reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MAMY Z WARSZAWY i OKOLIC :)))

Ja też wyciskam prosto do buźki te witaminy z kapsułek, ja nie zdawałam sobie, że ta witamina K jest taka droga, bo mi dwie koleżanki z bb po swoich dzieciach przysłały niedokończone opakowania vitaK (dzieci z kwietnia 2009), prawdę mówiąc prawie całe te opakowania i dopiero w tamtym tygodniu poszłam do apteki i mało mi oczy na wierzch nie wyszły, w sumie niezły prezent mi zrobiły :cool2:.

reklama
Witam :tak:

Mi zalecili wit K, lekarka stwierdziła, że wcześniak, żeby podawć :tak:

A cenę, rzeczywiście ma mało sympatyczną :eek: Ja dostałam trzy opakowania próbek, czyli miesiąc miała gratis :-p

Ale można dostać receptę na wit K w kropelkach takich samych jak wit D :tak: Nawet ta sam firma robi :tak: Tylko nie wiem jak z ceną w tym przypadku...

Malina mam chustę Polekont elastyczną i jestem bardzo zadowolona! Smoka również nie kupiłam, wczorajszy wieczór spokojnie upłynął, mam wrażenie, że po woli rozumiemy swoje dziecko. Na brzuszek pomaga mu masaż i tak sie wycisza :))) O smokach dziś poczytam, żeby w razie czego wiedzieć jaki kupić. Olaf wkłada sobie palec wskazujący i środkowy do buzi i ssie :)))
Dzięki dziewczyny za info o witaminach. Dziś kupiłam za zaleceniem pediatry i D3 i K. K powinno sie podawać od 8 doby życia podobno, D3 od 15 doby życia..

A co myślicie o podwójnym pieluchowaniu? Dziś była u mnie położna i ona uważa, że powinno sie to robić profilaktycznie! Ja nie mam zdania póki co!

Co do pieluchowania, tak jak to zwykle bywa zdania sa podzielone :sorry: Ale teraz zalecają pielęgnację w pozycji na żabkę :tak: Ale to też dopiero jak maluch skończy 6tyg :tak:

Dzięki dziewczyny za info o witaminach. Dziś kupiłam za zaleceniem pediatry i D3 i K. K powinno sie podawać od 8 doby życia podobno, D3 od 15 doby życia..

Nie chce podwazac zdania Twojego pediatry, ale ma podejscie rodem z lat 80.
Teraz nie faszeruje sie malucha "na wszelki wypadek" D3 bo jej nadmiar przynosi wiecej szkod niz pozytku. Powinno sie zrobic badania krwi i moczu i sprawdzic stos. wapnia do kreatyniny. Moje dziecko mialo takie badania w 3 tyg zycia i cale szczescie, bo okazalo sie, ze ma znacznie wzmozone wydalanie wapnia (5-cio krotnie ponad norme) i w takim stanie przyjmowanie D3 powodowaloby wapnienie nerek i ich uszkodzenie. Ciagle jestesmy pod opieka CZD i mala nigdy nie przyjmowala d3 a rozwija sie wysmienicie. Jesli ufasz temu pediatrze, to ja i tak domagalabym sie badan np. po miesiacu aby zobaczyc jak organizm na nia reaguje. Teraz naprawde bardzo duzo dzieci ma zabudzenia gospodarki wapniowej.

Cześć, jakie śliczne dzieciaczki :-D Raz jeszcze gratuluję!!!!

mój Michaś większy 3920g i 56cm :-)

Igorek jeszcze większy - 60 cm :tak: ale ciut lżejszy 3890 g.

Tak właśnie podawałam Igorkowi :tak:, Daria witaminy K nie dostawała, jeszcze nie było takich zaleceń. A odnośnie witaminy D3 to moja pediatra powiedziała, że według najnowszych badań wszystkie dzieci powinny ją dostawać w okresie jesienno-zimowym (nie tylko niemowlaki) a nawet i dorosłym by się przydało :tak:

Nie chce podwazac zdania Twojego pediatry, ale ma podejscie rodem z lat 80.
Teraz nie faszeruje sie malucha "na wszelki wypadek" D3 bo jej nadmiar przynosi wiecej szkod niz pozytku. Powinno sie zrobic badania krwi i moczu i sprawdzic stos. wapnia do kreatyniny. Moje dziecko mialo takie badania w 3 tyg zycia i cale szczescie, bo okazalo sie, ze ma znacznie wzmozone wydalanie wapnia (5-cio krotnie ponad norme) i w takim stanie przyjmowanie D3 powodowaloby wapnienie nerek i ich uszkodzenie. Ciagle jestesmy pod opieka CZD i mala nigdy nie przyjmowala d3 a rozwija sie wysmienicie. Jesli ufasz temu pediatrze, to ja i tak domagalabym sie badan np. po miesiacu aby zobaczyc jak organizm na nia reaguje. Teraz naprawde bardzo duzo dzieci ma zabudzenia gospodarki wapniowej.
pierwszy raz słyszę o takich badaniach. Pisze to w takim sensie, ze generalnie sie tego u nas nie robi. Wszystkie dzieciaczki dostają D3 i nikt tych badań nie robi.

Wszystko zależy od pediatry, moja niunia nie dostaje D3. Pierwszym przeciwskazaniem, było szczelinowe szybko zarastające ciemiączko. Nie można wszystkich dzieci traktować identycznie.

Teraz mam wątpliwości i do wit.d a właśnie dziś kupiłam. A tak swoją drogą to mi w szpitalu zalecili stosowanie tych witamin, nie pediatra z rejonu..
Pojechałam zapisać dziś małego do przychodni i miałam ochotę zwiać stamtąd.. Najpierw zetknięcie z paniami w rejestracji (na zasadzie: czego tu, nie przeszkadzaj, właśnie liżemy lizaka"-dosłownie), później stwierdziły, że małego nie zapiszą bo to spoza ich rejonu, więc jak coś się będzie działo to lekarz nie przyjedzie do mnie.. ewentualnie mogę porozmawiać z panią doktor i może ona wyrazi zgodę.. Jakiś czeski film!
Dziubasek, czyli Twoja chusta jest wiązana?? Ja mam kółkową i wydaje mi się jakaś płytka.. Jakbym miała malucha zgubić..

reklama
współczuję takiej przychodni :no:

Wsadzasz swojego malucha do chusty :szok: Ja bym się bała :sorry: A to nie za wcześnie?? Mi rehabilitant ogólnie odradził wszelkie takie rozwiązania, no ale moja niunia z napięciem mięśniowym więc może dla tego :tak:

Do góry