reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

reklama
No wlasnie z ta ruchliwoscia dzidzi przed porodem pewnie jest roznie i nie ma reguly…poprostu przyjdzie TEN DZIEN ze bedzie chciala juz wyjsc i koniec .

PIANKA – ja bede rodzic w narzeczonego koszulce…oprocz tego zabieram ze soba koszule nocna, taka krotka z glebokim rozcieciem by bylo mi wygodnie glodomorka przystawiac do piersi :-D
Nie bede tez kupowac zadnych jednarazowych majtasow hihihi biore jakies stare, zebym mogla je wyrzucic :-D

Jesli chodzi o czas pozostania w szpitalu,mi polozna powiedziala, ze jesli ze mna i dzidzia bedzie wszystko OK to moge juz oposcic szpital 6h po porodzie. A gdy jej sie spytalam kiedy bede mogla wyjsc po znieczulenieu zewnatrzoponowym pod warunkiem ze z nami bedzie wszytsko ok, powiedziala, ze max zostane do 12 h.

Oprocz znieczulenia w kregoslug, mozesz jeszcze wziasc Pethidine … daja domiesniowo w udeczko .Podobno mozesz troszke sie czuc skolowana, ale wiadomo ze takie skutki uboczne nie wystepuja u kazdej. Masz czucie wiec swobodnie wiesz kiedy przec, ujemnym punktem tego srodka jest to, ze przedostaje sie przez lozysko i moze spowodowac male problemy z oddychaniem u nowonarodzonych, moga byc tez troszke ospale…ale to juz pisza w gazetach.

A to jak i gdzie, czy sama czy z innymi paniami bedziesz na Sali to chyba bedzie zalezec od tego jak bedzie zapchana porodowka i oczywiscie od szpitala. 2,5 miesiaca temu znajoma rodzila w Londynie…byla z mezem…polozyli ja na jednoosobowa sale…I wsio…nikt do niej nawet nie zajrzal…lezala w bolach 17 godzin (zastanawiam sie czy temu mezowi nogi odebralo:szok:) az w koncu przypadkiem polozna zajrzala do pokoju i jej sie spytala “a pani co tu robi??? “ :szok::szok::szok:

Ja oczywiscie wierze w to ze moj scenarium bedzie bez zadnych takichprzygod, zreszta sama bym chlopa wywalila z sali jakby by taki "ospaly" :-D

oki lece teraz zrobic jakies papu :happy2:

:-(hej!!!

Justyna - fajne masz zdjecie to w avatorze;-)
Pinka- majtki jednorazowe mozesz kupic w bootsie albo tesco albo mothercare, wychodzi sie nawet 6godz po porodzie ale zazwyczaj na drugi jak jest wszystko oki, lozysko tak jak pisala justyna daja zastrzyk i szybciutko wychodzi ja musialam lekko przec nic sie nie czuje tylko lekko szokuje wyglad hahahah wiec obejrzyj sobie wczesniej jakis filmik to nie bedziesz zdziwiona:-), u nas dawali koszule do porodu po porodzie kapalam sie i przebieralam w swoja koszule ale wygodnejsze o niebo sa koszule niz np spodenki wiesz mi:tak:, bedzie dosc nie przyjemnie, mozna jesc przed porodem jest oddzielna sala do porodu i pozniej przenosza do poporodowej ja bylam z 2 innymi paniami ale moglam sie od nich calkowicie zaslonic wiec czulam sie fajnie jak napryklad chcialm isc spac:tak:

maggusia -gratulujemy przespanej nocki brianka
joanno-dziekuje ze pytasz powiem szczerze ze to co robilysmy z nia przed to ona juz swietnie wszystko opanowala i tez trzeba dalej tylko problem w tym ze ja juz nie umiem dale :no: i musze cierpliwie czekac jeszcze tydz bo wlasnie wtedy mamy dostac list do szpitala :-(, zobaczymy jak to bedzie narazie Marta ladnie siedi pieknie sie obraca woku wlasnej osi jak chce przejsc na brzuszek z siadu to po prostu przewraca sie na bok ale juz zaczyna to kontrolowac chociaz to i tak nie przwidlowe ale radzi sobie, no i nowosc zaczela piwoty czyli np na podlodze przesuwa robiac kolo nie wiem czy dobrze wytlumaczylam twist ower po ang

super ze Maya taka spryciula bardzo sie ciesze
maxin-mam nadzieje ze mala zacznie jesc ale zauwazylam ze marta tez taki normalnie niejadek musze ja zabawiac aby zjadla troche wiecej wrr..
olis-milego spotkanka buziaki
kurcze musze leciec do mlej dokoncze pozniej ppapapa

juz jestem :-)
olcia-chhyba naprawde przelalas bnam sloneczko bo u mnie ani jednej chmurki na niebie:-)

maxin-swietna sprawa z tym zakupami musze i ja tez sprubowac a nie zawsze jak wielbladzi wracamy z zakupow bo nie mamy samochodu:crazy:wiec normalnie szok:angry:
justyna.w - na ladna z ciebie kobitka nareszcie cie widzimy:-), a gdzie rodzilas?
jeszcze o ruchliwosci dzidzi musze napisac jak to bylo u mnie caly czas sie ruszala i nagle gdzies z tydz ruszala sie ale bardzo delikatnie az czasem zastanawialam sie czy sie rusza i nawet raz bylam na ktg w szpitalu i top bylo z tydz przed poodem wiec moze to prawda ze przed porodem mniej sie ruszja bo i mniej miejsca maja dzieciaczki:tak:

ja dzis pierwszy raz dalam marcie ciastko takie dla dzieci malych sa swietne cicho byla przez conajmniej 15min tak je zamala az nie moglam wyjsc z podziwu jak jej sprawnie to szlo oczywiscie wszystko bylo brudne heheh cala buzia oczy nawet w uszach miala resztki ciastka :rofl2:, nadal uczymy sie jesc dania z ryzem lub makaronem (grudkami) i nadal jest ciezko ale to dopiero 3 dien regularnych ciwiczen mam nadzieje ze pojmie szybko i przestanie wymiotowac szok przeciez nie bede jej mielic do konca zycia jedzenia co nie? a moze wy macie jakies wyprubowane sposoby na przekonanie do jedenia z grudkami :-(wczoraj martusia yla bardzo marudna nie wiem co jej jest jak ja tylko poloze spac wieczorem to placze w nieboglosy dziwne bardzo nigdy tak sie nie zachowywala:no:, patrzylam na dziasla nadal nic nie widac i twarde uz sama nie wiem:crazy:
pozdrawiam

dzisiaj ale mialam przygode, zapomnialam ze Krysia ma szczepienie i spoznilam sie godzine do przychodni, na szczescie mi wybaczyli i przyjeli na koncu, a to wszystko przez wczorajsze przezycia w Amsterdamie, promotor zadowolony, zagadalam go na maxa, ledwo sie odzywal juz mialam riposte z argumentami, tak sie nauczylam ze sypalam pomyslami jak z rekawa, pozwolil mi juz implementowac!! to dobry znak!! :-D jak dobrze pojdzie za 2 tyg pokazuje prototyp
wracajac do szczepienia, pani doktor byla suuuuper milutka, dala mi adres fajnego parku do zabaw dla dzieci, bo te okoliczne sbeznadziejne i postara sie mi zalatwic DARMOWE lekcje niderlandzkiego od wrzesnia :tak::-):-D jestem happy ze bede sie uczyc nowego jezyka :happy2:

nie bede odpowiadac na pyt dotyczace porodu bo rodzilam w Polsce a tam wszystko jest inaczej, mnie tylko przeraza jak ja bym miala rodzic w Holandii - w domu :baffled: ale bede sie tym martwic jak zajde w ciaze :tak:

termometr mam elektroniczny przykladany do glowki i jest spoko, ale chyba ten do ucha lepszy tak mi sie wydaje

Maggusia i jak dali szczepionke? moze jak pojedziesz do Polski to dadza 3 dawke??

Maxin nie martw sie podobno po 1 roku dzieciom spada apetyt, po mojej tego nie widac, dzis wpierniczala faszerowanego baklazana :baffled: ale moja to obzartuszek :tak:
ja np czesto nakladam na swoj talez, Krysi stoi pusty i przekladam na jej oczach z mojego na jej, wtedy widzi ze to to samo :-D generalnie zawsze chce to co my!! np arbuza nie moge jej odkrajac zielonego bo my trzymamy za skorke i ona mysli ze cos traci hehe dlatego sloiczkow nie bardzo chciala jesc :sorry2:
mam jeszcze jedna metode podczas gotowania daje jej posmakowac produktow lub polproduktow (symbolicznie), wacha i smakuje przyprawy, (uwielbia bazylje wachac:rofl2:) potem ta nowa potrawa nie jest juz taka nowa

niunka brzuszek sliczny, synek ma wygodne mieszkanko, juz niedlugo wyskoczy z niego :tak:

Maja fajnie ze Martusia juz sama wcina ciacho, mojej dzis nasypalam rodzynek takich dla dzieci bardzo miekkich do kubeczka sobie chodzila z kubeczkiem i podjadala, nawet nie rozsypala nigdzie :szok:

Maja wiesz ja podawalm malej z grudkami dopiero jak miala zabki,tak jeste im ciezko grysc i wydaje im sie ze sa za duze kawalki i odkrztuszaja jedzenie,wiec ja bym sie szczerze wstrzymala,niech wyjda jej zabki bedzie gryzla i pozna nowy urok jedzenia:-Fajnie pierwsze ciacho tez mialam tyle radochy tak jak Marta,15 mni bawila sie i jadla:-D super gartuluje postepow i pierszych samodzielnych posilkow

Toola dzieki za rady,wiesz ja juz robilam tak jak mowisz i dlatego rece mi opadaj,bo tylko subie,zje moze jedn caly posilek i to wszytsko,no zabaczymy nie bede sie martwi za bardzo,chyba ze nie bedzie wogole jadla.
hahaha co do szczepien ja tez dzis zapomnialam a w pon bukowal wizyte:-D:rofl2:dobrze,ze przypominacz zadzwonil pol godziny wczesniej,a W.orzyjechal do domu z pracy i nas szybko zabral:tak::-D
Gratuluje nowinek ciesze sie,ze fajnie udklad wm sie z Honadlii i zadomoiwilscie sie:tak:

a my mamy mala gadule w domu.Natali dzis pierwszy raz zlozyla senswonie daw wyrazy,patrzac na telewizor zobaczyla lwa,pokazal palcem i zapytala"CO TO" bylam z W. w szoku,powtarzala to i pokazywala na rozne przedmioty:szok::-D:tak::-)jESTEM Z NIEJ BARDZO DUMNA:tak::tak::tak: JA MYSLALAM,ze dzieci zadaja takie pytania maja dwa lata:baffled: hmm..zadziwia mnie to moje dziecko

ide ja kapac melczko i spac,aj ja siadam do scarkow;-)

milej nocki babeczki

MAXIN no gratulacje ogromne dla Natalki, to juz bardzo duzy krok naprzod.
Dzisiaj cos cichutko, ja tez juz mykam spac, bo mnie cosik glowa boli.
Dobrej nocki wszystkim.

reklama
Jak czytam jakie fajniutkie momenty macie w swoim zyciu z tymi dzieciaczkami to ja juz nie moge sie ich doczekac :tak:... Martusia tak zapychala ciacho, ze az miala resztki w uszkach...:happy2: oczka, buzka brudna, slodkie, naprawde.... a Natalka :happy2: zdolniacha...gratulacje dla niej... BRAVO dziewczynki :-):-):-)

Do góry