reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z U.K - wątek główny

reklama
Cześć Dziewczyny, :-), jestem mamą Kacperka, który ma już dwa latka i prawie cztery miesiące. My z synkiem mieszkamy w Polsce, ale mój mąż od prawie 10 miesięcy pracuje w Londynie. Cały czas zastanawiamy się nad tym, czy w końcu przenieść się całą rodzinką do Wielkiej Brytanii. Ja w Polsce pracuję i powiem szczerze, że nie wyobrażam sobie mojego pobytu za granicą i sytuacji, że tylko mąż by pracował. Wiem że w GB dzieci idą do szkoły już w wieku 4 latek, jednak mojemu synkowi jeszcze trochę do tego czasu brakuje. Nie wiem jak w Londynie sprawnie zorganizować opiekę nad takim małym jeszcze dzieckiem. W Polsce synkiem opiekuje się niania, jednak podejrzewam, że w warunkach londyńskich pewnie nie byłoby nas na taką opiekę stać. Byłabym wdzięczna za poradę i ewentualne podzielenie się doświadczeniami w tej dziedzinie. Pozdrawiam wszystkie Mamusie ;-)

Witaj Zabko na naszym forum ,Mam na imie Agnieszka ,moj synek Kamilek ma 3 latka i jestem juz tutaj 1 rok i 7 miesiecy ,powiem ci ze lepiej jak rodzina jest razem w komplecie ,taka rozlaka czasami szkodzi .Twoj maz pracuje w Londynie tak ,to jesli ma np. mniejszy dochod np. 15 ,16,18 tysiecy funtow to przysluguja wam
rozne benefity tj.Child Benefit 18 f co tydzien ,Child Tax Credit ,jak ma sie mniejszy dochod i pracuje tylko maz to moze byc nawet 300 lub 500 funtow na miesiac to naprawde duzo ,pozatym twoj synek skonczyl 2 latka moze chodzic tutaj nawet sam do przedszkola ,tylko musiala bys sie dowiedziec gdzie i od kiedy .A jesli znasz dobrze jezyk angielski to mozesz znalezc dobra prace ,a jak sie jest tutaj bezrobotnym i poszukuje sie pracy to tez mozna dostawac jakies pieniadze ,ale to wszystko mozna sie dowiedziec np. od znajomych albo jest taka gazeta Praca i zycie za granica tam wszystko pisze na te tematy .Zycze tobie Powodzenia co do podjecia decyzji ,czy tu przyjechac ,bo warto ,lepiej byc z mezem niz bez meza w Polsce .A w Angli nie jest tak zle ,trzeba tylko sie przyzwyczaic .Pozdrawiam cie i pytaj sie jak by co ,my zawsze odpowiemy i sluzymy rada .

Witam Mamusie!

Niestety do konsulatu nie jedziemy moj nie dostal urlopu chodze taka wsciekla ze szok:wściekła/y:wiec jutro dzwonie o nastepna wizyte.
Z jednej strony moze dobrze bo wypytam dokladnie wszytsko ale z drugiej strony chrzest Briankowi bede musiala zrobic tutaj a mial miec u mojej mamy w Grecji:blink:
Mam tylko nadzieje ze dlugo nie bedziemy musieli czekac na ta wizyte w konsulacie.
Briankowi ida zebale znow wiec jest tak marudny ze czasem wysiadam chodze dzis taka nerwowa przez ta cala sprawe ze mialam scisk w sercu i nie moglam odechu zlapac niezle sie przestarszylam:zawstydzona/y:bo ja probowalam wziasc oddech to mnie kolo strassznie:unsure: ciekawe co to jest:confused:musze odpoczac bo za duzo dzisiaj stresu mialam:dry:

Dziekuje wam wszytskim za cenne rady!
przesylam cos na oslode:-)
Chocolate_by_luise02.jpg

Pozdrawiam i sle ciumaski!

Cześć dziewczyny:-)
Synek w szkole,maleństwo nakormione i zasypia a ja ma chwileczke dla siebie.
Ja ostatnio cos chodzę zestresowana:-(Dzieci sąsiadów bardzo nam dokuczają,niszcza nasze rzeczy które zostawiamy na parterze.Ostatnio opsypali mi wuzek malutkiej ziemią:wściekła/y:akurat odprowadzałam synka do szkoły i zanim doprowadziłam wszystko do ładu to sie spoznilismy.Niepomagaja awantury ani rozmowy z rodzicami tych łobuzów.Ale co sie dziwić to sa rodziny z Libii i karzda matka ma conajmiej czworo dzieciaków.
No i mój syn tez sie niejadek od jakiegos czasu zrobił.poprostu nic mu nie smakuje,nic:no:Kiedy jestesmy w sklepie to pytam go co bys zjadł i pozwalam wkładac do koszyka(oprócz słodkości oczywiście)Ale kiedy podaje mu to w domu to dziobnie odrobinkę i koniec.Prosby,krzyki,rozmowy jak z dorosłym nie pomagają:no:Wiem że to może chwilowe i dzieci tak maja,ale on chyba też traci na wadze!!!Widziałam to po jego mundurku,spodnie mu juz wisza na tyłku:-(Nie wiem co robić.Oczywiście Gp też nie pomógl,powiedziała żeby karzdego dnia jadł jabłko.I tyle:confused::nerd:

maxim-mój synek ma prawie 6 lat i wiesz że on tez bardzo często chce spac z nami.Od czasu do czasu ma takie napady.Nie martw się tym to minie.:tak:
magusia ja tez jestem w trakcie załatwiania paszportu dla malutkiej.Tylko jeszcze wszystko przedemną bo mam appointment na 10 marca.Ja jakos wystarałam się o ten polski akt urodzeni i pesel.Moja mama w polsce mi załatwiła.Zadzwoń do konsulatu i zapytaj może trafisz na jakąś zyczliwą osobę to Ci doradzi.
Zabka przyjeżdzaj do UK to napewno najlepsze wyjscie.Dasz sobie radę:tak:zobaczysz.
agnieszka1 gratuluję nowego domku:-)Mi też się marzy przeprowadzka i jakiś ogródek bo mieszkam we flacie.

A my dzisiej z kruszynką idziemy na szczepienie na gruzlice.Czy wy mamusie tez szczepiłyscie na to swoje kruszynki?

mondaysun.gif

Cześć dziewczynki, wpadam tylko szybciutko sie przywitać, hmmm naprawde strasznie cichutko tutaj. Olcia, Maja, Maxin, Justyś. Toola. Melanie, Miloku, Agnes, Anya, Czarnula, Dorcia. Ivonek, Evoszka, Izusia, Anetka, OLIS i ... jeszcze by duzo wymieniac, gdzie jestescie ???? :-:)-(
No nic nowy tydzień sie zaczal, oby pogodynka dopisala bo juz zimno sie robi ze mi sie nie chce na spacerki wychodzic, wyskakujemy tylko do sklepu i spowrotem brrrr taki chlodzik juz.

POZDROWIONKA dla mamusiek i dzieciaczków.

ŻABKA witamy na forum :-D:-D.

justyna17079-kobitko no wlasnie pogoda nie dopisuje zimno jak cholera i nic sie nie chceeee!!!, a jak u was z przeprowadzka????i jak twoj maly przystojniaczek???

Witam kobietki dawno mnie tutaj nie było poniewaz mała znów kilka dni temu odwaliła akcje nie jedzenia:no::no:ale udało nam sie to opanować.Widzę że nikt za mną nie tesknił no cóż:-:)-(...........

nie zdołam wszystkiego nadrobic bo jest tego masa
ale witam serdecznie wszystkie nowe babeczki na forum...........

pisalismy do konsulatu o to by zmienili nam termin spotkania z lutego na teraz i udało sie...........kazali nam przyjechac obojetnie kiedy tak jak nam bedzie pasowało bo chcemy z mała do polski jechac na badania.
buziaczku-wszystkiego dobrego kochanienka na nowej drodze życia wyglondałas cudnie naprawde a Blania to juz wogóle ksiezniczka mała.Spóznione ale bardzo szczere zyczonka.......
mala-gorzatko-mała swietna i jak spokojnie lezy moja to taki łobuz ze szkoda gadac własnie pomaga mi klikac hi hi i co ja napisze to mi ta łapeczka skasuje tak trzaska o komputer grzechotką ha ha
maxim-manm nadzieje ze problem spania Natki juz załatwiony biduleczka kochana buziaczki dla niej i nie obwiniaj sie bron boże............

ok spadam potem zajrze do was kobitki jak bombel zasnie
całuski pa pa

reklama
witajcie, przepraszam, ze tak rzadko bywam , ale naprawde nie wyrabiam ze wszystkim:no:, cały czas tyle rzeczy do zrobienia, góra prania mimo, ze cały czas piorę na bieżąco, nie wiem skąd znowu się pojawia:-D, w dodatku z Karolisią to różnie bywa, czasem nie chce cały dzień spać, niejadek się z niej zrobił, już nie wiem co jej gotować zeby jadła:confused:. Zima przyszła chyba do nas na dobre, w nocy mróz...nie mogę się już lata doczekać:-p no to tyle narzekania:happy2:

PINKA tak się własnie zastanawiałam ostatnio gdzie się podziewasz:confused:, fajnie, ze przełozyli wam spotkanko, dobrze, że z Wiktorią wszystko w porządku:tak:

Justyna170979 juz jestem:happy2:, wiem ze nie za często:zawstydzona/y:

Maxin jak tam zasypianie Natalki? Pociesze Cię, że nasza mała też często w nocy z nami spi, tak od 4-5 :tak:

Gabids współczuję Ci tych sąsiadów:no:
My nie szczepilismy na gruzlice, bo tutaj nie hcieli zaszczepić, a w PL powiedzieli ze juz sie od tego odchodzi i nie ma sensu szczepic:confused:, wiec niestety nasza mała nie zaszczepiona:no:

Maggusia ojejku ta cholerna biurokracja polska, taki problem z tym paszportem:no:

Agnieszka gratuluję domku:happy2:

Zabka witaj:tak:

Maja33 wszystkiego najlepszego dla Martusi z okazji roczku, duużo zdrówka i powodów do uśmiechu :-)( przepraszam, ze troszkę spóznione:zawstydzona/y:)

pozdrawiam:happy2::happy2::happy2:

Do góry