reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy ze Szkocji

Witam dziewczynki u nas rozniez pogoda ladna wiec jak maly sie obudzi to na spacerek pojdziemy,dzis znowu noc nie przespana moze Piotrek za duzo na noc sie najada juz nie wiem bo daje mu mleko z klieikiem i moze za ciezko mu,dzisiaj sprobuje samo mleko i mniej i zobaczymy.
Isabell masz racje lataj teraz po miescie i szukaj tym bardziej ze masz jeszcze jedno malenstwo,na prawde jakby ciezko bylo wczesniej powiadomic rodzicow:no:
Co do fachowcow to ja na szczescie nie mialam za duzo z nimi do czynienia wiec nie moge ponarzekac raz byl tylko hydraulik ale jakos obeszlo sie bez problemow ale wspolczuje wam dziewczyny ze musicie uzerac sie z nimi.
Rudzia mam nadzieje ze w koncu choroba ci odpusci,trzymaj sie tylko cieplo,ja pilam na gardlo duzo mleka z miodem maslem i czosnkiem i wody z cytyna i do nosa wkladalam tez czosnek naciety bardzo mi pomoglo:tak:
Dobrze ze Emilcia ma dobra opieke lepiej moze w szpitalu pod stala kontrola malutka przybierze troche na wadze i Emila moze lepiej sie poczuje:-)
Ewa glowa do gory wiosna idzie ,a i jurto na pewno bedzie lepszy dzien:-)

reklama
Misialula do mnie polozna przyszla zaraz na drugi dzien jak wyszlam ze szpitala i przychodzila chyba co drugi dzien ok chyba 5 razy moze wiecej i zaraz potem przyjdzie twoja hv i dalej bedziesz z nia sie juz tylko kontaktowac.
W szpitalu dostaniesz taka karte do rejestracji dziecka masz chyba na to 2-3 tyg nie pamietam dokladnie,bedziesz miala tam numer tel i musisz najlepiej szybciej zadzwonic i sie umowic oni ci powiedza tez gdzie jest najblizesz twojego domu biuro rejestracji tam wydadza ci akt ur i z tym do konsulatu po paszport ja czekalam na paszport 3 tyg jest to tymczasowy na rok potem musisz miec juz pesel na 5 letni ja wlasnie wyrobialam juz w pl malemu polski akt teraz jak pojedziemy to musze go zameldowac i wtedy wydadza mi pesel.zdjecia do paszportu mozecie zrobic sami ja wzielam dodatkowo jeszcze jeden odpis aktu placi sie chyba 9f zawsze warto miec

Ostatnia edycja:
Ola do mnie po porodzie przez 5 dni przychodziła i pielegniarka i midwife bo ja po cesarce miałam zastrzyki w brzuch, potem midwife przychodziła co 2-3 dzień tak chyba przez 2 tyg pozniej hv co tydzien chyba ze 3 razy a potem juz tylko jest dla mnie na telefon jakbym cos potrzebowala to mam dzwonic. W szpitalu dostalam karte do rejestracji i powiedzieli mi tez gdzie od domu mam najblizej, maz tam pojechal i kat urodzenia dostal od reki. Paszport wiadomo w Edynburgu, niedaleko ambasady jest fajny polski fotograf w ambasadzie podadza co adres jak sie zapytasz i on robi szybko zdjecia malenstwom i super bo normalnie mozesz polozyc dziecko na kolanach i on to zrobi raz dwa.
Gosia teraz juz nie ma 5 letnich paszportow. 18 lutego wszedl nowy przepis ze dla dzieci do 5 lat co roku wyrabia sie nowy paszport wiec kiepsko.
Co do peselu to ja musialam zameldowac mala w polsce dostalam polski akt urodzenia i pesel i jak pojade na wakacje to wyrobie jej dowod zeby nie martwic sie tym ze konczy mi sie waznosc paszportu
U nas dzisiaj nie zaciekawie. Mala marudna i juz nie wiem czemu i co robic, starm sie jak najmniej ja nosic zeby sie nie przyzwyczaila ale srednio mi to wychodzi. Wlasnie zasnela, mam nadzieje ze na dluzej niz 20 min i uda mi sie cos zrobic.
Przeszukalam interenet i stroju nie znalazlam nigdzie w okolicy. Mam czapke z glowa slonia wiec teraz musze cos skompletowac do reszty. Wieczorem jeszcze do asdy podjade to moze na cos trafie a jak nie to juz sama nie wiem , bo ten moj renifer to taki bardzo swiateczny jest chyba ze przod bluzki wypruje i doszyje tam cos innego.

Ola do mnie po porodzie przez 5 dni przychodziła i pielegniarka i midwife bo ja po cesarce miałam zastrzyki w brzuch, potem midwife przychodziła co 2-3 dzień tak chyba przez 2 tyg pozniej hv co tydzien chyba ze 3 razy a potem juz tylko jest dla mnie na telefon jakbym cos potrzebowala to mam dzwonic. W szpitalu dostalam karte do rejestracji i powiedzieli mi tez gdzie od domu mam najblizej, maz tam pojechal i kat urodzenia dostal od reki. Paszport wiadomo w Edynburgu, niedaleko ambasady jest fajny polski fotograf w ambasadzie podadza co adres jak sie zapytasz i on robi szybko zdjecia malenstwom i super bo normalnie mozesz polozyc dziecko na kolanach i on to zrobi raz dwa.
Gosia teraz juz nie ma 5 letnich paszportow. 18 lutego wszedl nowy przepis ze dla dzieci do 5 lat co roku wyrabia sie nowy paszport wiec kiepsko.
Co do peselu to ja musialam zameldowac mala w polsce dostalam polski akt urodzenia i pesel i jak pojade na wakacje to wyrobie jej dowod zeby nie martwic sie tym ze konczy mi sie waznosc paszportu
ja mialam porod kleszczowy i do tego dostalam infekcji(podpaski allways mnie tak urzadzily:wściekła/y:) wiec do mnie polozna przychodzila przez 5 dni a hv powinna raz w tyg az do 6 tyg po porodzie ale w moim przypadku przychodzila o 4 tyg dluzej:sorry2: a co do paszportu to prawda ze nie ma juz tych 5-cio letnich i babka mi powiedziala ze najlepiej dowodzik dzidzi wyrobic i olac paszport-teraz dowody osobiste sa darmowe:-)wiec po co placic?? a zameldowac trzeba kazde dziecko ktore ma polskie obywatelstwo: umiejscawiasz akt urodzenia zeby dostac polski(mozesz zrobic to przez konsulat ale kosztuje majatek) potrzebujesz pesel w pl wyrobic i dziecko ma byc zameldowane pod adresem na ktory zameldowana jest matka dziecka:tak:
my dzisiaj pospacerkowalysmy sobie od 14 do prawie 19:-D:-Dmam nadzieje ze amelka przespi calusienka noc heheheteraz turla sie po kocyku w livingu i tatus stara sie ja zlapac zeby jej pampa zmienic hihihihi a tu zdjecie mojej malej ksiezniczki z dzisiaj:
Photo0515..jpg

i tu jak sie wczoraj zbuntowala na warzywka hehehehe:
Photo0513..jpg
:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Hejka.
No u mnie byl dosc ciezki dzionek no i dodatkowo jestem podchorowana jakos. Ja i Barnim zalapalismy przeziebienie i leci nam z noska i jestesmy marudni:sorry: Teraz popijam mleczko z miodem tak na noc na dobry sen.
Wczoraj robilismy przemeblowanie i teraz mam komputer w sypialni czyli oznacza to ze moge na nim siedziec i nie przeszkadzam Barnimowi jak spi:tak::-D:-)
Z tego co ja slyszalam to polozna okolo 3 dni a potem przez 10 dni HV a ze my bylismy w szpitalu 10 dni to HV przyszla do mnie tylko w jeden dzien:sorry:

azorek- no jak mala podrosla, super laseczka.

Co do Emili to prawdopodobnie bedzie do nastepnego tyg. mala jest w inkubatorze bo ma naswietlania na zoltaczke. Jeszcze nie ma odruchu ssania i podaja jej z kubeczka mleczko.

No wlasnie a gdzie almani, kravat i Matka?

no i kolejny dzien smarkaty... leci z nosa i przestac nie chce....

azorek mala jest poprostu boska :):):)

oj ja to juz nie pamietam jak do mnie polozna przychodzila i ile... heheh ale za chwile sobie przypomne na wlasnej skorze ;)

jutro moze przyjdzie mi wozio wiec bede miala zabawe ;)

a teraz zycze wszytskim spokojnej nocy :)

do juterka przy herbatce malinowej :)

witam sie z rana :)
rety ja wymiekam ten katar mnie zameczy juz nie mam sily, zatoki pozapychane nic na oczy nie widze jakas masakra normalnie ;( sloneczko piekne na niebie ale ja sie nie ruszam nigdzie nie chce jeszcze bardziej sie zaprawic... poza tym Kacprowi tez cieknie z noska ;( ale za to dobrze mi sie dzis spalo bo nawet nie slyszlaam budzika rano jak moj staruszek do pracy wstawal ;)
a teraz pora na kolejna herbatke ;)

Hey dziewczyny, to ja juz nic nie rozumiem z ta rejestracja dzieci...??
Mam wyrobić paszport, a pozniej dowód??, Czy od razu moge dowod??
No ale jak bez peselu??. ja juz nic nie rozumiem. Poczytam na stronie konsulatu..

Misialula najpierw paszport ten na rok masz bez nr pesel.w polsce przy okazji urlopu (i zeby w konsulacie nie wywalac walizki kasiory) wyrobisz dowodzik:tak:
a na upartego pesel tez mozesz zlozyc w konsulacie ale chyba kaza sobie placic za to jak dobrze pamietam(raczej u nich nie ma noc zadarmo)

Ostatnia edycja:
reklama
No ja mam dzisiaj lepszy dzień niż wczoraj zdecydowanie dzisiaj kończę sprzątanie i praca od 5 do zamknięcia a później 3 dni wolnego i przyjeżdżają do nas znajomi dzisiaj w nocy więc będzie co robić :)
Misialula z tego co ja wiem to jajpierw dostajesz tutejszy akt urodzenia idziesz z nim do konsulatu po paszport tymczasowy później jedziesz do Polski meldujesz maleństwo dostajesz pesel i z tego co zrozumiałam możesz wyrobić wtedy dowód żeby nie płacić za każdym razem za paszport.
Jeżeli się mylę to dziewczynki poprawcie mnie. Ja chyba wyrobię jeszcze drugi paszport bo za rok chcę jechać na wakacje i nie koniecznie do Europy więc musze mieć paszport.

Do góry