Patewka
Mama Juleczki w sumie 3ki
Hej - siedze wlasnie i probuje ogarnac moj pomysl na biznes
. Chyba zaczne od biznes planu a potem zaczne rozgladac sie za unijna dotacja. Czy któras może mogłaby mi cos w tej kwestii podpowiedziec? Iza moze ty jak i skad wniosek do WUP brac? Czy warto isc np na to szkolenie?
Co do deseru - niezwykle prosty i tani w sezonie na owoce - bo teraz mrozonki raczej drogie ale taki pyszny ze warto sie skusic. Ja robiłam z truskawkami mozna z dowolnym owocem byle kwaskowym.
Przepis na blogu ale dla was przeklepie
Biała Pavlova
Beza:
Krem:
Beza: białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukier puder. Ocet winny delikatnie wymieszaj łyżeczką z pianą. Ubitą pianę (2/3) wyłóż na papier do pieczenia w okrąg . Resztę piany ułóż łyżką w taki sposób, aby powstał brzeg z bezowych czapeczek.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, a po 5 min przykręć temperaturę do 150 stopni. Piecz dalej 1,5 godziny. Studź w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę sposobem Nigelli połóż na paterę do góry dnem i udekoruj ubitą na sztywno śmietaną wymieszaną z serkiem mascarpone (dla dorosłych można do tej masy dolać odrobinę sherry). Ozdób, kontrastującymi z bielą bezy i masy, owocami. Ja użyłam truskawek mrożonych.

Co do deseru - niezwykle prosty i tani w sezonie na owoce - bo teraz mrozonki raczej drogie ale taki pyszny ze warto sie skusic. Ja robiłam z truskawkami mozna z dowolnym owocem byle kwaskowym.
Przepis na blogu ale dla was przeklepie
Biała Pavlova
Beza:
- 4 białka
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka octu winnego
Krem:
- 150 ml śmietany kremówki
- 25 dag serka mascarpone
- owoce (truskawki albo maliny, jeżyny...)
Beza: białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukier puder. Ocet winny delikatnie wymieszaj łyżeczką z pianą. Ubitą pianę (2/3) wyłóż na papier do pieczenia w okrąg . Resztę piany ułóż łyżką w taki sposób, aby powstał brzeg z bezowych czapeczek.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, a po 5 min przykręć temperaturę do 150 stopni. Piecz dalej 1,5 godziny. Studź w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę sposobem Nigelli połóż na paterę do góry dnem i udekoruj ubitą na sztywno śmietaną wymieszaną z serkiem mascarpone (dla dorosłych można do tej masy dolać odrobinę sherry). Ozdób, kontrastującymi z bielą bezy i masy, owocami. Ja użyłam truskawek mrożonych.