witam nowe mamsie na forum
wlasnie robie kotlety mielone--tzn smaze
mezasty cos mial wczesniej focha i nie chcial jesc to mu smaze dopiero
ISABELL podaje przepisy prosze bardzo:
PIEROZKI LENIWE
1 lyzka masla,4 jajca(oddzielone zoltka od bialek) kostka lub poltorej kostki twarogu, 2-5 lyzek maki i szczypta soli.
rozmieszac maslo+zoltka i przpuscic przez sito (mozna wymemlac lapkami) dodac make sol i znowu wymieszac. z bialek ubic piane i powoli dodawac ciagle mieszajac ciasto. ciasto wytaczac na solnicy oproszonej maka uformowac walek lekko go przyklepac
i wykraiwac romby
ja dodaje wiecej twarozku bo mi smaczniejsze wychodza wtedy. maka to tak zeby ciasto bylo nie lejace sie wiec tak srednio 2-5 lyzek czasem mniej czasem wiecej wyjdzie--nie wiem od czego to zalezy. i podaje z bulka tarta i maselkiem albo na slodko z cukrem jak kto lubi
PYZYDROZDZOWE NA PARZE
i tu przepis tzw "na oko" bo proporcji wam nie podam szczegolowych:O
pol kostki drozdzy (jak te w proszku to 2 saszetki bo po jednej nie rosna zbytnio), troche maki, mleko i 1 jajko,szczypta soli
do szklanki czy kubka wlac cieple mleko i wyrobic z drozdzami przykryc na pare minut. wysypac make na stolnice, wyrobione na mleku drozdze jak "napecznieja" wylac na make dodac jajko i wyrabiac dodajac mleka lub maki. mniej wiecej z pol kg maki myjdzie jakies 8 pyzow. ciasto ma byc miekkie i ciagnace ale nie lepiace sie do rak.