reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy ze Szkocji

misialula to mieszkanie, ktore mamy teraz tez jest ze spoldzielni tylko ze innej. Tak wiec jestesmy w kategori movers a nie starter i to napewno przyspieszylo sprawe z tym mieszkaniem. Bo tak jakby oddajemy nasze mieszkanie i tylko zamieniamy je na wieksze. Tez znam wiele osob z dziecmi, ktore dlugo czekaja i nie mieli nawet jednej propozycji ale to wszystko sa osoby, ktore wynajmuja mieszkania od prywatnych landlordow wiec sa starterami a takich osob jest w Edynburgu pewnie tysiace.
Nie pozostaje Ci nic innego jak sie nie poddawac i nie tracic nadzieji i caly czas glosowac bo punkty zdobywa sie za kazdy dzien jaki jestes w edindexie.
Aha i jeszcze jedno - to wiem od kolezanki, jesli wynajmujecie mieszkanie sami (tzn jestescie tylko z mezem i dzieckiem) to szanse na dostanie mieszkania sa marne. Ona wprowadzila sie ze mezem i dwojka dzieci do swojego brata do chyba 2 sypialni i od razu dostali status przeludnienia i bardzo szybko dostali oferty.
A i jeszcze pytalas ile czekalismy. Na to, w ktorym jestesmy teraz czelalismy 6 tygodni ale to bylo ponad 5.5 roku temu i malo kto wiedzial o tym wiec nie bylo tyle osob. A ponownie zaczelismy wybierac mieszkania jak bylam chyba w 6 miesiacu ciazy. W miedzy czasie mielismy 2 oferty ale ich nie przyjelismy bo mieszkania byly w tragicznym stanie i jakos nie wyobrazalam sobie kapitalnego remontu z 2 miesieczym dzieckiem.
Jak cos to chetnie pomoge jak ktos bedzie potrzebowal

reklama
Justa a znasz może kogoś kto skorzystał z oferty shared home bo tam jest tez taka możliwość żeby wpłacić od 25 % wartości mieszkania i później kolejnymi czyszami spłacasz się i to są mieszkania nowe dopiero wybudowane i tak się zastanawiam czy to miałoby jakiś sens czy lepiej juz odkładać na wkład własny i kupic mieszkanie na kredyt?? Sami nie wiemy bo oni zawsze mogą nam powiedzieć że skoro wynajmujemy samodzielnie mieszkanie to nam się nie należy no ale cóż i właśnie ja tam przeczytałam na tej stronie że też tak można tylko trzebaby tam było zadzwonic i zapytac się o szczegóły jak to wygląda ile się płaci itp Bo teraz nie wiem czy wiecie jak się poprawi sytuacja finansowa to mogą wypowiedzieć mieszkanie a ja nie zamierzam całe życie na barze siedzieć:no: i nie wiem jakie są progi czy bardzo niskie?? Patrząc na te patologie tutaj to oni chyba nic nie zarabiają tylko z benefitów żyją

Ewa z tym wypowiedzeniem najmu jesli Ci sie polepszy sytuacja materialna to narazie tylko w Anglii i wcale nie jest powiedziane ze w Szkocji tez tak zrobia i dotyczy mieszkan socjalnych. My mamy mieszkanie ze spoldzielni wiec im jest na reke ze placimy sami czynsz a nie z jakis housing benefitow a jak powiedzielismy ze przez direct debit to juz w ogole powiedziala ze super.
A jesli chodzi o ta opcje shared ownership to mam kolezanke, ktora skorzystala z tej opcji i wyglada to tak ze na poczatek wykupili chyba 25% wartosci mieszkania a za pozostala czesc placili czynsz. Potem dokupili kolejne 25% i proporcjolanie do tego zmniejszyl im sie czynsz. Wiec dopoki nie kupisz calych 100% to bedziesz placic czynsz do spoldzielni i nie ma czegos takiego ze splacisz cene mieszkania tym czynszem. Ale to bedzie zdecydowanie mniejsza suma niz przy prywatnym landlordzie - zebym Cie nie oklamala ale ona chyba placi jakes 100 funtow na miesiac teraz.
Ale jesli chodzi o mieszkania to jest jeszcze program lift. Nie wiem czy o nim slyszalas ale w skrocie to Ty bierzesz kredyt na 51% wartosci mieszkania a reszte doplaca panstwo (chyba ze masz oszczednosci na koncie powyzej 5 tys jesli nic sie nie zmienilo).
Od razu jestes wlascicielem calego mieszkania z tym ze jak chcesz je sprzedac to dostaniesz te 51% wartosci jakie zaplacilas - no chyba ze pozniej wykupisz sobie cale 100%. Mam kilku znajomych, ktorzy kupili mieszkania i domki w taki sposob bo zawsze to latwiej wziac kredyt na ok 50 czy 60 tys niz na cale 100 czy wiecej.

Nie wiem czy cos rozumiesz z tego co napisalam ale jak bedziesz chciala to mozemy sie spotkac albo pytaj tutaj to powiem Ci co wiem i moze Ci sie to w jakis sposob przyda :)

Ostatnia edycja:
witam:-D no i ja myslalam o tych wlasnie co to pol najmujesz pol kupujesz ale mezasty cos tam dopytywal znajomych i ponoc to ma jakies wady:dry: jak dopytam wiecej to sie wypowiem bo nie chce mieszac.:tak:

a my juz po spacerku i w sniegu sie potarzalismy jupiiiii :-Di chyba ta chmura co wisi to tez sniegowa:szok: chyba trzeba sanki kupic jakies bo bedzie szybciej niz z wozkiem po tym sniegu hahaha:-) aaaa a widzialyscie ceny sanek drewnianych z oparciem??:szok: to w pl mozna kupic za 50zl a tu kosztuja 50Ł i to na ebayu!!:szok:chyba ze takie plastykowe poddupniki to sa tanie ale nie dla malej dzidzi:nerd:
a tu fotki z dzisiaj :D:-D

Załączniki

• DSCF4836.jpg
    DSCF4836.jpg
    30,7 KB · Wyświetleń: 29
  • DSCF4829.jpg
    DSCF4829.jpg
    38,9 KB · Wyświetleń: 36
No przesadzaja tu z cenami sanek,my przywiezlismy z Polski w sierpniu:)
Rok temu jak przysypało chciałam kupic tutaj,ale jak zobaczylam ceny to zwatpilam.
No a zapowiada sie niezla zima...:)
Ale widze Azorek84 po ubraniu małej, ze wy na zime juz jestescie przygotowane.Arek jeszcze kombinezonu i butow na zime nie ma.

kasiarka my ten kombinezon dostalismy od tesciowej mojej w styczniu:szok: hehehe ale Amelka mala jest a kombinezonik mamy na 86cm to nam nawet do marca starczy hehehe:-D ja wlasnie pomylam 2 okna na balkonie,okno u Amelkowny w pokoiku i w kuchni (takie male tam jest a ciezko sie do niego dostac:no:):dry: teraz ogarnelam jeszcze troche kuchnie i szuflady i szafki uffffff zdycham hehehe ale musze korzystac poki lukasz w domu to moge spokojnie cos zrobic anie co 5 min latac za amelkowna:tak::-)

ja od kilku dni nie moge skonczyc pac, jak juz mi sie wydaje ze to ostatnie, to znowu cos sie znajduje.ehhh
robie porzadki w szafach...
Ewa to maja wprowadzic ale narazie nie ma sie co martwic.Nie wprowadzaja tego od jutra, no i jak dostaniesz mieszkanie przed wprowadzeniem tego prawa to ono cie nie obowiazuje:)nadal jest szansa...
Azorek u nas troche sniegu popadalo, ale u was to dopiero dalo.Faktycznie na sanki mozna ruszac.A ja sie smialam z mojej mamy jak chciala mi tu sanki przywiesc:)

heheh olu no ja spa mam jak okna myje hahahah grote lodowa hahahaha:-D aaa i ze mezasty podjadl bigosilu to nawet aromatherapy w sypialni tez mam;-):-D:-D heheheh
U mnie na wsi tez sporo napadalo sniegu:tak: olu od srody jestem ciagle sama w domku od switu do nocy (albo i pozniej nawet) wiec zapraszam:tak::-D tylko ni epon bo mam te spotkania w jobcentre wiec odpada:dry:
A i jak chceta wieksza grupa to zapraszam znowu hurtowo hihi tylko dajcie cynka co bym jakies ciacho kuppila i zapas kawy ;-):-D

reklama
Chętnie bym przyjechała ale jutro o 8 rano do Polski lece na tydzień tak że ja w tym tygodniu odpadam:-( ale superowo tyle śniegu no i widzę nowa fryzurkę - SUPER:-)
Justa chętnie się umówię z Tobą na jakieś konsultacje jak wrócę z Polski - będziesz jeszcze tutaj w przyszłym tygodniu czy już na nowym mieszkanku??

Do góry