reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

reklama
Witam sie!

Jola - wielkie gratulacje!!! :-)

Anastazi - powodzenia! :-)

Kochane, dostalam od administracji forum widomosc o testach kosmetykow i chcialam Wam podeslac link, jesli ktoras bylaby zainteresowana:

Dove Purely Pampering - Test - BabyBoom

Podejrzewam, ze za granice nie wysylaja produktow do testow, ale moze ktoras z mam jest w PL.

Pozdrawiam!

Cześć dziewczyny. :blink:
Nie wiem jak mogło mi to umknąć, że istnieje ten wątek. Tzn. niby tu już kiedyś wchodziłam ale wtedy nic tu się nie działo a tu od nowego roku widzę, że postów co nie miara. Zaraz zabieram się za czytanie co by się wdrożyć i być w temacie. ;-)
Wstępnie się przedstawie może. Mam na imię Sonia, mam 27lat i mieszkam w Oslo. Termin mam na początek września.
No nic zabieram się za czytanie. :tak:

soniafka witaj:):):)

rozgość się:)

a ja od dzisiaj dziewczyny już nie licze do porodu....a ile jest po terminie:) oj byle tylko nie za dlugo żeby czasem nie chcieli wywolywac.....:)

Anastazi, ja tak w ogóle to trafiłam dziś na ten wątek właśnie po części przez ciebie bo ogólnie udzielam się na wrześniówkach i Ritta z którą znasz się chyba, z któregoś wątku dała mi namiary na ciebie bo pisała, że też jesteś z Oslo ale jak już doczytałam ty mieszkasz w Drammen. ;-)

Jak w ogóle samopoczucie? Stresa masz czy na spokojnie? Ja mam jeszcze troche czasu przecież a już przeżywam.

Nina
, doszłam przed chwilką do twojego posta w którym opisywałaś poród i pisałaś tam, że dostałaś epidural prawda? I w dalszym ciągu po tym czułaś bóle tak mocno? Kurcze to jak to jest bo ja myślalam, że to wkłucie kręgosłupowe znieczula całkowicie od pasa w dół. :confused: W którym szpitalu rodziłaś tak wogóle?

Ostatnia edycja:
Kochana tak sie domyslalam wlasnie ze to Ty:):):)

co do stresu...to nie czuje....co ma być to będzie...byle tylko jak najszybciej:) bo nie chce doswiadczyc wywoływania porodu:):)

epidural jak najbardziej jest tu dstepny w NO.....ale polozne nie polecają bo podany zbyt wcześnie może przedluzyc porod....dlatego jeżeli chcesz to powiedz im jak już naprawdę nie będziesz mogla wytrzymać bolu.....

tu jest sporo innych metod zwalczania bolu przy porodzie wiec warto sprobowac:)

ja poki co nastawiam się na zastrzyki blokujące z wody fizjologcznej pod krzyz,, aromterapie albo porod w wodzie....a epidural już jak naprawdę będzie krytycznie.... oczywiście co przyniesie los to się okaze.....:):):) bo planować to ja sobie mogę a co wyjdzie to dopiero na miejscu się okaze:):)

tu jest sporo roznch metod wiec naprawdę masz w czym wybierac:):):) reflesjologia, akupunktura, lystgas ( nasz glupi jas) no sporo sporo :):):) jeżeli masz już wybrany szpital to możesz przejść się tam na "wycieczke " i polozna cie oprowadzi po oddziale i o wszystkim opowie co gdzie i jak.... nie wiem jak wOslo ale tu w Drammen takie "wycieczki" sa przez pierwsze 5 dni każdego miesiąca i musisz się wczesnij zapytać i zapisac na konkretna godz.....ja bylam POLECAM bo naprawdę warto.....polozna opowiada co ci przysługuje, pokazuje sale porodowa i poporodowa, podpowiada jak aktywnie przejść przez porod .....
ja bylam bardzo zadowolona z informacji jakie przekazala bo przynajmniej wiem na czym stoje i co mi przysługuje:):):)

Ja wiem w Norge dużo jest różnych sposobów walki z bólami porodowymi ale przyznam szczerze, że ja jestem taką panikarą, że od samego początku nastawiam się na epidural i troche się przeraziłam po przeczytaniu posta Niny, że mimo znieczulenia cierpiała. :-(
Wybrałam szpital na Ullevål a tam z tego co wiem, żeby mieć dostęp tych bajeranckich sposobów na ból typu poród w wodzie czy akupunktura to trzeba się zgłosić na konkretny oddział ABC a żeby sie tam dostać trzeba się o to ekstra ubiegać i spełniać kryteria. Ja akurat ze względu na nastawianie na epidural wybrałam zwykły oddział gdzie będę miała do tego lepszy dostęp.
W poniedziełek mam wizyte w szpitalu ze skierowania mojej fastlege bo stwierdziła, że taka pogadanka na oddziale może troche mnie uspokoi bo jak już wspominałam spanikowana jestem masakrycznie! :shocked2:;-) Może troszke się uspokoje jak popatrze na sale i popytam chociaż znając mnie może to tylko pogłębić moją panikę :-p

Trzymam kciuki, żeby twój porod zaczął się lada moment no i oczywiście oby było jak naj mniej boleśnie. :tak:

Ostatnia edycja:
reklama
kochana nie masz co stresować się na zapas:):):):) bo im bardziej bedzisz panikować tym mocniej tez będzie ci się wydawalo ze odczuwasz bol jak będziesz na porodowce:):):) a może z czasem ten stres ci przejdzie:) tylko nie możesz sama się nakrecac:):):) bo to wszystko poteguje:):):):):)

tu w NO opieka poloznych jest o niebo lepsza niż w PL wiec naprawdę będziesz dobrych rekach:):):)
ja bym się bardziej stresowala gdybym miala rodzic w PL:):):):):):):)):)

powiedz cos o sobie:) dlug jesteś w NO??? i czy planujesz zostać na długo???:):):):) pracujesz czy w domku ??:):):)

Do góry