reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy ze Szkocji

Ewka tak jak napisala Magda.uk , niestety jest to dosc droga sprawa. Znajoma placi okolo 700 funtow na miesiac. Ja niestety bede szla na nocki do pracy z piatku na sbote, sobote na niedziele i z niedzieli na poniedzialek. W mojej sytuacji inaczej sie nie da i trzeba bedzie sobie poradzic.
Isabell napisz potem co tam u midwife , czy zrobi Ci ten skan?

Ostatnia edycja:
reklama
Ewa potwierdzam to co napisały dziewczyny odnośnie przedszkoli, przyjmują maluchy już od 6 miesiąca ale nie przyjmują ich zbyt dużo więc dość wcześnie należy rozglądać się za przedszkolem i zaklepać sobie miejsce. Ja za przedszkole płaciłam 650 na miesiąc za full time ale wiadomo że można się starać o dofinansowanie do przedszkola i myśmy mieli więc w sumie z własnej kieszeni płaciłam 150 miesięcznie. Child minder to też dobre rozwiązanie lub pogodzenie pracy z opieką nad maleństwem tak aby dodatkowa opiekunka nie była potrzebna.
Co do macierzyńskiego to ja myślę że zależy to od firmy, owszem płatne jest tylko 9 miesięcy z czego chyba 4 tylko te trochę ponad 400 z job center ale u mnie nie ma zależności odnośnie stanowiska czy wróce po 9 czy 12. Moje stanowisko na mnie czeka. Ja niestety bede wracac po 12 bo zaczelam we wrzesniu wiec to akurat przypadaja wkacje w szkole wiec tak czy tak bede miala Kube w domu i bede musiala sie nim zajac.
doveinred ja tez zastanawiam sie nad powrotem do pracy na nocki ale u mnie ten system jest bardzo dziwny i nie wiem czy mi sie uda, jak nie to pozostaje mi zalatwienie przedszkola.
Co do poloznej to oczywiscie sie z nia nie dogadalam, powiedziala ze oni robia tylko jeden scan chyba ze jest to ciaza problemowa a moja nie jest, jedynie co to nie podobaly jej sie moje wyniki moczu, znalazla tam jakies proteiny i wysyla mnie na jakis bp test bo w poprzedniej ciazy mialam problemy z cisnieniem i teraz tez puchne i podejrzewa ze cos moze byc nie tak. Jutro bede znala wwynik tego testu i dopiero po nim ona ustali mi nastepna wizyte. Co oznacza "long" w fetal lie/position? I "ceph" w presenting part? To mi wpisala do ksiazki ale nic nie powiedziala wiec nie wiem o co chodzi czy oznacza to ze dziecko jest glowka w dol?

Chociaż raz ja sie na coś przydam i moje wykształcenie (biolog eksperymentalny) :-) CEPH: cephalic. Ułożenie dziecka główką w dół, co oznacza poród główkowy czyli dzidzia sie już odwróciła i czeka na wielkie wyjście. Dzięki dziewczynki za odpowiedź do czasu kiedy będe potrzebowała przedszkola jeszcze długa droga ale u mnie w pracy jest możliwe chodzenie wieczorami np od 5 do 23 a mój mąż kończy o 16 30 więc pewnie damy radę, ale najpierw musze przezyć ciąże urodzić zdrową dzidzie a później będziemy się martwić. Myślała że dzieci przyjmója dopiero od 2 roku zycia, więc dobrze wiedzieć ze tak nie jest.:tak:
To dziwne że nie chcą zrobić drugiego skanu na życzenie przeciez zmieniły się przepisy :no: jak sie niepokoisz to powinni zrobic bezwzględnie. Mnie się zapytali czy chce drugi powiedziałam że tak i powiedzieli tylko że około 20 tygodnia będzie drugi. Widze że co miejscowość to obyczaj, ale nic sie nie martw za niedługo bedziesz miała maleństwo na raczkach i nie będzie Ci potrzebny żaden skan, a to że się martwisz to naturalne każda z nas się martwi o swoje maleństwo. Trzymam kciuki :-) Będzię dobrze

Kurcze Isabell i ona Cie wypusciła jak w moczu znalazła proteiny?? No jestem zaskoczona...chyba ze to tylko śladowe ilości??
Oby wszystko było ok...melduj na bieżąco co i jak.
A o skan mogłabyś jeszcze powalczyć. Ja własnie miałam skan jak sie zaczeły problemy z cisnieniem ale musiałam o sobie przypominać. ...normalnie martwię sie o Ciebie...

Szczerze to ja nie wiem o co chodzi z tymi proteinami wiec mi wytlumaczcie. Mam tam przy tym 2 ++ wiec ja nie wiem o co chodzi, wiem ze chce mnie wyslac na ten bp test jak najszybciej sie da. Powiedzialam ze sie martwie a ona stwierdzila ze wielkosc dziecka jest ok i serce tez chociaz nie bylo juz tak wyrazne jak wczesniej i jej mina przy tym tez, potem sprawdzala mi puls, ale to moze moje przewrazliwienie.
No ja tez uwazam ze zbyt duzo bagatelizuja. Zobaczymy jutro rano mam dzwonic to mi poda date kiedy mam isc na ten bp chechking test, cokolwiek to jest bo tez nie mam pojecia

Isabell nie ma sensu Cie straszyć i nie taki mam zamiar ale jeśli to proteiny w moczu i do tego podwyzszone cisnienie to moga byc poczatki tego co u mnie czyli zatrucia ciązowego. Ale spokojnie, poczekaj na wyniki testu ale uważaj na siebie, odpoczywaj i tam mobilizuj te połozne zeby robiły badania i zajmowały sie Toba tak jak należy...i oczywiście to nie musi byc to zatrucie. To moze byc oczywiscie jakas zzwykła infekcja. Ale lepiej uważać.
A co do mojego palca to doktorka stwierdziła, że trzeba go całego zerwać. Tylko, ze najblizszy termin to początek grudnia. A do tego czasu mam brac antybiotyki i po prostu czekać...i co teraz ja mam zrobić?? Kurcze nie usmiecha mi się perspektywa takiego czekania i w ogóle całkowitego pozbywania sie tego paznikcia. Myslałam że moze wystarczy wyciąć częśc która wrasta i bedzie po ptakach....ech pecha mam .
Kobietki ja sie dzisiaj odmeldowuję bo muszę nakarmic swojego wiekszego i mniejszego glodomora.
Miłego wieczoru mamusie :)

reklama
Makta to ci współczuje z tym palcem ale może wszystko będzie oki i dzięki za odpowiedz, jak patrze na wynik mojego cisnienia to nie mam wysokiego, tylko sie mnie pytala czy mialam problemy z cisnieniem w poprzedniej ciazy a wtedy mialam za wysokie, no i to ze puchne ale poprzednio tez puchlam, zaczelo sie tak ok 1,5 mies przed porodem.
Ale dobrze niech sprawdzaja co maja sprawdzic przynajmniej bede wiedziec ze cos robia, tylko tak jak piszesz moze to byc zwykla infekcja

Do góry