reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Witam wieczorową porą

Serdecznie dziękuję za życzenia i piękne aniołki dla Nicolki. Osobiście to kolekcjonuję figurki aniołków, zaraził mnie tą pasją zaprzyjaźniony ksiądz (on ma kolekcję ok 100 aniołów... ja zalwdwie 20pare...). Każd ma jakieś znaczenie, jest związany z jakimś wydarzeniem, pobytem gdzieś... Moje siostrzyczki też kolekconuja... Ale to tak na marginesie

Mała ma dziś większy kaszel, katarek jest taki w miarę... Za 2 tyg. mam termin szczepienia, więc muszę Niki kurować, żeby wszystko do tego czasu było ok, bo i tak już jestem o m-c do tyłu z tą szczepionką. Mam do Was kobitki pytanie... : bo teraz mam 2 dawkę Hepatit, po 2 tyg. szczepienie norweskie dw 3 m-cu (m.in na pneumokolki) - nie wiem na co jeszcze dokładnie... A jak to wygląda z dodatkowym szczepieniem na rotawirusy? chcę małą zaszczepieć, wiem, tylko tyle,że jest to szczepienie płatne, nic więcej (w jakim m-cu itp).

Mnie też jakieś grypsko wstrętne zaczyna kręcić. Jutro przylatuje do nas mój mężuś... :-) Jednak niestety chyba bedzie musiał pracę zmienić, bo coś idzie nie tak jak byc powinno

Uciekam

Spokojnej nocki

reklama
Ewelinka ja tez wlsnie bede szcepic Maye na rotawirusy i to wyglada tak:
dostajesz recepte od lekarza rodzinnego u nas w norge a szczepionka nazywa sie "ROTARIX" a druga dostepna w PL to "rotarex" tylko ze ta jest w 3 dawkach a "rotarix" w dwoch...wiec wybierz rotarix bo to jest to samo a po co masz tyle kasy wydawac bo jedna dawka kosztuje 700 nok a 350 zl wiec duza roznica:tak:
pierwsza dawke trzeba podac przed ukonczeniem 16 tyg a wogole podawanie trzeba ukonczyc przed 6 miesiacem zycia
jest to szczepionka doustna
a na pneumokoki jest szczepionka "prenewar" to jest nazwa handlowa szczepionki dostepna w Norge i PL
http://www.pneumokoki.pl/mtxt/a,1,4
http://dzidziusiowo.pl/zdrowie/rotawirus-atakuje.html
a te wszystkie sczepionki najlepiej podawac razem,i mozna je podoawac razem czyli :tak:HIB+POLIO +HEPATIT+PNEUMO+ROTAWIRUSY :tak:
jak co to pytaj :tak::-D

Ostatnia edycja:
czesc z rana:-)

ja zaraz wychodze do helsestasjon sie klocic:angry:

wczoraj na urodzinach Sandry byla znajoma ktora jest helsesøster i mowie jej ze rozmawialam z ta znajoma, ktora znamy obydwie tak przy okazji ze mi powiedziala ze Daniel dostal szczepionke zaraz po urodzeniu. Bylo takie zamieszanie ze podobno w PL juz wycofali ja, ale i tak dostal i wydaje mi sie ze to jednak jest Hepatitt albo ten Rotarix. No i doradzila mi zebym zajrzala w dokumenty ze szpitala, bo tragedia sie nie stala ze nie dostal nastepnej dawki bo jest jeszcze na to czas, ale ze ma dostac kontynuacje, skoro dostal pierwsza:crazy:

no i w zwiazku z tym ze pewnie jade w poniedzialek to musze z nimi zawalczyc i no zagubili mi karte szczepien Daniela:angry: nie tragedia bo dane sa w komputerze i mozna to wypisac na nowo, ale kurcze ja to potrzebuje do PL zeby pokazac w razie czego co dostal itp... co za kraj, co za balagan:angry:

no to pije kawke na rozped i ide juz o 8 tam bede i nie dam im sobie pic kawki porannej tylko do roboty:angry:

a potem na przeglad zeby pokazac ze hamulce zmienione i jak podbija to kupuje bilet na prom na ponidzeialek:-)

milego dnia dziewczynki

wiecie co teraz to mnie juz rozbroili w tej Norwegii i normalnie pakowac sie i jechac stad jak najdalej:angry:

nie dosc ze poszlam tam i nie mogla sie zalogowac do komputera bo system byl nieczynny i dzwonila wokolo, to jeszcze wszyscy na zwolnieniu i ona jedna jako sekretarka, pielegniarka i lekarz:angry::angry::angry:

telefony sie urywaja, ja tam siedze i czuje sie ze normalnie zaraz eksploduje, a do tego przymusilam ja jak sie wkoncu po 30 minutach udalo zalogowac zeby zajrzala jednak do papierow ze szpitala a nie w komputer i mialam racje, Daniel dostal Hepatitt B po urodzeniu i mial dostac kolejna dawke przy 6 tygodniu a jak ja sie dopytywalam to powiedzieli oczywiscie ze nie ma takiej potrzeby bo on w tym roku juz takze w PL sie nie podaje i on napewno nie dostal:baffled: i gadaj z baba bo ona tego w komputerze nie ma...po holere dostaja te papiery ze szpitala skoro ich nie czytaja:angry::angry::angry:

no i teraz ma oddzwonic do mnie moja pigula jak przyjdzie po 12:crazy: bo ona ma zadecydowac czy moze dostac ta szczepionke w poniedzialek czy musi byc odstep od tej szczepionki co dostal na 3 miesiace i wtedy jestem uziemiona, jechac do PL nie moge:angry::angry::angry::angry:

ale ja zaraz meza popedze zeby zadzwonil do producentow tej szczepionki i zapytal ich co oni mowia bo ja widze ze ci tutaj to nasrane maja:angry:

jetem tak wkruwiona za przeproszeniem, ze nie wiem czy nawet logicznie wam to opisalam:angry::angry::angry:

i jeszcze zadzwonie do PL jesli nie beda chcieli Daniela zaszczepic w poniedzialek czy w razie czego nie zrobia mi tego tam w tym odstepie czasu co jest zalecane jesli wogole jest zalecany....juz sama nie wiem co mam robic:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

no i zadzwonili do mnie z hesestasjon ze laskawie moga go szczepic we wtorek bo musi byc tydzien przerwy minimum miedzy szczepieniami podobno.

zadzwonilam do Pl pogadalam z lekarzem i powiedzial mi ze moga mi go szczepic tam bez problemu ale boji sie ze Norwegia moze tego nie uznac i potem bede miala luke albo i beda chcieli go znowu mi szczepic i bedzie podwojnie. Czyli radzi to zrobic na miejscu i dopiero jechac.

Nie ma problemu poczekam sobie te dwa dni, choc boje sie o resztki tego mojego zeba, ale uwazam na niego no i Daniel jest wazniejszy,,,, ale za ten balagan co maja tutaj w papierach to im sie operdziel porzadny nalezy...gdybym sama za tym nie chodzila to by dzieciak wogole nie dostal, bo im sie ruszyc dupy nie chce sprzed komputera i w papiery zajrzec:angry::angry::angry: to mi cisnienie podniesli i to bez zadnej kawy:crazy:

Agata normalnie im zrobic pranie mozgu!!!!!
ja ma dopiero teraz szczepienia 16 :crazy: bo moja nie bedzie miala czasu po 10 tym :angry: no i powiedziala ze rotarix moge podac po 1 tyg przerwy miedzy szczepieniami!!!guwno prawda bo ta szczepionka moze wy[pierac innne i starta pieniedzy, bolu dziecka i zadna z nich nie zadziala wiec po cholere!!!! ja czekam na wszystkie szczepionkai z apteki jak przyjda wczesniej to pojadae do innego helsestation i tam mi ja zaszczepia na czas!!!
ja juz nie mam slow o ich wiedzy i etc....a hepatit Agata daje male odczyny takze maly nawet nie poczuje ze byl szczepiony :tak:
po co im te szkolenia i wogole jak czytac nie potrafia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:crazy::crazy::crazy::crazy:
a co oni maja za problem z nieuznawaniem szczepien qrwa co? przeciez to to samo !!! ja pierdziele robia problemy z niczego!!!!!

dzieki Iza za podpowiedzi! :) ja pierwsze co to odstawiam ten fioletowy plyn bo to sie nasililo wlasnie od czasu jego stosowania i sprøbuje z tymi kremikami NIVEA co mam.. po drugie dzisiaj zdecydowalam ze sprøbuje zmienic Emmie mleko bo te zielone qpale mnie intrygujå i jeszcze jej suche poliki. ma to juz od dluzszego czasu ale wszyscy møwili ze to dlatego ze zima, ale ja stosuje kremy ochronne specjalnie do tego przeznaczone i juz sama nie wiem. moze Ona ma jednak jakås alergie ktora nie objawia sie moze bølami brzucha i placzem ale wlasnie zmianami skornymi i tym co w pieluszce... sama juz nie wiem.

dziewczyny nie dziwie sie Wam ze tyle w Was zlosci z tymi szczepieniami. sama bym sie bardzo wnerwila. przykro mi ze musicie przez to przechodzic. sama nie wiem co Wam powiedziec. Ty Marta to sie jeszcze cos w tym medycznym kierunku znasz ale ja to juz wogole ciemna masa i na kogo moge sie zdac jesli nie na wiedze lekarza.. a tutaj??? zalosne to wszystko i smutne, zeby tylko dzieci na tym nie ucierpialy....:wściekła/y::zawstydzona/y:

a my szykujemy sie w odwiedziny do innego dzidziusia :)

Agata wiesz co szkoda nerwów natych nieuków:crazy:, a co do szcepionek to powinni ci uzanc , ja mojego szczepiłam troche tu troche u Was , wszystko uznali bez problemu , jedyne co to w pl biora kase za szczepienia jak nie chciałam tych chińskich:tak: i tyle.nie martw się tyle :)pozdrawiam
a u mnie dzisiaj nie najlepiej zacząl sie dzień , Czarek zwija się z bólu , nie wiem chyba brzuszek , biegunkę ma ostrą, nie moge patrzec jak cierpi , zaraz czekamy na teścia i jedziemy do naszego lekarza , może postawi trafna diagnozę, jak mnie skieruje do szpitala to chyba padne na zawał:-(, nie jest wesoło:-(.

KASIU może właśnie jest tak jak piszesz , ale jak sie daje juz tyle jedzonka to ciężko wyeliminowac ten właściwy alergen:baffled:,jedno dnia podajesz jeden produkt i może wyjśc po trzech dniach uluczulenie , wiec naprawdę wprowadza sie bardzo stopniowo, żeby potem wiedziec na co dziecko jest uczulone , bo jak sie nałążą kilka produktów to klops , ale ja jakoś sie do tego specjalnie nie przykladałam:-D, szłam nażywioł:tak:.
u mnie suche poliki miały związek z alergią na mleko....
wiesz co jeśli moge tez zasugerowac to moze sprubuj odstawic wszystkie kosmetyki pielegnacyjne i tylko uzywac przy myciu , nie samrowac ją niczym i zobacz może nie potrzebuje wcale żadnych balasamów czy smarowania...ja ci powiem , że przez pierwsze pół roku parafinka była w użyciu i sprawdzała sie rewelacyjnie.
miłego wizytowania , pa:)

Ostatnia edycja:
reklama
Witajcie b.b.b. śnieżnie, noo slicznie jest, robiłam za pług na spacerku:-Dale fajnie było i tak.
Młoda spi pod oknem ponad 1h:tak:
Agata - no szok, nie denerwuj się, dobrze że wszystko da się jeszcze załatwić. Ale jednak i tu trzeba tego pilnować, chociaż się wydaje że oni mają wszystko w swoim cudwonym systemie i na czas zareagują...to jednak nie można do końca zaufać.
Ewelinka - mam nadzieję że mężyk dojedzie do lotniska i samolotem do was dotrze. Zaraz spr. stronę lotniska Torp czy są jakieś opóźnienia.

U nas wczoraj było :szok::szok::-( bo Karolina spadła z łóżka....na gołą podłogę. Uderzyła głową, spadła na plecy.
Ryk,histeria (moja), okropność....ALe po 3 min ona już się usmiechała. Chyba NIC jej nie jest. Chociaż w nocy b.dużo płakała i nie mogła spać między 2 a 7.:wściekła/y:
A i przy okazji odkryłam że ma 2giego zęba:-)

Do góry