reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

mamy z norwegii

Witam wieczorową porą

Serdecznie dziękuję za życzenia i piękne aniołki dla Nicolki. Osobiście to kolekcjonuję figurki aniołków, zaraził mnie tą pasją zaprzyjaźniony ksiądz (on ma kolekcję ok 100 aniołów... ja zalwdwie 20pare...). Każd ma jakieś znaczenie, jest związany z jakimś wydarzeniem, pobytem gdzieś... Moje siostrzyczki też kolekconuja... Ale to tak na marginesie

Mała ma dziś większy kaszel, katarek jest taki w miarę... Za 2 tyg. mam termin szczepienia, więc muszę Niki kurować, żeby wszystko do tego czasu było ok, bo i tak już jestem o m-c do tyłu z tą szczepionką. Mam do Was kobitki pytanie... : bo teraz mam 2 dawkę Hepatit, po 2 tyg. szczepienie norweskie dw 3 m-cu (m.in na pneumokolki) - nie wiem na co jeszcze dokładnie... A jak to wygląda z dodatkowym szczepieniem na rotawirusy? chcę małą zaszczepieć, wiem, tylko tyle,że jest to szczepienie płatne, nic więcej (w jakim m-cu itp).

Mnie też jakieś grypsko wstrętne zaczyna kręcić. Jutro przylatuje do nas mój mężuś... :-) Jednak niestety chyba bedzie musiał pracę zmienić, bo coś idzie nie tak jak byc powinno

Uciekam

Spokojnej nocki

reklama
Ewelinka ja tez wlsnie bede szcepic Maye na rotawirusy i to wyglada tak:
dostajesz recepte od lekarza rodzinnego u nas w norge a szczepionka nazywa sie "ROTARIX" a druga dostepna w PL to "rotarex" tylko ze ta jest w 3 dawkach a "rotarix" w dwoch...wiec wybierz rotarix bo to jest to samo a po co masz tyle kasy wydawac bo jedna dawka kosztuje 700 nok a 350 zl wiec duza roznica:tak:
pierwsza dawke trzeba podac przed ukonczeniem 16 tyg a wogole podawanie trzeba ukonczyc przed 6 miesiacem zycia
jest to szczepionka doustna
a na pneumokoki jest szczepionka "prenewar" to jest nazwa handlowa szczepionki dostepna w Norge i PL
http://www.pneumokoki.pl/mtxt/a,1,4
http://dzidziusiowo.pl/zdrowie/rotawirus-atakuje.html
a te wszystkie sczepionki najlepiej podawac razem,i mozna je podoawac razem czyli :tak:HIB+POLIO +HEPATIT+PNEUMO+ROTAWIRUSY :tak:
jak co to pytaj :tak::-D

Ostatnia edycja:
czesc z rana:-)

ja zaraz wychodze do helsestasjon sie klocic:angry:

wczoraj na urodzinach Sandry byla znajoma ktora jest helsesøster i mowie jej ze rozmawialam z ta znajoma, ktora znamy obydwie tak przy okazji ze mi powiedziala ze Daniel dostal szczepionke zaraz po urodzeniu. Bylo takie zamieszanie ze podobno w PL juz wycofali ja, ale i tak dostal i wydaje mi sie ze to jednak jest Hepatitt albo ten Rotarix. No i doradzila mi zebym zajrzala w dokumenty ze szpitala, bo tragedia sie nie stala ze nie dostal nastepnej dawki bo jest jeszcze na to czas, ale ze ma dostac kontynuacje, skoro dostal pierwsza:crazy:

no i w zwiazku z tym ze pewnie jade w poniedzialek to musze z nimi zawalczyc i no zagubili mi karte szczepien Daniela:angry: nie tragedia bo dane sa w komputerze i mozna to wypisac na nowo, ale kurcze ja to potrzebuje do PL zeby pokazac w razie czego co dostal itp... co za kraj, co za balagan:angry:

no to pije kawke na rozped i ide juz o 8 tam bede i nie dam im sobie pic kawki porannej tylko do roboty:angry:

a potem na przeglad zeby pokazac ze hamulce zmienione i jak podbija to kupuje bilet na prom na ponidzeialek:-)

milego dnia dziewczynki

wiecie co teraz to mnie juz rozbroili w tej Norwegii i normalnie pakowac sie i jechac stad jak najdalej:angry:

nie dosc ze poszlam tam i nie mogla sie zalogowac do komputera bo system byl nieczynny i dzwonila wokolo, to jeszcze wszyscy na zwolnieniu i ona jedna jako sekretarka, pielegniarka i lekarz:angry::angry::angry:

telefony sie urywaja, ja tam siedze i czuje sie ze normalnie zaraz eksploduje, a do tego przymusilam ja jak sie wkoncu po 30 minutach udalo zalogowac zeby zajrzala jednak do papierow ze szpitala a nie w komputer i mialam racje, Daniel dostal Hepatitt B po urodzeniu i mial dostac kolejna dawke przy 6 tygodniu a jak ja sie dopytywalam to powiedzieli oczywiscie ze nie ma takiej potrzeby bo on w tym roku juz takze w PL sie nie podaje i on napewno nie dostal:baffled: i gadaj z baba bo ona tego w komputerze nie ma...po holere dostaja te papiery ze szpitala skoro ich nie czytaja:angry::angry::angry:

no i teraz ma oddzwonic do mnie moja pigula jak przyjdzie po 12:crazy: bo ona ma zadecydowac czy moze dostac ta szczepionke w poniedzialek czy musi byc odstep od tej szczepionki co dostal na 3 miesiace i wtedy jestem uziemiona, jechac do PL nie moge:angry::angry::angry::angry:

ale ja zaraz meza popedze zeby zadzwonil do producentow tej szczepionki i zapytal ich co oni mowia bo ja widze ze ci tutaj to nasrane maja:angry:

jetem tak wkruwiona za przeproszeniem, ze nie wiem czy nawet logicznie wam to opisalam:angry::angry::angry:

i jeszcze zadzwonie do PL jesli nie beda chcieli Daniela zaszczepic w poniedzialek czy w razie czego nie zrobia mi tego tam w tym odstepie czasu co jest zalecane jesli wogole jest zalecany....juz sama nie wiem co mam robic:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

no i zadzwonili do mnie z hesestasjon ze laskawie moga go szczepic we wtorek bo musi byc tydzien przerwy minimum miedzy szczepieniami podobno.

zadzwonilam do Pl pogadalam z lekarzem i powiedzial mi ze moga mi go szczepic tam bez problemu ale boji sie ze Norwegia moze tego nie uznac i potem bede miala luke albo i beda chcieli go znowu mi szczepic i bedzie podwojnie. Czyli radzi to zrobic na miejscu i dopiero jechac.

Nie ma problemu poczekam sobie te dwa dni, choc boje sie o resztki tego mojego zeba, ale uwazam na niego no i Daniel jest wazniejszy,,,, ale za ten balagan co maja tutaj w papierach to im sie operdziel porzadny nalezy...gdybym sama za tym nie chodzila to by dzieciak wogole nie dostal, bo im sie ruszyc dupy nie chce sprzed komputera i w papiery zajrzec:angry::angry::angry: to mi cisnienie podniesli i to bez zadnej kawy:crazy:

Agata normalnie im zrobic pranie mozgu!!!!!
ja ma dopiero teraz szczepienia 16 :crazy: bo moja nie bedzie miala czasu po 10 tym :angry: no i powiedziala ze rotarix moge podac po 1 tyg przerwy miedzy szczepieniami!!!guwno prawda bo ta szczepionka moze wy[pierac innne i starta pieniedzy, bolu dziecka i zadna z nich nie zadziala wiec po cholere!!!! ja czekam na wszystkie szczepionkai z apteki jak przyjda wczesniej to pojadae do innego helsestation i tam mi ja zaszczepia na czas!!!
ja juz nie mam slow o ich wiedzy i etc....a hepatit Agata daje male odczyny takze maly nawet nie poczuje ze byl szczepiony :tak:
po co im te szkolenia i wogole jak czytac nie potrafia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:crazy::crazy::crazy::crazy:
a co oni maja za problem z nieuznawaniem szczepien qrwa co? przeciez to to samo !!! ja pierdziele robia problemy z niczego!!!!!

dzieki Iza za podpowiedzi! :) ja pierwsze co to odstawiam ten fioletowy plyn bo to sie nasililo wlasnie od czasu jego stosowania i sprøbuje z tymi kremikami NIVEA co mam.. po drugie dzisiaj zdecydowalam ze sprøbuje zmienic Emmie mleko bo te zielone qpale mnie intrygujå i jeszcze jej suche poliki. ma to juz od dluzszego czasu ale wszyscy møwili ze to dlatego ze zima, ale ja stosuje kremy ochronne specjalnie do tego przeznaczone i juz sama nie wiem. moze Ona ma jednak jakås alergie ktora nie objawia sie moze bølami brzucha i placzem ale wlasnie zmianami skornymi i tym co w pieluszce... sama juz nie wiem.

dziewczyny nie dziwie sie Wam ze tyle w Was zlosci z tymi szczepieniami. sama bym sie bardzo wnerwila. przykro mi ze musicie przez to przechodzic. sama nie wiem co Wam powiedziec. Ty Marta to sie jeszcze cos w tym medycznym kierunku znasz ale ja to juz wogole ciemna masa i na kogo moge sie zdac jesli nie na wiedze lekarza.. a tutaj??? zalosne to wszystko i smutne, zeby tylko dzieci na tym nie ucierpialy....:wściekła/y::zawstydzona/y:

a my szykujemy sie w odwiedziny do innego dzidziusia :)

Agata wiesz co szkoda nerwów natych nieuków:crazy:, a co do szcepionek to powinni ci uzanc , ja mojego szczepiłam troche tu troche u Was , wszystko uznali bez problemu , jedyne co to w pl biora kase za szczepienia jak nie chciałam tych chińskich:tak: i tyle.nie martw się tyle :)pozdrawiam
a u mnie dzisiaj nie najlepiej zacząl sie dzień , Czarek zwija się z bólu , nie wiem chyba brzuszek , biegunkę ma ostrą, nie moge patrzec jak cierpi , zaraz czekamy na teścia i jedziemy do naszego lekarza , może postawi trafna diagnozę, jak mnie skieruje do szpitala to chyba padne na zawał:-(, nie jest wesoło:-(.

KASIU może właśnie jest tak jak piszesz , ale jak sie daje juz tyle jedzonka to ciężko wyeliminowac ten właściwy alergen:baffled:,jedno dnia podajesz jeden produkt i może wyjśc po trzech dniach uluczulenie , wiec naprawdę wprowadza sie bardzo stopniowo, żeby potem wiedziec na co dziecko jest uczulone , bo jak sie nałążą kilka produktów to klops , ale ja jakoś sie do tego specjalnie nie przykladałam:-D, szłam nażywioł:tak:.
u mnie suche poliki miały związek z alergią na mleko....
wiesz co jeśli moge tez zasugerowac to moze sprubuj odstawic wszystkie kosmetyki pielegnacyjne i tylko uzywac przy myciu , nie samrowac ją niczym i zobacz może nie potrzebuje wcale żadnych balasamów czy smarowania...ja ci powiem , że przez pierwsze pół roku parafinka była w użyciu i sprawdzała sie rewelacyjnie.
miłego wizytowania , pa:)

Ostatnia edycja:
reklama
Witajcie b.b.b. śnieżnie, noo slicznie jest, robiłam za pług na spacerku:-Dale fajnie było i tak.
Młoda spi pod oknem ponad 1h:tak:
Agata - no szok, nie denerwuj się, dobrze że wszystko da się jeszcze załatwić. Ale jednak i tu trzeba tego pilnować, chociaż się wydaje że oni mają wszystko w swoim cudwonym systemie i na czas zareagują...to jednak nie można do końca zaufać.
Ewelinka - mam nadzieję że mężyk dojedzie do lotniska i samolotem do was dotrze. Zaraz spr. stronę lotniska Torp czy są jakieś opóźnienia.

U nas wczoraj było :szok::szok::-( bo Karolina spadła z łóżka....na gołą podłogę. Uderzyła głową, spadła na plecy.
Ryk,histeria (moja), okropność....ALe po 3 min ona już się usmiechała. Chyba NIC jej nie jest. Chociaż w nocy b.dużo płakała i nie mogła spać między 2 a 7.:wściekła/y:
A i przy okazji odkryłam że ma 2giego zęba:-)

Do góry