reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MAMY Z WARSZAWY i OKOLIC :)))

Hej - siedze wlasnie i probuje ogarnac moj pomysl na biznes :zawstydzona/y:. Chyba zaczne od biznes planu a potem zaczne rozgladac sie za unijna dotacja. Czy któras może mogłaby mi cos w tej kwestii podpowiedziec? Iza moze ty jak i skad wniosek do WUP brac? Czy warto isc np na to szkolenie?

Co do deseru - niezwykle prosty i tani w sezonie na owoce - bo teraz mrozonki raczej drogie ale taki pyszny ze warto sie skusic. Ja robiłam z truskawkami mozna z dowolnym owocem byle kwaskowym.

Przepis na blogu ale dla was przeklepie ;)
Biała Pavlova
Beza:

• 4 białka
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu winnego

Krem:

• 150 ml śmietany kremówki
  • 25 dag serka mascarpone
  • owoce (truskawki albo maliny, jeżyny...)

Beza: białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukier puder. Ocet winny delikatnie wymieszaj łyżeczką z pianą. Ubitą pianę (2/3) wyłóż na papier do pieczenia w okrąg . Resztę piany ułóż łyżką w taki sposób, aby powstał brzeg z bezowych czapeczek.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, a po 5 min przykręć temperaturę do 150 stopni. Piecz dalej 1,5 godziny. Studź w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę sposobem Nigelli połóż na paterę do góry dnem i udekoruj ubitą na sztywno śmietaną wymieszaną z serkiem mascarpone (dla dorosłych można do tej masy dolać odrobinę sherry). Ozdób, kontrastującymi z bielą bezy i masy, owocami. Ja użyłam truskawek mrożonych.

reklama
Czesc! :)
Moje najmłodsze dziecko to anioł. Zasnęła o 19.30, potem przerwa ok północy na cycanie i przebieranie i w nocy jedna pobudka ok 4-5 :-) i spała do 9tej :-)

Szkoda że starsze chore i nocki przez nich rozbite. :-(energii :sorry2:

U mnie suszarka zdobi salon..
ZIemniaki gotuję, tłukę i wącham:) Wyobraź sobie mnie sprzed tygodnia hihi. Baba w szlafroku, z czosnkiem w uszach i głową w garnku z ziemniakami.. BO WE MNIE JEST SEX!

U mnie suszarka w łazience jest - podsufitowa a jak jest dodatkowo to w salonie, i tam też deska do prasowania, przy dwójce biegających maluchów jednak musze ją likwidować zaraz po prasowaniu więc ponowna mobilizacja do prasowania wymaga nowej dawki energii.

Malina - moja wyobraźnia ledwo sprostała :-D

Hej - siedze wlasnie i probuje ogarnac moj pomysl na biznes :zawstydzona/y:. Chyba zaczne od biznes planu a potem zaczne rozgladac sie za unijna dotacja. Czy któras może mogłaby mi cos w tej kwestii podpowiedziec? Iza moze ty jak i skad wniosek do WUP brac? Czy warto isc np na to szkolenie?

Co do deseru - niezwykle prosty i tani w sezonie na owoce - bo teraz mrozonki raczej drogie ale taki pyszny ze warto sie skusic. Ja robiłam z truskawkami mozna z dowolnym owocem byle kwaskowym.

Przepis na blogu ale dla was przeklepie ;)
Biała Pavlova
Beza:

• 4 białka
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu winnego

Krem:

• 150 ml śmietany kremówki
  • 25 dag serka mascarpone
  • owoce (truskawki albo maliny, jeżyny...)

Beza: białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukier puder. Ocet winny delikatnie wymieszaj łyżeczką z pianą. Ubitą pianę (2/3) wyłóż na papier do pieczenia w okrąg . Resztę piany ułóż łyżką w taki sposób, aby powstał brzeg z bezowych czapeczek.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, a po 5 min przykręć temperaturę do 150 stopni. Piecz dalej 1,5 godziny. Studź w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę sposobem Nigelli połóż na paterę do góry dnem i udekoruj ubitą na sztywno śmietaną wymieszaną z serkiem mascarpone (dla dorosłych można do tej masy dolać odrobinę sherry). Ozdób, kontrastującymi z bielą bezy i masy, owocami. Ja użyłam truskawek mrożonych.

przepis super. ale raczej nie dla matki na diecie.

Asia moj tez byl aniolkiem jak mial tydzien. A teraz odwrotnie :-D
niechce spac. Nawet teraz siedzimy w foteliku i sie bujamy. A przed chwila bylismy na dworku, znaczy na balkonie. Srednio mu sie chyba podobalo.
A raczej to , ze musial lezec. Ehh :-)

patewka - no ja nie ubiegałam się o dotację więc nie wiem.. neicierpliwie czekam, aż nadejdzie dzień, kiedy nam powiesz co uknułaś ;)
smakowity przepis ;) a co jesczze można zrobić z samych białek? bo ja co tydzień robię szarlotkę i wyrzucam 5 białek... ze też o samych bezach nie pomyślałam :\

jest jeszcze jaki a la mazurek - bezowo-migdałowy - poszukam ci przepisu bo mam gdzieś...

Patewka - chciałam pytać o Twój pomysł ale widze że nie zdadziłaś jeszcze :-)

toteż ja w mojej pięknej stylowej sypialni mam rozstawioną deskę do prasowania i suszarkę. Robię jedno pranie dziennie i moim marzeniem jest, żeby przed powieszeniem prania, ktore się włąśnie robi, zdejmować rzeczy z suszarki bezpośrednio na deskę i z niej na miejsce do garderoby..
na razie to tylko sfera marzen, i rzeczy z suszarki lądują na kupie, ale dzięki stałemu rozstawieniu deski w WOLNYCH CHWILACH podchodzę i prasuję po dwie-trzy rzeczy, czasem wiecej jak Gaja pozwoli... Z Gają uwiązaną chustą do pleców czasem nawet wszystko mi się udaje :-p
:

ja też o tym marzę ale na razie nie wychodzi ;( i góra do poprasowania rośnie ...

U mnie suszarka zdobi salon..
ZIemniaki gotuję, tłukę i wącham:) Wyobraź sobie mnie sprzed tygodnia hihi. Baba w szlafroku, z czosnkiem w uszach i głową w garnku z ziemniakami.. BO WE MNIE JEST SEX!
A co do poparzenia czosnkiem? Nie wiem.. A jak ono ma się objawiać? Poza tym żeby poparzyć to chyba trzeba by dotknąć błony? Tak głęboko to się chyba nie da go wsadzić??
Wychowawczy bezpłatny zdecydowanie.. Nie wiem co robić, jakoś nie wyobrażam sobie niani:(

dobre dobre .... sam sex ...
a nie wchodzi opcja "babcia" lub "teściowa'????

hehehe o takim sposobie to jeszcze nie slyszalam :-D

widok na pewno nieziemski :-D:-D

dzisiaj bedziemy werandowac.. dziewczyny trzymajcie kciuki, zeby nie bylo jak ostatnim razem -> 4 minuty i ryk. :-)

trzymamy, trzymamy a Ty daj znać jak poszło ;)

Czesc Dziewczyny serdecznie pozdrawiam . Niezbyt czesto do Was zaglądam bo nie mam czasu moj starszy synek niestety nie potrafi zaakceptowac do konca młodszego jest bardzo zazdrosnydo tego ostatnio obaj chorują. Moze uda mi się wiecej udzielać i poznacie mnie z tej lepszej strony i mam nadzieję ze zaakceptujecie .

Patewka tez mysle o czyms swoim moze jakis klub maluszka nie mam chceci wracac do pracy do Ministerstwa

Iza z samych bialek to mozna jeszcze kokosanki. Wiesz, kiedys przez przypadek dodalam do przepisu na kokosanki 2 lyzki masla i upiekly sie super mieciutkie :-D

Agamir dyiewczyny pisaly juz kiedys jak sobie z zazdroscia u dzieci radzily, przeszukaj watek. Ja ten biznes to po naszm spotkaniu zaczelam glowkowac, bo z pensji na UW mi nie wystarczy na opiekunke :-p

Malina czosnek w uszach :szok::-D pierwsze slysze ale moze dziala :-)

Patewka próbowalam wszystkiego co znalazłam na watkach i nic. Maz zamówił wizyte psychologa dzieciecego do domu moze on cos poradzi moze ja cos zle robie .
A co do pensji to widac takie same u Ciebie jak u nas w Ministerstwie . Tez do niani maz bedzie musial dopłacac

reklama
ja dzis wieczorem z dziewczynami u lekarza byłam. Ela po tygodniu chorowania dostała antybiotyk, bo jej cos tam w klatce piersiowej jednostronnie furczy.
No i Gajeczka niestety rozpoczela poznawanie nowych smaków od antybiotyku :( zółty katar był wskazaniem.. biedulka sie meczy okropnie. a pół łyzeczki lekarstwa druga łyzeczka jej podawalam na 10 razy ;)) po kropelce praktycznie. ale miala zdziwiona mine ;)
chusta mnie ratuje!

patewka - haha, no jak mozna "przez przypadek" dodac masło?? haha

Do góry