hej dziewczynki, wpadłam jak po ogień, zeby Gosi wysłać obiecany przepis, więc i może Wam tak z rozpędu wkleję
a nuż się któraś skusi, heheh. Wklejam żywcem z maila od teściowej, od razu z przepisem na jakieś naleśniki, podobno pyszne
superowe ciasto jabłkowo-orzechowe:
6 jabłek średniej wielkości, opakowanie cukru waniliowego, szklanka
cukru, garść rodzynek, 2 szklanki maki tortowej, 3 jajka, 4 łyzki oleju,
2 płaskie łyżeczki sody, szklanka orzechów włoskich, tabliczka gorzkiej
czekolady, kilka kropli olejku migdałowego.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać rodzynki, cukier waniliowy i
cukier. Odstawić na pół godziny aż jabłka puszczą sok. Orzechy
rozdrobnić, czekoladę pokroić w drobną kostkę. Do jabłek dodać mąkę, 3
żółtka, olej i sodę. Wymieszać z orzechami, czekoladą i pianą ubitą z 3
białek. Całość wlać na blachę. Piec ok. 40 min. w temp. ok. 160. Gdy
ciasto ostygnie polać polewą czekoladową.
nalesniki, 5 sztuk
piers z kurczaka, 1 sztuka
fasolka z kukurydza po meksykansku bonduelle, 1 puszka
szpinak mrozony, 1 opakowanie
najlepiej liście
FETA,
czosnek sol pieprz,
ser zolty,
natka,
Przygotowanie...30 min
1. Piers kurczaka kroimy w dosyc drobną kostkę przyprawiamy ulubionymi
ziolami lub tylko pieprzem i solą ja osobiscie preferuje ziola
prowansalskie i smazymy. Po usmazeniu wrzucamy zawartość puszki
bonduelle fasolka czerwona z kukurydza po meksykansku.
2. Robimy szpinak wg wlasnych upodoban. piprz sól czosnek. Na koncu
wrzucam pokrojoną w kostke fetę i mieszam delikatnie żeby zostało kilka
kawałków fety.
3. Na patelnie wlewam 2 łyzki oleju. Kładziemy pierwszy nalesnik , na
niego mieszanke z kurczakiem, potem nalesnik i na to szpinak i zowu
nalesnik , kurczak, nalesnik szpinak, nalesnik ser żółty .. Kładziemy
pokrywkę na wolnym ogniu zapiekamy żeby było cieple i ser żółty sie
rozpuścił - mozna w piekarniku. Posypujemy natka