reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy ze Szkocji

misialula- tu wyrabia sie paszport tymczasowy na rok, po uplywie roku paszport trzeba juz zalatwiac jak sie ma pesel dziecka . Pesel wyrabia sie w polsce w miejscowosci gdzie jestescie zameldowani sklada sie przetlumaczony akt urodzenia w cywilnym urzedzie i tam dopisuja do rejestru urodzen, Na drugi dzien dostaniecie polski akt urodzenia i z rym polskim aktem idzie sie po pesel , trwa to conajmniej 7 dni wiec by urlop byl dluzszy niz 1 tydz, bo sie tego nie sdazy pozalatwiac.
Co do dowodu to nie wiem bo o tym nie slyszalam, wszyscy zawsze wyrabiali paszporty.

reklama
Prawo do obywatelstwa brytyjskiego dziecko ma tylko wtedy, jeśli jedno z rodziców jest Brytyjczykiem lub ma status osiedlonego w Wielkiej Brytanii (Indefinite Leave to Remain), możliwy do uzyskania po pięciu latach pobytu.

Od lipca 2006 roku obowiązują nowe przepisy paszportowe. Nie można już wpisać dziecka do paszportu rodzica. Dziecko, które nie skończyło 5 lat otrzyma paszport tymczasowy ważny tylko 12 miesięcy. Co roku powinno się wyrabiać go od nowa. Na pisemny wniosek obojga rodziców dziecku może zostać wystawiony paszport ważny 5 lat, ale wtedy konieczne jest przedstawienie polskiego aktu urodzenia. Dzieci w wieku 5-13 lat otrzymują paszporty ważne 5 lat. Dopiero w wieku 13 lat można wystąpić o paszport dla dziecka ważny 10 lat.

Paszport w konsulacie

Procedura ubiegania się o paszport dla dziecka za pośrednictwem polskiego konsulatu wygląda następująco:

1. Rodzice wybierają się na spotkanie do polskiego konsulatu. Do konsulatu można zgłosić się w godzinach otwarcia urzędu, bez konieczności wcześniejszego umawiania się na spotkanie. Godziny pracy konsulatu można sprawdzić tutaj .

2. Na spotkanie należy zgłosić się koniecznie z dzieckiem i następującymi dokumentami:

- wypełniony w dwóch egzemplarzach kwestionariusz paszportowy (dostępny w konsulacie),

- oryginał polskiego skróconego odpisu aktu urodzenia dziecka. W przypadku nie posiadania takiego dokumentu wystarczy przedstawić oryginał brytyjskiego aktu urodzenia w pełnym wypisie. W okresie ważności paszportu tymczasowego (12 miesięcy) należy zadbać o umiejscowienie brytyjskiego aktu urodzenia w księgach Urzędu Stanu Cywilnego w Polsce. Instrukcja, jak umiejscowić brytyjski akt stanu cywilnego w polskich księgach stanu cywilnego znajduje się na stronie polskiego konsulatu w Londynie,

- dokument potwierdzający charakter pobytu rodzica na terenie Wielkiej Brytanii, np. umowa o pracę lub dokument rejestracyjny z Home Office,

- w przypadku aplikowania o paszport 5-letni, wniosek o nadanie numeru ewidencyjnego PESEL wraz z oryginałem polskiego odpisu skróconego aktu urodzenia dziecka,

- polskie paszporty lub dowody osobiste rodziców,

- trzy jednakowe fotografie dziecka o wymiarach 3,5 × 4,5 cm. Zdjęcia powinny być wykonane w ciągu ostatnich 6 miesięcy. Wzór prawidłowo wykonanej fotografii można obejrzeć tutaj ].

- pisemną zgodę obojga rodziców na wystawienie dziecku paszportu.

Poświadczenie własnoręczności podpisu nie jest wymagane, jeżeli oboje rodzice stawią się w konsulacie. W przeciwnym przypadku podpis powinien być poświadczony przez notariusza,

- odpis aktu małżeństwa, jeżeli rodzice są małżeństwem,

- potwierdzenie wpłaty do kasy konsulatu opłaty paszportowej (13 funtów za paszport 12-miesięczny, 26 funtów za paszport ważny 5 lat),

3.Okres oczekiwania na paszport tymczasowy wynosi do dwóch tygodni. Na paszport ważny 5 lat czeka się 4 miesiące. Po odbiór paszportu dla dziecka do lat 13 można zgłosić się już bez dziecka.

mam nadzieje ze to cos pomoglo :)::):):):)

Witam się i ja. Co do paszportu to się nie będę powtarzać bo już chyba wszystko zostało napisane. Ja mam narazie ten tymczasowy i dopóki ni będę miała w planach wyjazdu w ciepłe kraje to kolejnego wyrabiać nie będę tylko jak pojadę na wakacje do pl to wyrobię małej dowód, a że są darmowe to nie słyszałam, ale dobrze wiedzieć. Zrezstą sobie też muszę nowy dowód wyrobić bo pani mi powiedziała że po każdej zmianie np zameldowanie ma się 3 miesiące na wymianę dowodu a potem on niby traci ważność i zostaje wpisane do rejestru jakiegoś tam i może się zdażyć że np na lotnisku na odprawie nie przepuszczą. Ja wymeldowałam się z polski w 2007 i do tej pory używałam dowodu do wszystkiego ale kto wie co będzie następnym razem.
Oj biedna Emilia i jej malutka ale najważniejsze że są pod opieką.
Ja mam dzisiaj męża w domu więc za sprzatnie napewno się nie zabiorę bo za godz i tak nie będzie tego widać, zadziwijące jak jeden facet potrafi nabałaganić.
U nas pochmurno starsznie ale na spacrek pózniej i tak się wybierzemy.
Azorek śliczna ta twoja mała

witam sie. ja dzisiaj posprzatalam pospacerkowalam obiadki (dla nas i dla amelki ) zrobione i jak sie ksiezniczka obudzi to zje obiadek i smigne z nia na kolejny spacerek:-) pogoda jest to trzeba korzystac:-Djak w sobote pogoda dopisze to pomyje okna bo juz nic nie widac hehe(budowa pod blokiem i strasznie kurza)
Isabell teraz nawet nie trzeba podawac zameldowania w dowodzie.te zmiany weszly od pierwszego stycznia-my wyrabialismy tez teraz nowe dowodziki i stad wiem:tak:
ja uciekam laseczki papapaptki do pozniej

ps jak namieszalam troche o tych dowodach paszportach itp to sorki,jakas zakrecona jestem ostatnio i ciezko mi sie skupic :-)

Czesc dziewczynki moje dziecko w koncu niedawno padlo spac,kurcze mam dosc nastepna noc nieprzespana a maly po 6 juz wstal i byl gotowy do zabawy no szok,miala dzis zadzwonic hv ale cos jeszcze sie nie odezwala maly znowu ma troche zatwardzenie i przez to pewnie nie spi:(
Azorek sliczna coreczka i taka juz duza kiedy ja ja widzialam to taka malutka byla a tu prosze jaka juz dziewczynka:)
My jedziemy w kwietniu ale na tydzien wiec nie wiem czy cos uda mi sie zalatwic akt ur polski juz mamy tylko musze odebrac ale babka powiedziala mi ze na pesel musze czekac ok tyg.moze 2 wiec odpada chyba ze ktos by odebral ,zobacze jeszcze.
Szkoda Emilci i malutkiej ale mlutka szybko dojdzie do siebie i bedzie ok:)
Dziewczynki duzo zdrowka dla was i waszych pociech:)
Piotrek tez cos ma katar ale nie wiem moze to na zeby,jak wstanie to moze na spacerek pojdziemy bo taka sliczna pogoda dzisiaj.

my dzisiaj juz po dwoch spacerkach:-D:-D trzeba korzystac jak jest slonko bo jak deszcz czy snieg znowu przyjdzie to sie bedziemy kisic w domku:dry: ja sie ostro wzielam za swoja "opone" i cisne po 100 brzuszkow dziennie+zielona herbata+spacerki+dieta żp(żryj polowe)+tyabletki BIOcla z zielona herbata i jak na razie w 2 tyg 3cm mniej w pasie:-D:-D:-D:-D to sie pochwalilam i spadam. do pozniej:ninja2:

Azorek no to gratulacje. Ja też zabrałam się za ćwiczenia, u mnie nie tylko brzuszek ale i trochę biodra i tyłek ale jestem dobrej myśli. Przed świętami ledwo mieściłam się w spodnie rozm 12 a teraz wchodzę w 10 więc mam już jakiś sukces. Co do różnych środków odchudzających to ja jakoś w nie nie wierzę a co do diety to nie umiem jej stosować, zawsze po kilku dniach się łamię. Czemu tak łatwo przybiera się na wadze a tak ciężko potem to zrzucić.
Dzisiaj po raz pierwszy od ponad 5 lat rozmawiałam z teściową, zresztą mój mąż też bo tak jak pisałam wcześniej nie mieliśmy żadnego kontaktu i aż mi się śmieć chciało jak mówiła do moich dzieci jak bardzo je kocha i za nimi tęskni. A gdzie ona była przez te 5 lat?

No to się babcia obudziła w czas, pewnie Kuba nawet nie wie kto to jest, ale dobrze może wróci do Waszego życia może jej się odmieniło i zrosumiała co traci (co już straciła) czas pokarze :)
Ja dziewczynki właśnie wróciłam z pracy i czekam na znajomych właśnie jadą z lotniska (Grześ po nich pojechał) no i zaczyna się dla mnie weekend miejmy nadzieję że będzie fajnie.
Jak wrócimy to się odezwę pozdrawiam serdecznie
BUZIAKI dla wszystkich naszych maleństw

Cześć wszystkim
Mnie coś chyba grypa bierze, oj oj oj. Jak ja tego nie lubię. Od rana zaczęłam kuracje mam nadzieję że szybko pomoże. Ja mam wiele planów na dzisiejszy dzień ale pewnie mało mi z tego wyjdzie

reklama
Witam po dlugim czasie,nieudzielam sie ale od czasu do czasu Was podczytuje. Dzieciaki ostatnio chorowaly prawie nonstop od ponad dwoch miesiecy,ale mysle ze jak pogoda sie polepszy to przestana tyle chorowac,mam taka nadzieje :)
Azorek84:sliczna masz coreczke. :-)
Emilia:Gratuluje coreczki :-) ,drobniutka sie urodzila,ale szybko to nadrobi(moje dzieci tez urodzily sie drobniutkie moj synek wazyl 2,250kg a coreczka 2,300kg i bardzo szybko nadrobily wage),zdrowka dla coreczki :-)
Wszystkim chorowitkom zycze zdrowia :-)

Do góry