reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy ze Szkocji

reklama
Gwiazdeczka dzieki. Oby szybko i w podobne kwocie. Jak narazie mam dola. Opiekunka mnie robi w ch..., Mojego J robia z praca w ch..., na dzien dzisiejszy do Polski nie jade na wakacje, czekam na kuriera ma odebrac paczke i ciekawe czy sie pojawi dzisiaj?

hey!
dovneired- nie zartuje pewnie ze zapraszam, reszta dziewczyn tez sie zmiesci w moim 1 bed:):-D:-D a kawy mam sporo, herbaty tez:-):-).
Zapraszam wszystkich, kiedy wam pasuje:-D:-D

vampiria- a moj mowi mi w twarz, schudnij, gruba jestes, nie jedz tyle, mialas sie odchudzac.. nieraz w zartach a nieraz na serio:wściekła/y::wściekła/y::no::no:

Ja o alkoholizmie moge sie wypowiedziec tak , ja tego nie przezyłam ale widzialm jak wujek pił, jak był agresywny, jak sie zachowywał. NIkt nie mogł mu przetłumaczyc, sam wiedział najlepiej.
Nie pił rok, a potem 2 miesiace,, az sikał pod siebie:no::no:
W piątek był u mnie (w pl) zebym pozyczyła mu 100 zł, i on sie napije i juz skonczy.Ja mu tłumaczylam wujek skoncz z tym , zostan u nas na noc(czytaj u nas alkoholu nawet nie powachasz) bo Ewa(jego corka ) ma 16 lat i nie chciałaby byc sierotą. Popłakał sie , wyszedł. Doszedł do domu i pił zołądkowa i serce mu staneło:wściekła/y::wściekła/y: :(
Ewa ma dziś 18 lat w lutym zmarła mama(przez ktora to wujek pił- bo to jej rodzina patologia i alkoholizm) i kupe długów na głowie(kredyty spłacane kredytami).
bo jak wujo trzezwey był, to kupował samochody, jezdzili na wycieczki itp.
Przykra sprawa, niechciałabym byc moją kuzynka.
Dlatego dovneired wspołczuje, ale tez mysle ze jak mama nie zachce sie zmienic to nic, nikt jej na siłe nie zmieni.

Doveinred, może być w przyszłym tygodniu, ale raczej na początku, bo potem przed wyjazdem będę miała urwanie głowy :sorry:

Misialula, to brzydko ci mąż mówi, brzydko. Poza tym z tego, co pamiętam wcale nie wyglądasz jakoś szczególnie źle ;-), niech sam urodzi dziecko i się odchudza.
Ja właśnie na pohybel wszelkim dietom wcinam laysy cebulowe i czuję się szczęśliwa jak dziecko :-D:-) A potem będę narzekać, że gruba jestem ;-)

Córka mi dzisiaj odwaliła numer. Zostawiłam ją ŚPIĄCĄ i poszłam na dół, wracam, a ona siedzi :szok: Jak siadła, nie mam pojęcia, bo zazwyczaj podciąga się za moje palce, ale skoro potrafi już sama to niestety muszę dzisiaj materac w łóżeczku przestawić na dół :sorry: Bo z siadu to ona od razu na nogi staje, jak ma się czego trzymać, a nie chcę, żeby mnie kiedyś obudził huk spadającego na podłogę dziecka ;-)

Tutaj poczytaj: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/b...
W skrocie sa dwie mozliwosci:
1). If the child's parent has become settled in the United Kingdom or becomes a British citizen,
the child will have an entitlement to register as a British citizen.
*application form MN1: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/b...
2). If child was born in the United Kingdom on or after 1 January 1983
and lived in there for the first ten years of their life.
*application form T: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/b...
koszt £540 + £80

(Osobiście nie rozumiem po co to komu?
Tylko po to żeby nie musieć sie o wize do USA ubiegać? heh.. :/)

No to teraz tylko ubiegać się o wizę do USA :-D Choć nie wiem co ma wspólnego paszport dziecka z moją wizą :confused::confused: I skąd oni te ceny wytrzasnęli?

misiula dzięki za namiary na pewno się wybiorę...

strasznie lubiłam chodzić po ciuchach-sklepowych w Pl i tego teraz mi brakuje. myślałam, że w Edynburgu coś jest takiego...:-(a u mnie się nie zanosi na szybką wizytę w Pl...a tak przy okazji to do którego tygodnia dziewczyny latałyście samolotem lub jeździłyście samochodem? bo my myślimy nad wyjazdem do Pl własnym autem w 7,5miesiąca (mam wesele w rodzinie) a samolot odpada bo już teraz mam za wysokie ciśnienie...bije się z myślami przez cały czas...

Tutaj to sa Charity Shops ;) W wielu mozna znalesc ubranka dla dzieci, ja sporo tak kupilam, najwiecej w Barnardos.
Ja lece do Polski na przelomie 25/26 tygodnia ale problemow z cisnieniem nie mam...
Autkiem ja bym sie nie zdecydowala bo musze czesto zmieniac pozycje, bo mnie miednica strasznie boli :( nawet mi polozna dala skierowanie na akupresure. Ale zalezy jak sie bedziesz czula w 7 miesiacu... A jak jest teraz? masz jakies dolegliwosci?

Hej, ja nadal wojuje z zakupami i dostawami.
Przerazona charity shop-y sa spoko, ale na carboot-sie ceny sa duzo nizsze(20,50, 1 za szt).Ja mialam od poczatku lune, mozna do niej dokupic caly sprzet, ale jedno mi sie nie podobalo-nie da sie ustawic dziecka twarza do mamy(tzn jak jest w carrycot to niby jest twarza, ale potem...)
Luna Pushchair - Cress - - Mamas & Papas
Z alkoholizmem nie mialam wiele do czynienie.Nie pomoge, nie doradze.Ale jakos nie potrafie czuc litosci dla takich ludzi...

Moj maz nigdy mi nie powiedzial, ze jestem gruba.Mowi tylko, ze jak chce sie odchudzac to nie za duzo z brzuszka, bo on go uwielbia...:) ja go nienawidze, ale coz trzeba wypracowac kompromis:D
Ale mysle, ze gdyby mi powiedzial, ze jestem gruba ohhhh posypaly by sie iskry

Ostatnia edycja:
Witam wszystkie mamuski:-) Moj A juz w pracy, mala spi a ja wypoczywam z piwkiem w rece:-)
Isabell na pewno wam sie jakos ulozy.. trzymam kciuki a jesli chodzi o wasza opiekunke to faktycznie powinna dac wam wczesniej znac co planuje.. jesli nie bedziesz miala co zrobic z Maja daj znac ja tez moge sie nia zajac:-) nie ma najmniejszego problemu..
Bzyczek mowil ze podobalo jej sie na Zumbie:-) moze za nie dlugo do was dolacze bo w nastepnym tygodniu jade do manchesteru a za 2 bobkow urodzinki wiec nie dam rady..
Misiulala to nie ladnie ci mowi mezasty.. jesli planujecie nastepne dziecko moze powiedz mu zeby sam je donosil i urodzil..
Doveinred trzymaj sie kobito.. Moj dziadek byl alkoholikiem (nie zyje zapil sie jak bylam dzieckiem) i wiem ze jak ktos chce to i tak bedzie pil.. wiec mam nadzieje ze twojej mamie sie odwidzi i przestanie..

Ostatnia edycja:
Czesc DZiewczyny. Mojemu Igusowi z noska straszne gilki ida. Od kilku dni dziwnie mu harczali wiec sciagac probowalam, ale nie szlo. Wzielm inna gruszke (szersza) i od razu masa cala poszla.No ale co chwila musze to powtarzac.Mam nadzieje ze do niedzieli sie wykuruje bo chcialabym sie udac na festyn na Leith.

Nie wiem jak mozna pomoc alkoholikom. Ja mam w domu palacza.Dla mnie te obydwa nalogi sa desrukcyjne. Co z tego jak maz nie pali kilka dni jak wiem ze zapali niebawem z nawiazka. Mysle ze podobnie jest z piciem. Trzeba rozumiec ze to choroba ale nazywac tez rzeczy po imieniu, tak tylko mozna pomoc.

ja zamiast do szkoly dzisiaj praktykowalam psychologie i psychitrie w jednym:szok::no:
koleanka X jest w szkocji niecaly rok. znamy sie i wiem ze jest osoba szlaona w pozytywnym sensie...ale od wczorajszego wieczora pisze do mnie dziwne rzeczy na FB i rano znowu tak samo. mowi do mnie pan Y (zmieniam nazwy zeby nie bylo). wydaje jej sie ze caly edynburgh zostal opanowany przez pana Y ktory przyjechal tu z pl zeby jej sie oswiadczyc. wg kolezanki X nawet w radiu go ciagleslyszy:-:)zawstydzona/y: jak kolwiek smieszne sie wam wydaje wierzcie mi ze stan w jakim zobaczylam dzisiaj kolezanke X powalil mnie na kolana. pojechalam sprawdzic co u niej po tych dziwnych wiadomosciach bo sie martwilam bardzo.... i to co zastalam mnie przerazilo:no: skontaktowalam sie z rodzina X i wiem ze miala juz wczesniej w pl zaburzenia dwubiegunowe maniakalno-depresyjne -co oczywiscie zataila przedemna. DZIEWCZYNY JA NIE UMIEM JEJ TAK ZOSTAWIC SAMEJ skontaktowalam sie z psychologiem zaraz po poworcie do domu...sa bezradni....polski psychiatra (X nie zna zbyt dobrze angielskiego) jest w LONDYNIE:szok::szok::wściekła/y::wściekła/y: TRZYMAJCIE KCIUKI I KTORA MOZE NIECH SIE POMODLI zeby dalo sie jakos pomoc X!! jutro lece do jej GP (zataila zapewne i przed lekarzem swoje zaburzenia) musze go przekonac ze dziewczyna X wymaga natychmiastowej pomocy...moze sie uda takiego mini konia trojanskiego zrobic i pojade do niej z kolezanka Z i z GP. trzymajcie kciuki kochane bo slabo to widze. ciesze sie tylko ze pomimo pprosby Z skontaktowalam sie z rodzina X z pl i jestem z nimi w stalym kontakcie. dobija mnie to ze jest sie tu bezradnym jak sie nie jest czlonkiem rodziny osoby w potrzebie!!! tyle co moge to isc do GP i proscic zeby cos zrobil ale wcale nie musi reagowac na moje prosby bo moze stwierdzic ze nic sie nie dizeje tylko ja chce zaszkodzic kolezance X.....oby uwierzyl i poszedl sprawdzic bo sama nie udzwigne:zawstydzona/y::-:)-(

reklama
Jutro mija 6 tyg od, urodzenia Igorka wiec termin pologu sie konczy. Zaczynam z mnejszymi porcjami jedzenia, duzo wody, nic po 18, 6Wadera a za tydzien basen. Mam wage sprzed ciazy juz ale co z tego skoro to 20 kg wiecej niz jak tu przyjechalam :(
Za tydzien fryzjer i zmiana. Oby cos wyszlo bo inaczej sie w PL nie pokaze.

Moj maz czasem sie smie ze mnie i mowi ze jestem "duza". Hmmmm....w sumie zmienilam sie od zasu jak sie poznalismy.... ale on tez hehheh i nie omeszkam mu tego wypomniec zawsze.

Do góry