reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy ze Szkocji

A ja dziewczynki poinformowałam wczoraj rodziców i teściów o tym ze zostaną dziadkami było troszkę emocji ale tylko pozytywnych więc poszło super, nie chcialam im wczesniej mówic bo by się bardzo martwili nie mieli by jak sprawdzic co ze mną a ja sama jeszcze jeszcze nic do końca nie wiedziałam dopiero po piątkowym skanie postanowiliśmy uswiadomic rodziców.:-)
Poza tym dzień szybko zleciał bo w pracy bylam jutro na szczęscie wolne i w końcu odpoczne. My sie równiez wybieramy do Polski na świeta samochodem bo kupilismy właśnie i tak bedzie najtaniej szczególnie ze chcemy cos wziąc z domu. Pozdrawiam serdecznie i do jutra dziewczynki spokojnej nocki:-)

reklama
HEj no moj komputer juz naprawiony,mielismy jakiegos wirusa:-)
Ewa gratuluje i super ze jest ok,ja mialam tylko jeden scan,bo wtedy jak weszly dwa to ja bylam juz wysoko w ciazy.
dzieki wam dziewczyny,mamy nadzieje ze z babcia jeszcze bedzie dobrze
ja tez nie kupowalam duzo ciuchow ciazowych,miescilam sie dlugo w swoje potem kupilam 2 pary spodni i bratowa mi pozyczyla tuniki:-)a kupilam w new looku,ih&m ogolnie nie ma zaciekawych
mnie cos reka boli w nadgarstku,czuje delikatny bol od 3 mies,ale dzisiaj juz nie moglam nawet prawie nic nosic musze posmarowac mascia:no:

Hej laski.Dzien minal spokojnie-moze dlatego ze spalal do 12:) ale podobno mam teraz spac na zapas wiec korzystam:)\
Zajrzalm wczoraj na gazeta.pl i znalazlam kilka ciekawych artykulow na temat ciazy-polecam jeden-czego nie wiedzaialam przed porodem:)moze wy chcialybyscie tam cos dorzucic:)
Trzymajcie sie cieplutko i leczcie przeziebienia.Ja jutro smigam po sklepach:)dzieki za rady o ciuchach-sprawdze:)

Hejka
ja od 5 nie spie, wczoraj zaczely mnie meczyc skurcze ale szybko przeszlo. Z moim przeziebieniem juz lepiej.
Emilia to prawda spij na zapas w ostatnim trymestrze mozesz miec problemy ze spaniem a jak fasolka sie urodzi to wiadomo co bedzie. Ja mialam taki okres ze moglam spac nawet na stojaco, teraz mi tego brakuje bo pomimo zmeczenia mam duze problemy ze spaniem i tak sie zastanawiam kiedy nadejda te noce ze znowu bede mogla cale przespac.
Jeszcze odnosnie ciuchow ciazowych to mozna je kupic tak naprawde w kazdym sklepie. Ja kupowalam w next i new look oraz spodnie w mothercare. Niestety nie naleza one do tanich wiec nie szalej bo dlugo w nich nie pochodzisz. Ja tez dlugo miescilam sie w swoje, potem kupowalam o rozmiar wieksze, przydadza sie po porodzie no a teraz pod koniec wieksze tuniki tez przydadza sie po porodzie. Sama musisz sobie okreslic co potrzebujesz. Ja osobiscie polecam zakup typowo ciazowych spodni bo sa naprawde wygodne. Ja kupilam jedne chyba na poczatku 4 miesiaca kiedy jeszcze nic nie bylo widac wiec spodnie byly w moim normalnym rozmiarze i teraz juz sie w nie nie mieszcze i ciesze sie ze wtedy nie kupowalam wiecej a strasznie mnie korcilo bo teraz bylyby bezurzyteczne a tak co miesiac cos sobie dokupuje zeby bylo mi wygodnie, juz nawet malo patrze na wyglad, teraz najwazniejsza jest wygoda

To fakt, w ciąży wygoda najwazniejsza :) i ja tez twierdzę, że w dobre ciązowe spodnie warto zainwestować.
A tak w ogóle to dzień dobry dziewczynki :tak::tak::tak:
Małą znowu w nocy meczył katar więc mielismy sen przerywany. Pewnie wieczorem padniemy na pyszczki. No ale mam nadzieje, ze to katarzysko pójdzie sobie w końcu i Mała bedzie spokojniejsza i weselsza. I tak jest dzielna i taka kochana...kurcze jak ja kocham te mała istotkę.
I bardzo prosze trzymac dzisiaj za mnie kciuki po 15. Ide do lekarza zrobic porzadek z moim nadal lekko bolacym paznokciem u stopy. troche sie boje bo nie wiem czego moge sie spodziewać...ale sama myśl, ze może w końcu sie pozbede problemu działa na mnie dośc pozytywnie.
I nawet wstałam dzisiaj w jakims lepszym nastroju mimo, ze deszczowo i szaro na dworze. Az sama siebie zaskoczyłam he he he:-D:-D:-D:-D:-D
Miłego wstawania!!

Witam dziewczyny po weekendzie. Co do weekendowej ciszy to z mojej strony to ciezej mi pisac, wiecie maz w domu, zajecia duzo ze nawet nie mam czasu usiasc do komputera:-(( to obiadek to trzeba isc na chor i tak czas mija). A w normalny dzien to i ma czas na wszystko:-). U nas wszystko po staremu, czas mija szybciutko i maly z dnia na dzien jest coraz to madrzejszy i zaradny. Juz siedzi sam bez podparcia i bawi sie czy oglada zabawki. Jeszcze mam poduszke w tyle niego w razie czego pomyslal by sobie ze sie od co- poloze!!! Wysypki jak juz wspomnialam nie ma i chyba wiem od czego mogla wystapic. od mleka. Caly czas mialam to mleko Aptamil ale potem ta wysypka i malutki nie chcial pic wiec kupilam inne i po krotkim czasie juz wysypki nie bylo no i maly chetniej juz pil mleko.
Emilia-tesknota za domkiem jest chyba normalna chociaz ja nie tesknie, jak sobie pomysle ze bedziemy tam wracac to mnie az ciarki przechodza.Co do spania to spij na zapas ile sie da bo potem czasu to juz nie bedzie a z ciuchami dla dzidziusia poczekaj jeszcze troche. Ja o ile pamietam dobrze, kupowalam cos dopiero po 7 mies.
Ewa-to normalne ze podczas skanu czlowiek przechodzi takie emocje bo to ciezko sobie wyobrazic ze takie male zycie znajduje sie w srodeczku i sobie rosnie. Ja nadal nie moge sobie wyobrazic jak to sie stalo ze Barnimkowi spodobalo sie u mnie w srodeczku i to ze postanowil pomieszkac tam te 9 mies:-) . Co do poinformowania rodzicow to tez pozno ich powiadomilismy, bylo cos okolo 3 mies ciazy( chcielismy miec ta pewnosc ze wszystko jest dobrze)
Isabelll- no ty sie oszczedzaj a nie pracuj, jeszcze sie napracujesz jak dzidzia przyjdzie. Dobrze ze twoja mama przyjezdza to Cie troche pomoze i bedzesz miala lzej. Ja niestety nie mialam tej instytucji o nazwie babcia :-( trzeba bylo sobie radzic samemu.
Matka- u nas tez deszczowo i szaro na dworze i jakos sie nic nie chce. Zle ze mala zalapala ten katar, masz teraz zmartwienie i nieprzespane noce. Mam nadzieje ze szybko jej minie. Dasz rade z tym siedzeniem w domku, ja juz za miesiac koncze maternity i musze wracac do pracy. Czas szybko minal bo ma sie to zajecie nawet jak sie siedzi w domku.

Dzien dobry dziewczyny:-)
Makta to trzymamy kciuki,oby bylo ok:-)i zdrowka dla creczki,oby ten katar przeszedl
Isabell to super ze juz ci lepiej
Emilia to zycze udanych zakupow:-)i masz racje spij teraz ile mozesz bo pozniej to moze byc juz ciezko czego oczywiscie nie zycze
Moj maly pospal dzisiaj do 6 potem jeszze do 8,ale obudzil sie po 3 i troche poplakal przez te dziasla,ale podalam mu nurofen i poszedl spac:-)
u nas to wczesniej padalo,teraz w miare sie rozpogodzilo, to pozniej moze na spacerek,ale ta reka moja to jakas masakra w nocy caly czas bolala i teraz jak cos robie,smaruje mascia ale narazie jeszcze nie ma poprawy:no:

Ostatnia edycja:
Ja zaprowadziłam Kube do szkoly i musialam sie polozyc zeby chociaz troche odespac te moje noce, to juz trzecia z rzedu kiedy nie moge spac. Dzisiaj wizyta u poloznej, pewnie i tak nic ciekawego sie nie dowiem ale ide. U nas szaro i mokro ale w miare cieplo wiec moze po szkole jakis spacer.
doveinred co do mojej mamy to sie ciesze ze przyjezdza ale ze wzgledu na Kube bo ja juz od kilku tygodni nie tryskam taka energia zeby sie z nim bawic a on sam do zabawy jest niechetny wiec sie ciesze bo to on najwieecej z wizyty babci skorzysta. Tak naprawde to nie chcialam zeby przyjezdzala bo to drugie dziecko wiec mysle ze sobie poradze ale tak sobie pomyslalam ze jest jeszcze Kuba ktory chodzi do szkoly wiec trzeba go zaprowadzic i przyprowadzic, zakupy zrobic, obiad ugotowac no i jak pojawily sie szczeniaki to doszly dodatkowe obowiazki.
Emilia co do tesknoty za domem to troche Cie rozumiem, ja tak mialam chyba przez pierwszy rok a teraz juz sie przyzwyczailam i nie tesknie, wiadomo czasami mnie tam cos dopada ale mieszkam tutaj, tutaj jest moj dom a do Polski jakos mnie nie ciagnie.
Makta trzymam kciuki oby bole sie skonczyly

Dziewczynki ja tak właśnie sobie pomyślałam żeby Was zapytać o jedna sprawę wiem że na wychowawczym można być najdłużej rok a później trzeba wracać do pracy a przecież żłobek jest tutaj dostępny od 2 roku życia i z tego co wiem to trzeba za niego sporo zapłacić dopiero od 3 roku życia jest przedszkole więc zastanawiam się co zrobić z maleństwem jak mama musi wrócić do pracy ?

reklama
Ewa - w odpowiedzi na Twoje pytanie. To nie dokonca jest tak jak mowisz. Maciezynski faktycznie to rok czasu, ale tylko pierwszych 9 miesiecy jest platnych a potem pracodawca musi cie przyjac do pracy na to samo stanowisko. Jesli chcesz zostac na maciezynskiem cale 12 miesiecy to przez 3 miesiace nic ci nie placa a potem pracodawca musi cie przyjac do pracy ale moze ci dac inne stanowisko. U mnie tak bylo. Moja firma zwalaniala ludzi i zebym mogla dalej pracowac musialam wrocic do pracy po 9 m-cu, bo inaczej zlikwidowali by maje stanowisko i musialabym dojezdzac daleko do innego biura. Co do przedszkola (nursary) to zazwyczaj przyjmuja dzieci w wieku 6 miesiecy do 5 lat. Czyli od malenkich az do wieku szkolnego. Moj Kuba poszedla jak mial 9 m-c i ja sobie bardzo chwale. Niestety kosztuja slono i w tych z bardzo dobra renoma sa czasem listy oczekujacych. Ale jak nie przedszkole to mozecie pomyslec o opiekunce (child minder) im sie zazwyczaj placi za godzine. Najlepiej sprawdzic czy jest taka osoba zarejestrowana i lepiej by ja ktos polecil.

Do góry