reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy ze Szkocji

reklama
Nic mi to nie mowi, niestety. Czyli jak mi tam wpisała "ol" tzn ze wyczula całą głókę? Ciekawe gdzie jak ja nogi dziecka mam na pępku. Czasami glupieje tutaj z tym wszystkim

To tak samo jak bylam w szpitalu i odmierzajac reke na moim brzuchu babka sprawdzala ktory to tydzien, no i moja dzidzia tradycyjnie miala nogi przy moim pepku a wieczorkiem sie wyprostowala i nogi byly wysoko i co by mi wtedy powiedzieli? Pewnie ze koniecznie musza mi zrobic scan bo wychodzi ze dziecko jest duzo mlodsze n

No tak tu jest i tez mnie to denerwuje. Wlasciwie nic nie wiemy, nic nam nie mowia, jak cos napisza w tej ksiazce to nic nie powiedza a jak sie spyta czlowiek " czy to dobrze|" one tak tak...
Czytalam troche na forum o ciazy i tam np. mowa o kosci nosowej plodu ? o jakims USG polowkowym ? i sobi emysle co to jest!!! o co chodzi. Tu sie niczym nie przejmuja.

USG połówkowe to miałam w Polsce. Wtedy to było w 20 tygodniu i polegało na tym ,że lekarz mierzył i sprawdzał kości i takie tam.
Co do nic nie mówienia- w Polsce miałam to samo-trza sie było pytać, a wszyscy ci odpowiadali jakby ci łaskę robili i to na zasadzie zbycia mnie a nie jakiegoś szczegółowego wytłumaczenia. Przynajmniej lekarza miałam takiego co mi wszyściutko tłumaczył i mówił. :tak:

Nie macie czego zalowac, traktujcie, to jako blogi stan nieswiadomosci, no i wbrew pozorow jest to zdrowsze dla dziecka i dla Was tez.
Ciagle usg, badania np prenatalne w Polsce mialam srednio co pare tyg i po cholere? tylko dodatkowy stres, tylko niepotrzebne insynuacje.
Tutaj mialam dwa usg i zadnych badan ingerujacych w moje wnetrze i w porownaniu z porodem w Polsce i przebiegiem ciazy, tu na 100% cieszylam sie ze stanu blogoslawionego w Polsce niestety nie, to jest jakas straszna masowka,bo badania musza byc co chwile, bo kazdy zaklada z gory ze musi byc cos nie tak - nic bardziej blednego.
Nie macie dziewczyny co zalowac, wcale nie jest przyjemnie i komfortowo z "kijem" miedzy nogami wciskanym na kazdej wizycie u gina po to tylko zeby zobaczyc rozmazany obraz, z ktorego i tak malo co wynika...

Oooo...to ja w Polsce jednak na fajnego lekarza trafiłam- USG miałam dwa...nawet nie wiedziałam, że robi się więcej:confused2: jedyne co często musieli mi badać to poziom przeciwciał ale to ze względu na ten cały konflikt serologiczny:tak: Oboje z Jarkiem mamy grupe A...niestety ja - a on + :-p

Kravat -Jest w tym racja co piszesz ale ja podczas mojej ciazy popadalam w paranoje bo nic nie wiedzialam. Czy wszystko jest dobrze?, czy dziecko sie dobrze rozwija?, czy ma wszystkie organy?, za malo kopie!, nieczuje rochow! codziennie w pracy stetoskopem probowalam znalezc bicie serca dziecka jak nie sie nie poruszalo przez dzien. Za duzo badan nie jest dobrze miec ale uwazam ze chociaz powinni nam cos wiecej mowic. Dodam ze ja mialam tylko jedno USG w 12 tyg.

Ja myślę że wszystko zależy na jakiego lekarza się trafi. ja akurat w Polsce miałam bardzo dobrego. Usg 3 razy w ciągu ciąży, wizyty najpierw co 4 tyg, potem 3 a potem 2, badanie nie za każdym razem, wszytsko w zależności który był to tydzień, jak się czułam i co wynikało z poprzedniej wizyty. Tutaj nie do końca jestem zadowolona, jeśli mówię że cos mi dolega i jest mi z tym zle tzn ze tak jest i chciaąlbym żeby mnie ktoś zbadał a nie mówil mi że to normalne bo jestem w ciązy i ten zerowy przekaz informacji, chodze na te wizyty i nic z nich nie wynosze

reklama
No jestem jestem jestem :)
Ciesze się ze o mnie nie zapomniałyście.
Po tygodniu z moimi rodzicami jakis czort wstąpił w moje dziecię ;)
Cały tydzień dała mi popalić. W dzień praktycznie nie chciała spać więc miałam czas tylko na to aby zjeść sniadanie, umyc się i ewentualnie jakis obiad (szybki) ugotować. Do tego zaliczyłysmy pierwsze szczepienie więc była troszke marudna a mi sie serde kroiło jak patrzyłam jak ja boli...
No ale przynajmniej w nocy nam spała więc nie było tak źle.
W nocy z soboty na niedziele miała z kolei takie straszne bóle brzuszka że aż mi samej sie ryczec z nią chciało. biedactwo nie mogła zrobic kupki i prykała na potege mecząc się nieziemsko.
No ale juz wczoraj wszystko sie uspokoiło i mam znowu małego szczęsliwego aniołka :)
Uffff....
Postów oczywiscie nawet nie ponadrabialam no bo niby kiedy he he he
I mam nadzieję, ze w tym tygodniu bedę z Wami częściej...
Isabell ja to juz liczyłam ze jak wpadne to Ty na porodowce juz bedziesz?? Jak sie czujesz w tych ostatnich chwilach przed magicznym dniem w którym mozna zgubic 100 kg na raz hihihihi???

Do góry