reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

Dzien dobry wszyskim.

Czyli dziewczyny wychodzi na to ze jak dam Dawida ktory ma 4lata skonczone do przedszkola to nie bede musiala za nie zaplacic?-dobrze zrozumialam?

A moze ktoras z was mieszka w Bristolu lub jego okolicach?

Michaga-fajny wozeczek :-)

reklama
Witam:-):-)

Dziewczyny jak macie slonko za oknami to dajcie troszke:-):-)bo ja nie mam:no::no:

dorota- ha ha ja mieszkam jakies dwie godzinki od bristolu:-):-)co do przedszkola oto ci nie pomoge bo moja niunia ma dopiero 9 miesiecy:-):-)

iskierka- witaj dawno cie kobito nie bylo:-):tak:leniuchowalas rozumiem
Michaga- a ty dobry kod wstawiłas? do tego suwaczka??

musze konczyc bo moje dziecko szarpie mnie juz za nogawke abym je wziela!!!!!!!!!!!! zwariuje z nia:-p

Dorotaa nie wydaje mi sie,zebys nie musiala placic:no: Iskierka napisala,ze przysluguja 2,5 godz za darmo,ale ja szczerze mowiac o takiej zasadzie nie slyszalam,chociaz nie mowie,ze tak nie jest.Tak jak pisalam,syn tej mojej kolezanki chodzi na 4 godz i oni placa 70 funtow za 4 dni.Od dwoch lat sie zasady tam nie zmienily,no oprocz tego,ze troche podrozalo:-(.Ale naprawde wszystko zalezy od miejsca i od przedszkola.Najlepiej pochodzic po kilku i sie zorientowac jak sie sprawy maja.W niektorych przedszkolach tez dosyc dlugo trzeba czekac na miejsce.Ja bym mimo tego na twoim miejscu dala malego do przedszkola chociaz na te 2 godz dziennie,zeby sie przyzwyczail i oswoil z dzieciakami a pozniej od wrzesnia do szkoly.Angielskie dziciaki potrafia smiac sie z innych , zwlaszcza z obcokrajowcow,ale to chyba maja wyniesione z domu.Mysle,ze to tez troche wina opiekunek w przedszkolu.Ta moja znajoma musiala 3 razy zmieniac przedszkole,w ostatnim bylo na tyle zle,ze maly strasznie nie chcial chodzic i powiedzial,ze bedzie w majty robil.Ale wyjscia nie bylo i faktycznie byla codziennie kupa w gaciach.Na szczescie teraz sa oboje zadowoleni z przedszkola i maly chetnie tam chodzi i bardzej sie umie dogadac po angielsku niz jego mama,bo takie dzieci bardzo szybko lapia jezyk.Powodzenia.

Helo Dziewuszki!
Pinka - mialas racje...skopalam kod! Bladyna jestem... :tak:;-)

U nas szaro i buro za oknem, moze jeszcze sie poprawi. Na razie uciekam, moze pozniej zagladne a Wy dziewczyny piszcie, piszcie zeby bylo co czytac!!!:-);-) Pa

Hej co do przedszkola to moja idzie od wrzesnia ,to sie nazywa NURSERY SCHOOL i jest za darmo ,jak matka nie pracuje to jedzenie tez bedzie za darmo ...ale u nas przedszkole to 4i pół godzinki ,lub mozna na part time - 2 i pól godzinki ,ale mozna tez do zwykłego przedszkola posłac dziecko na 8 godzin i wtedy Revenue zwraca koszty przedszkola ,ale dokładnie jak to jest to nie wiem :no:

U nas pogoda jest dzis piekna ,wybieram sie do parku ,na mały piknik

PINKA25
dorota- ha ha ja mieszkam jakies dwie godzinki od bristolu:-):-)co do przedszkola oto ci nie pomoge bo moja niunia ma dopiero 9 miesiecy:-):-)
Wiec moze jak bede juz w Bristolu to moze jakos sie spotkamy,bynajmniej fajnie by bylo zeby miec kogos......:-)

Madzia737
to co napisalas :

Angielskie dziciaki potrafia smiac sie z innych , zwlaszcza z obcokrajowcow,ale to chyba maja wyniesione z domu.
poprostu mnie przerazilo,i jakos nabralam dystatnsu jednak do tych przedszkoli tam....bo nie dosc ze dziecko przezywa stres zwiazany ze zmiana miejsca i wogole otoczenia to jeszcze inni sie z niego smieja :-(na razie nic nie mowie bo niewiem jak bedzie ale moze jak bedzie taka mozliwosc zeby dac np na te 2 godz dziecko to moze dam ale to sie jeszcze wszystko okaze.
A mam pytanie co do szkoly,to mam nadzieje ze bynajmniej ona nie jest platna?:no:

dorota nie ma sprawy w czerwcu kupujemy autko wiec chetnie na wycieczke sie wybiore (pyszna kawka +ciacho)

Michaga- no widzisz i suwaczek juz jest:-):-) super

przerazacie mnie z tymi przedszkolami:-:)-(

doris78-witaj i pisz;-)
Buziaczku-no w koncu jestes pisz jak tam niunia i wogule co u was:tak:

Pinka-przykro mi ale u nas tak samo slonka brak:no:
dorotaa-czyli widac ze co miasto to obyczaj,wszedzie inaczej:baffled:.Ale nie martw sie z tym dokuczaniem,z tym pewnie tez zalezy gdzie.Tutaj owszem dzieci czasem sobie dokuczaja ,jak wszedzie,ale nie spodkalam sie zeby to bylo na tle narodowosciowym(slyszalam jak dziewczynki sie smialy z innej ze jest gruba:-(,ale to niestety mozna spodkac i w pl-wszystko zalezy od rodzicow)

oj nudy,wiem wiem roboty zawsze pelno ale mi sie jakos ciezko zebrac ...:sorry2:

hmmmm....mysle ze smieja sie starsze dzieci ,....takie trzy ,cztero latki ,chyba jeszcze nie wiele rozumieja ...starsze dzieci juz 5 czy 6 latki i owszem ,ale to wina rodziców ....Moja bawi sie z dziecmi ,i one nie zabardzo zdaja sobie sprawe ze bawia sie z polskim dzieckiem a jak jej nie rozumieja to mnie sie cos pytaja ....poznaliśmy juz Oliwie ,bardzo do Emilki sie garnie ,wita się się z nami ,jeszcze jedna dziewczynke 4 latka ,która pytała sie mnie czy Emi moze byc jej przyjaciółka ,jak bedzie w przedszkolu zobaczymy ...ale mysle ze lepiej ja posłac teraz niz potem do pierwszej klasy dopiero ,pozna jezyk, obedzie sie z dziecmi ,bedzie jej potem znacznie łatwiej

reklama
Do góry