reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy ze Szkocji

Po pierwszym porodzie - 16h nie moglam sie ruszac, a siadaniu mowy nie bylo, nie dosc ze mnie rozcinali, to jeszcze mialam resekcje - okropienstwo :( po miesiacu moglam juz wiecej sie poruszac.
Tutaj natomiast porod ok 6h masaz szyjki ;-) bardzo pomogl i przyspieszyl, rodzilam na ziemi pamietam na czworaka, a nie jak w Polsce przybita do lozka z milionem kroplowek :wściekła/y: no i zaraz po porodzie poszlam pod prysznic, potem do kafejki, nawet makijaz zrobilam :-) diametralna roznica :cool2:.

Pamietam jak midwife mi radzila i to naprawde pomoglo, to pic baaaaardzo duzo wody po porodzie, naprawde hektolitry, zeby co chwile latac do toalety, a wierzcie mi im mocz bardziej rozcienczony tym szybciej wszystko sie goi i nie szczypie ;-)

Co do nocnika, jezuuuu az mi wstyd Filo nadal zapampersiony, chociaz siusiu robi na kibelku, ale nr2 caly czas pamapers, a od stycznia zaczyna przedszkole, wiec chyba musze sie pozegnac z pampersami....
Rozi ma brzydki kaszel i goraczke od wczoraj, dzis zatrzymalam ja w domku :(

reklama
KRAVAT pocieszyłaś mnie na prawde jak się słucha tylko co oni tam robią a czego tutaj nie to aż czasem serce staje, ale pewnie masz rację.
Gratujuję ząbków super dziewczynki macie już takie duże pociechy a moja ciągle malutka ii niewidoczna zaczęłam 4 miesiąc a nic nie widać tylko wieczorem jak się rozbiorę a jak się ubiorę nikt by nie owiedział że ja w ciąży jestem :no: trochę się tym martwie może maleństwo jest zbyt małe? Jak weszłam na forum brzuszków majowych to dostałam zawału jakie dziewczyny brzuszki mają. Moja mama też była taka szczupła jak ja i powiedziała mi że u niej dopiero w 5 miesiącu było coś widać.

Co do adresu to Easter road 300 to jest zaraz obok skrzyżowania z Dalmeny street jak idziecie od London Road to za Dalmeny 15 kroków po prawej stronie jakby coś to ja po Was wyjde i dam Wam zaraz numer telefonu w razie w...Mi pasuje cały dzień bo nie ide do pracy a mąż wraca o 16 30 do domu z pracy ZAPRASZAM:-)
Ewa nic sie nie martw!Ja tez mam maly brzuszek a to juz (!) 20 tydz.Przy pierwszej ciazy brzuszek pojawia sie pozniej:) tak slyszalam:)

Witam Panie:)
Wlasnie wrocilismy z usg:) Dzidzka zdrowa,wszystkie rozmiary w normie (balam sie ze bedzie malutka przez moje wymioty i brak apetytu) pan doktor byl przemily:)szok.
No i powiedzial DZIEWCZYNKA:) Romek ucieszony -bedzie coreczka Tatusia,zreszta "on to wiedzial, jest na zamowienie":)
Najwazniejsze ze rozwija sie prawidlowo-=teraz zobaczymy ja dopiero po porodzie.
Isabell dzidzka pewnie czeka na babcie-trzymaj sie.
Ewa podaj tylko godzine-ja jestem wolna caly dzien.

Naprawde ,sie ciesze ze tu jestescie dziewczyny-jak widac martwic sie ciaza mozna i tu i w Polsce.A wy zawsze mozecie pocieszyc ze u was tez tak bylo albo napisac zeby nie dac sie zbyc i zadac badan:)
Dobrze was "miec"

Jeżeli chodzi o godzine to nie ma sprawy moze byc ktora Wam pasuje od 10 do kiedy chcecie, nie musicie przychodzic wszystkie razem ale i tak sie ciesze ze ktos do mnie zawita!!!!
Słuchajcie właśnie dostałam listy i dostałam skierowanie na 3 skan nie wiem czy im się coś pomyliło czy co ale ja się nie odzywam. Teraz będę miała 16 grudnia 21 tydzien i dzisiaj dostałam skierowanie na 12 lutego i to bedzie 29 tydzien. Nie będę się odzywać to może sobie nie przypomną że coś jest nie tak co o tym sądzicie??

hej dziewczyny,Makta witaj z powrotem:-)
Ale ze mnie gapa Deveinred gratuluje zabka:-)
Ewa mi tez nie bylo dlugo brzuszka widac,tez wkrecalam sobie ze moze za maly itd.a pod koniec to juz mialam naprawde spory:-D
Emila super ze z dzidzia wszystko ok i gratuluje dziewczynki:-)
Isabell to w koncu bedziesz miala jaksa pomoc i bedziesz mogla wypoczac:tak:
emila ty chyba mieszkasz zaraz kolo mnie jak dobrze pamietam to jak bedziesz szla to moze sie po drodze spotkamy,razem razniej:-)

jak byłam w ciąży w tych ostatnich tygodniach to wydawało mi sie, ze mam taki mały brzuszek. A teraz jak patrze na te swoje zdjęcia to zastanawiam sie jak ja funkcjonowałam z takim brzucholem he he he he
Właśnie wróciłysmy ze spacerku. Przyjemny mrozik dzisiaj. Wole taka pogode niz mokra zgniliznę. Oby tak było jak najdłuzej.
Mała spi więc ja sie zabieram za jakis obiadek.
Aaaaaa...i chciałam sie pochwalić, że jestem na diecie hihihihi to znaczy odstawiłam słodycze. Oj cierpię ;))

Dziewczyny w ciazy nie czytac!!!!!:-)
kravat- no to ja mialam gorsze przezycia tu podczas porodu.
Krem na wywolanie dostalam w poniedzialek, we wtorek juz rano bylam w szpitalu po to by podali mi drogi raz krem. Zwlekali z tym, masowali szyjke i mowili ze - juz niedlugo, i kazali chodzic i cwiczyc. Ja tak robilam , ale bez zadnych rezultatow.
Znow masowali i mowili za 2 godz przyjde speawdzic. Mija 5 godz i pojawia sie jakas dopiero jak zadzwonilam A ona czego my jestesmy zajete. No to jej powiedzialam. Po 2 godz pojawia sie jakas, sprawdza szyjke i powiedziala ze bedzie ten 2 - gi zel. Podala mi go i znow kazala chodzic. Mowily ze przyjda za 3 godz sprawdzic jak ja i dziecko . Lecz niestety znow mijaly godziny. Okolo 16 dostalam 2 zel. NO i znowu czekanie za ktos raczy sie zjawic. o 22 mialam dostac 3 zel i znow pielegniarka sie spozniala. Wkoncu w srode nad ranem dali mi 3 zel po 6 godz od planowanego czasu. . Znow kazali chodzic.No i w trakcie mialam tez pelno tych masowan szyjki A skurcze mialam normalne i bolaly.. Potem znow kilka godzin obiecywan ze przyjda zbadac( zawsze ktos rodzil i niebylo czasu dla mnie) Po juz setnym badaniu szyjka miala 3 cm i przebili mi wody. Znow kazali chodzic. Jak i to nie spisalo rezultatu podali mi kroplowke na 4 godz. Potem nastepna tez na 4 godz. Jedna dobra polozna chciala mi pomoc i zwiekszyla dawke tego plynu na wywolanie. Ja lezalam przykuta do luzka i urzadzen, niemoglam sie ruszac a bol, straszny.( bez znieczulenia ani gazu) normalnie tanczylam na lozku, zrobily mi sie nad skurcze.Doprowadzilo to do tego ze sie odwodnilam i dostalam temperature. Potem dostalam skurcz ciagly krzyzowy, bol nie odchodzil. Przyszedl anedteziolog i powiedzial ze moze bedzie cesarka i ze podadza mi epidural. Ktos mnie wkoncu przyszedl zbadac i stwierdzili ze po tych kroplowkach szyjka sie cofnela i ma 2 cm. Zobaczyli ze mam temp i szybko na cesarke. Bylo juz i tak 18 godz po przebiciu wod! wiec pora!!!!! No i jak sie jeszcze potem okazalo przez to ze mnie tak dlugo trzymali maly zalapal paciorkowca odemnie:-(
O ile wiem to w PL by tak az dlugo nie czekali z cesarka. A tu to jest zlo konieczne.
No zapomnialam dodac - i urodzil sie w czwartek 15 dni po terminie.

Ostatnia edycja:
reklama
Doveired...medal powinnas dostac za ten poród.
I tez się zastanawiałam dlaczego tutaj w uk tak dosłownie do ostatniej sekundy czekaja z cesarką. O ile mniej bólu i przykrych doznan mogliby Tobie zaoszczędzic :(

Do góry