! :) Jak najbardziej chętna jestem :) Co prawda dopiero za 1,5 miesiąca będę 'pełnoprawną' Mamą, ale co mi tam :)

magdziarz- no czasami organizujemy sobie kaweczki czy herbatki a tak to chodzimy sobie na grupy z dziecmi .
To z tego co rozumiem to jestes w ciazy?

Rany...ja już tak zestresowana głupio tym wszystkim jestem...ale jak mi Yeti może pomóc w wyrobieniu NINu, to super :) W poniedziałek go zaciągnę załatwiać wszystko :) Tylko jeszcze mi powiedzcie, czy ten nr mamy załatwiać z JEGO papierami, czy jak? Bo ja już jestem tak zakręcona... ;) Ja przy Slateford mieszkam, z okna Matalana widzę i często do niego zaglądam coby Człowieczkowi nakupować różnych rzeczy jeszcze :)

moze nie byc tak latwo,
Aby ubiegać się o stały NIN należy zadzwonić pod numer 0845 600 06 43 begin_of_the_skype_highlighting 0845 600 06 43 end_of_the_skype_highlighting (czynny od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-18:00) i umówić się na rozmowę (interview). Trzeba być przygotowanym, by już w rozmowie telefonicznej w języku angielskim odpowiedzieć na dosyć szczegółowe pytania typu:

• imię i nazwisko;
  • narodowość;
  • miejsce zamieszkania w Wielkiej Brytanii;
  • nazwę i adres pracodawcy;
  • od kiedy jesteś w UK;
  • od kiedy pracujesz;
  • czy pracowałeś wcześniej w UK;
  • gdzie mieszkałeś;
  • jak długo zamierzasz zostać w Wielkiej Brytanii itp.
Rozmowę możesz rozpocząć od zwrotu: "I would like to make an appointment for National Insurance Number". Wtedy urzędnik poprosi o podanie powyższych danych i wyznaczy termin spotkania – po kilku dniach pod wskazany przez Ciebie adres przyjdzie zawiadomienie o miejscu i dacie spotkania, wraz z listą niezbędnych dokumentów. Warto podkreślić, że dokumenty powinny być oryginałami, ponieważ kopie nie są uwzględniane. Na szczęście nie trzeba ich nigdzie wysyłać, ponieważ urzędnik zrobi ich kopie na miejscu.
Do potrzebnych dokumentów należą:

• paszport lub dowód;
  • dokument potwierdzający zatrudnienie (może to być list od pracodawcy, umowa o pracę, odcinki wypłat - payslips);
  • dokument potwierdzający miejsce zamieszkania, czyli np. umowa wynajmu (jeżeli umowa nie jest podpisana na nas tylko na inna osobę mieszkającą w domu, osoba, na którą jest mieszkanie, może napisać list, że pan XXX mieszka w tym mieszkaniu i wtedy pokazujemy ten list razem z umową z agencją/landlordem), rachunek - utility bill, bank statement, dokumenty z Home Office;
  • dokument stwierdzający statut studenta (jeśli studiujesz);
Jeśli nie posiadasz któregoś z wyżej wymienionych dokumentów, warto dostarczyć prawo jazdy lub inne dokumenty mogące potwierdzić tożsamość (przetłumaczone na j. angiels

Dobry wieczór :-) Czy jeśli ojciec dziecka nie jest moim mężem, ale ja swojego nin-u nie posiadam, to czy mogę chodzić do lekarza i urodzić z ninem Yeti'ego...?
mozesz wyrobic NIN nawet jak nie pracujesz. dzwonisz umawiasz sie i juz.zalatwialismy dla brata meza bez problemu

kto widział, żeby takie małe dziecko spało 8 godz bez jedzenia (przesypia noce odkąd miała ok 4 tyg), ale skoro przybiera na wadze- o dziwo nawet ostatni spadek apetytu jej nie zaszkodził- to niech sobie śpi. Ja tam nie narzekam :))
ja widzialam:-pmoja Amelkowna nie miala jeszcze 8 tyg skonczonych:-D:-D

hmmm zeby dostac nin musisz pracowac, ale wydaje mi sie, ze z lekarzem i porodem nie bedzie problemow, jak odmule jutro to poszperam i postaram sie znalesc odp.
nie trzeba pracowac zeby dostac nin!!w ogole laski jak byscie szukaly pracy a pracodawca na dziendobry kaze miec nin i nr konta to trzeba go zglosic do ACAS !! to nielegalne. kazdy moze miec nin!!

reklama
Ha! To że takie rówieśniczki niby jesteśmy :-D super! Jak ten 3 trymestr przechodzisz? Bo ja nic, tylko chodzę i marudzę... A pierwsze 6 miesięcy takie fajne były... ;)
Emilia, to żeś mnie zestresowała na nowo... No przecież ja nie pracuję, to nie mogę im potwierdzić zatrudnienia... Umrę w tej Szkocji, jak bum cyk cyk... :confused2:

Do góry