reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

MAMY Z WARSZAWY i OKOLIC :)))

Iza - rejonową szkołe mamy bliżej - prawie 3 km i gimbus nam nie przysługuje (od 3km w górę ;) )
Z resztą ja i tak zawsze jakiegoś malucha mam do zawiezienia gdzies - w tym roku Łukasza, od przyszłego Dominikę, potem też i Magdę a przedszkolaków autobusy nie wożą.

reklama
AsiaKC - wow, widzę, ze masz niezłą gromadkę, a czwarte w drodze. Gratuluje i podziwiam, domyślam się, że musisz być nieźle zorganizowana żeby każdego odwieźć i odebrac kiedy trzeba :)

Maria28 - masz rację - byłam przedwczoraj i zrobiłam mega spacer między blokami - co kawałek plac zabaw, mini-park, scieżki rowerowe.. dopiero wtedy dostrzegłam, jaka jest przepaść między Łodzią a Warszawą jeśli chodzi o wygody, które zapewnia miasto.

Pozdrawiam, Ewa
FOTOGRAFIA DZIECIĘC

Nie cała Warszawa tak wygląda niestety...

Asia - neizwykłe, że o Magdzie już piszesz w kontekście wożenia do przedszkola /:-D to się nazywa długofalowe planowanie strategiczne hahaha

to sie nazywa trzeźwe spojrzenie na świat ;) już za jakieś 2,5 roku-3 lata do przedszkola pójdzie ;)

Tak czy inaczej jeszcze długo bede mieć jakiegoś maciupka czy przedszkolaka...

Dziewczyny a od kiedy to Bartek może iść najwcześniej do przedszkola państwowego? i ile wcześniej/ w jakim okresie trzeba zapisywać dziecko???

musi miec skończone 2,5 roku
jesli chcesz zeby bral udzial w naborze to w roku w którym te 2,5 bedzie miał we wrześniu (czyli za rok) musisz złożyć kartę i deklarację elektroniczną na stronie biura edukacji. Nabór jest w okolicach marca-kwietnia.
JEśli znajdziesz miejsce w przedszkolu wcześniej to mozesz zapisać go dosownie z dnia na dzień. Lista wolnych miejsc aktualizowana co miesiąc też jest na stronie biura edukcji.

Asia dzieki ale to nie rozumiem, nabor marzec kwiecien a ja dopiero w wrzesniu moge zapisac i czekac do nastepnego marca czy kwietnia? Czyli jak on jest z grudnia to w wrzesniu za rok bedzie mial 2 i 8 miesiacy a za kolejny rok w marcu 3 lata 3 miesiace! To strasznie pozno, przeciez mowili ze od 2 lat juz mozna- czy nie?

Ja za rok będę się starac o państwowe przedszkole. Teraz moje dziecko ma 3 lata, ale nie mogłam jej dać do publicznego, bo jak był nabór, to my jeszcze nie wiedzieliśmy, że w Wawie wylądujemy :)) Chodzi więc do prywatnego. Mam nadzieję, ze za rok, jako czterolatek, dostanie się bez problemu, choć i to nie jest pewne, bo raczej nie bedziemy mieć meldunku. A wy dziewczyny, orientujecie się, czy aby dziecko posłać do przedszkola państwowego potrzebny jest meldunek??

Pozdrawiam, Ewa
FOTOGRAFIA DZIECIĘCA

Przeczytaj jeszcze raz:
Nabór to zapisy - zapisuje sie marzec-kwiecień co roku do nowych grup... takich które startują od września danego roku.
Najwcześniej możesz zapisać dziecko 2,5 letnie.
Możesz szukać miejsca wolnego jak tylko skończy te 2,5 roku i dopisać go do istniejącej już (w Waszym wypadku od 9,5mca) grupy.
Poczytaj na stronie biura edukacji. tam są i listy przedszkoli, i warunki jakie dziecko/rodzice muszą spełnić aby móc dziecko posłać do przedszkola.

reklama
Ewa foto - w Pruszkowie meldunek "w rejonie" nie jest potrzebny, ale potrzebne są miejsca ;-) trzeba mieć duuużo szczęścia, żeby znalazło się miejsce w czterolatkach, bo zwykle są to grupy kontynuujące. W trzylatkach też nie jest łatwo, bp chętnych ogrom. Najłatwiej z miejscem w przedszkolu jest dzieciom matek samotnych, oraz z rodzin wielodzietnych :-D toteż Gaja za rok problemu z dostaniem się do trzylatków mieć nie będzie .

Do góry