reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy ze Szkocji

Emila co do małej to mam cytaty z ''Język niemowlaków'', może okażą się przydatne.(z rozdziału 4)

WSKAZÓWKA: Kiedy dziecko przerywa ssanie podczas karmienia, delikatnie pocieramy ruchem okrężnym kciuka wewnętrzną powierzchnię dłoni dziecka; pocieramy plecki lub powierzchnie pod pachami; przebieramy palcami dłoni w górę i w dół po kręgosłupie (nazywam ten zabieg „chodzeniem po deseczce”). Nigdy nie kładziemy mokrej myjki na czole dziecka ani nie łaskoczemy mu stóp, jak niektórzy sugerują. To tak, jak byśmy wchodzili pod stół i mówili: - „Nie zjadłeś całego kurczaczka; połaskoczę cię w stopy, to może nabierzesz apetytu”. Jeżeli żaden z tych sposobów nie działa, radzę pozostawić dziecko w spokoju na pół godziny i po prostu pozwolić mu zasnąć. W przypadku, gdy dziecko regularnie zasypia podczas karmienia i trudno je rozbudzić, należy zwrócić się o poradę do pediatry.

Pozycje podczas karmienia. Niezależnie od tego, czy karmimy piersią, czy z butelki, niemowlę należy wygodnie ułożyć w zgięciu ręki, mniej więcej na poziomie piersi (również wtedy, gdy karmimy z butelki). Główka dziecka powinna być lekko uniesiona, a ciałko wyprostowane. Dziecko nie powinno być zmuszone do napinania szyi w celu przyssania się do piersi lub butelki. Rączka od strony matki może być opuszczona przy ciele lub też może obejmować jej bok. Unikamy przechylania dziecka do tyłu; jego główka nie może być nigdy niżej niż reszta ciała, utrudnia to bowiem przełykanie. Podczas karmienia z butelki niemowlę powinno leżeć na pleckach, a przy karmieniu piersią pochylamy je lekko w stronę ciała matki, zbliżając jego twarz do brodawki sutkowej.
Czkawka. Występuje u wszystkich niemowląt - czasami po karmieniu, a niekiedy po drzemce. Uważa się, że jest spowodowana przez wypełnienie żołądka lub zbyt szybkie przyjmowanie pokarmu - co zdarza się również u osób dorosłych, pośpiesznie pochłaniających pożywienie. Następuje zakłócenie rytmu przepony. Niewiele można z tym zrobić, pamiętajmy więc, że czkawka przechodzi równie szybko, jak się pojawia.
Odbijanie. Wszystkie niemowlęta połykają powietrze. Często towarzyszy temu charakterystyczny odgłos. Powietrze zbiera się w żołądku dziecka, tworząc niewielki pęcherzyk; powoduje to czasem przedwczesne uczucie sytości i dlatego właśnie dbamy o to, by dzieciom się odbijało. Mam zwyczaj wywoływania tego odruchu przed podaniem dziecku piersi lub butelki, ponieważ wiem, że niemowlęta połykają powietrze także wówczas gdy leżą. Po zakończeniu karmienia prowokujemy odbijanie ponownie; czynimy to również, gdy dziecko przerywa karmienie i zaczyna marudzić. Bardzo często przyczyną takiego zachowania jest właśnie powietrze, które zgromadziło się w żołądku.
Istnieją dwa sposoby wywoływania odbijania. Możemy posadzić dziecko na swoich kolanach i delikatnie masować mu plecki, trzymując brodę dłonią drugiej ręki. Sposób drugi, który preferuję polega na uniesieniu dziecka z rączkami luźno opuszczonymi i ułożeniu go na własnym barku. Nóżki powinny zwieszać się w dół, co ułatwia uwalnianie powietrza. Delikatnie masujemy niemowlę ruchem ku górze po lewej stronie, na wysokości brzuszka. (Poklepując niżej trafiamy na nerki). U niektórych dzieci wystarcza łagodny masaż, u innych konieczne jest poklepywanie.
Jeżeli po pięciu minutach masowania i poklepywania odbicie nastąpiło, to można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że w brzuszku nie ma pęcherzyków powietrza. Jeśli po położeniu dziecko zaczyna się wić, wystarczy go ponownie podnieść; przeważnie odbije mu się wtedy ja należy. Zdarza się, że powietrze przechodzi z żołądka do jelit, powodując znaczny dyskomfort. Rozpoznajemy to po unoszeniu nóżek w kierunku brzuszka i
usztywnianiu całego ciała. Towarzyszy temu oczywiście charakterystyczny płacz. Czasami słyszymy też oddawanie gazów, którym najczęściej następuje odprężenie. (Więcej wskazówek na temat gazów na str.269).

Kiedy podczas karmienia niemowlę ssie tę samą pierś, otrzymuje za każdym razem wszystkie trzy rodzaje pokarmu, co oznacza, że jego dieta jest zrównoważona. Zauważmy przy sposobności, że matki bliźniaków muszą tak karmić, ponieważ nie mają innego wyboru. Czy w tym przypadku zmiana piersi w trakcie karmienia nie wydawałaby się szczególnie rozsądna? Zapewniam, że w przypadku jednego niemowlęcia jest także.
Z czego składa się mleko kobiece
Naturalny pokarm, odstawiony w butelce na jedną godzinę, podzieli się na trzyczęści, przy czym najgęściejsza będzie warstwa najniższa.
Mleko początkowe (wydziela się w ciągu pierwszych 5-10 minut karmienia). Ma konsystencję podobną do chudego krowiego mleka. W posiłku dziecka pełni rolę zupy,zaspokajając jego pragnienie. Jest bogate w oksytocynę, hormon wydzielający się także podczas aktywności erotycznej, mający wpływ na matkę i dziecko. Karmiąca kobieta czuje się odprężona, podobnie jak po orgazmie, a dziecko ogarnia senność. Ta część pokarmu zawiera najwięcej laktozy.
Mleko środkowe (zaczyna się wydzielać po 5-8 minutach karmienia). Zawiera duże ilości białka i przypomina wyglądem tłuste krowie mleko. Cenne dla rozwoju kości i mózgu dziecka.
Mleko końcowe (zaczyna się wydzielać po 15-18 minutach karmienia). Jest gęste ima konsystencję śmietany. Zawiera bardzo cenne dla organizmu dziecka tłuszcze, jest więc„deserem”, dzięki któremu niemowlę przybiera na wadze.

Ostatni cytat mnie zadziwił!!

reklama
Dziewczynki zadzwoniłam do head officu po ten papier i Pani się mnie pytała czy prosiłam o to managera ja do niej że od 3 miesięcy milion razy dziennie i Pani powiedziała że to odnotuje sprawę wysłała do kadr odpowiedzialnych za to i kazała zadzwonić w piątek i zapytać czy już wysłane. Moja szefowa jak się dowie to pewnie padnie i będzie prze wściekła ale w tym momencie nie interesuje mnie to.

A co do mnie! Dziś miałam fatalną noc!

Ból głowy zaczął mi się około 5, poszłam na spacer myśląc, iż to z braku świeżego powietrza. Po spacerku, ból raz malał raz narastał. Cho z jeszcze dało się funkcjonawać. Ok godziny 20, zaczął się stopniowo nasilać. Przed 22 postanowiłam iść do łóżka z nadzieją, iż przyjdzie sen a w raz z nim ukojenie. Po czym ból przerodził się w ból migrenowy, po tym jak myślałam że już znika na dobre. Decyzja o wzięciu paracetamolu, może późno, choć moim zdaniem i tak dość tabletek nałykałam się w czasie ciąży. Po paracetamolu nic nie przechodziło w ciągu godziny, ba nawet zaczęło mnie naciągać.
I tak po telefonie do szpitala, byliśmy tam krótko po północy!
Po badaniach moczu, jak się okazało znów mam białko w moczu na +, i jeszcze coś na 2+. ciśnienie mi skacze, aczkolwiek krew w porządku. I tak idziemy znów do szpitala, na badania jutro.

Niech to się skończy, bo się martwię!!!

Czytałam o piciu dużo wody piję i co i GU...

Jestem zła, boli mnie głowa, więc już dziś wziełam paracetamol żeby nie przerodziło się to znów w taki ból jak wczoraj. Kurcze zaraz mnie tam wszyscy będą znali, tak często ostatnio tam jestem. A ja naprawdę nie czerpię z tego przyjemności!! A do tego dochodzi złość, jaką mam sama na siebie, że Kurcze nie daję sobie rady z ciążą. Kur...jesteśmy to tego stworzone, a ja... co od samego początku COŚ!

dziś jestem nie do życia

Ewa i tak powinna się dziwić że wcześniej nie dzwoniłaś!! Sorry 3 miesiące, tobie za cierpliwość powinni order przyznać!!

witam sie :

dzis u Baczka byla HV... maly pieknie przybiera na wadze mamy juz 4300 a w zeszlym tygodniu bylo 3900 :)
jedyne co mnie artwi to chyba zaczely sie zatwardzenia bo wczoraj bardzo sie meczyl przy robieniu kupki... :( a dzis jeszcze nic nie robil ;( chyba zmienie mleko bo narazie daje mu SMA ale slyszalam ze po nim wlasnie maluchy maja zatwardzenia... przejde na aptamil bo pomietam ze dopoki Kacper pil normalne melko to podawalam mu wlasnie aptamil... moze sie sytuacja poprawi...

Ewka no brawo - juz dawno powinnas to zrobic... hehe chcialabym widziec mine Twojej szefowej :):):)

Emilka co do bioderek to moj Kacper mial robione USG dlatego ze byl obrocony a z Konradem powiedzieli mi ze dopoki wszytsko jest wporzadku USG nie jest potrzebne, przebadali go w szpitalu...

Czesc dziewczynki i ja sie przywitam cos ostatnio nie za wiele mam czasu Piotrek rosnie i wszedzie go pelno:tak:
Asiek no cos ty po to sa oni w szpitalu zeby ci pomoc ja tez czesto jezdzilam chociaz bylam spokojna,przeciez po to to robimy dla dobra naszych dzieciaczkow i nie martw sie bardzo dobrze sie trzymasz a problemu czasami sie zdarzaja i taka tez nasza natura nie zawsze jest wszystko dobrze i kolorowo ale najwazniejsze aby sie trzymac,bedzie dobrze juz niedlugo bedziesz miala swoja dzidzie przy sobie,glowa do gory i powodzenia daj znac jak badania:-)
Przeczytalam cos w wiadomosciach ze od jutra polska otwiera lotniska i niby juz jest duzo lepiej wiec jest szanasa ze w sobote polecimy w koncu no i Emila ze twoi rodzice przyleca:tak:
Rudzia super ze maluszek tak przybiera i oby tak dalej:-)my tez mielismy zatwardzenia chyba dla tego ze na sztuczne przeszlam to tak czesto zanim dziecko sie przyzwyczai:-(
Dobra noc dziewczynki uciekam

No i ostatnia:)ja
Joasi wazy 4 kg:)
ale moze od poczatku...
wczoraj o 21.30 wyladowalysmy w sainsbury po mleko!Biedactwo byla glodna.Kupilam Aptamil (dzieki za rade) no i wciagnela 30 ml.W nocy i dzis juz wystarczyl jej tylko cycek, ale dobrze jest miec cos do pomocy:)
Dzis bylismy u lekarza.Joasia ma 4 kg.Bioderka jej zabadal.Wszystko w porzadku.Chcalam zeby mnie zbadal, ale nie starczylo czasu.Umowilam sie na nastepna wizyte-bo mam obsesje ze szwami, tam w srodku...

A ja wlasnie spr na stronce ryanaira ze loty na czwartek sa odwolane, a na bbc ze od jutra otwieraja lotniska???co jest?Bedziemy czekac do jutra.
Asiek trzymam kciuki-bedzie dobrze-moze dzidzka nie chce czekac do 42 tyg:D
Rudzia super ze Maly tak rosnie:)

Dzięki za podtrzymanie na duchu. Ciekawa jestem jak długo to jeszcze potrwa?
Emila, jak dzidzia będzie czekać do 42 tyg z takimi akcjami to ja się wykończę. Ja się po prostu martwię czy aby na pewno wszystko ok!

reklama
Cześć dziewczyny. U mnie słoneczko ładnie zagląda, ciekawe czy będzie cieplej, bo wczoraj strasznie zimno było, tak ładnie słoneczko zaglądało więc poszłyśmy na spacer ale zmarzłam niesamowicie. Ja w końcu zaczęłam się wysypiać, mała mi zaczęła spać do 7 rano więc jak dla mnie ekstra.
Ewa no w końcu i tak długo wytrzymałaś, ja bym już dawno zadzwoniła
Asiek dobrze że pojechałaś, od tego oni są, ja to już wcześniej pisałam, na ból głowy polecam plastry, nie iwm dokładnie co one w sobie mają ale są chłodzące i super działają, kupisz w każdym supermarkecie i każdej aptece, ja używałam przez całą ciążę i nadal używam, jak mam już taki silny ból to biorę 2 tabletki i plaster i do łóżka, max 2 godz i po bólu, są też nawet dla dzieci i też pomagają, ja czasami kubie daje
Kool n Soothe Migraine - 4 Pack - Boots
są jeszcze inne w takim czerwonym opakowaniu
Rudzia, Emilia super że maluszki wam tak rosną. Moja Maja też strasznie wielka, ma już ponad 7 kg i prawie 70cm albo już przekroczyła
Kupiłam w końcu wózek, lune. Znalazłam nowy ale bez gwarancji za 90, jedyne nie różowy ale mój mąż zdecydował że on woli dać więcej i mieć z gwrancją tym bardziej że to 30 funtów różnicy
Jakie plany na dziś? My w sumie nie mamy

Do góry