reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

helo

Kasiu gratulacje :-):-):-):-)
super!!!!!!!!
a czulam ze u ciebie bedzie corcia heheee :-)
dziecko__6_.gif

a wiec tak
pojechalismy do Legevakt i po wywiadzie zbadali dziewczynkom krew (o dziwo zadna nie zapalakala :szok: bo mi krew z palca jak pobierali to jeczalam:-p )
okazalo sie ze wyniki krwi sa ok, i przepisali....PARACETAMOL :szok::szok::szok:
jestem w szoku bo Mila goraczka 39,4 mowilismy ze srodki przeciw goraczkowe nie daja rady a tu mamy zpaisane 3 czopki paracetamolu na dzien :shocked2:
ja nie wiem....:no:
Mila po czopku goraczkuje....:dry:malo co czopek pomogl
Hania w porzadku,o Mili pwoeidzial ze ma wirusy ale organizm sam sobie z nimi pomorze,a co do tej goraczki jak nie ebdzie poprawy mamy przyjechac znowu
no jak dla mnie porazka :eek::shocked2::dry:
boje sie ze dziecko mi odjedzie ....ona jest tak slabiutka ze az nie to dziecko :-:)zawstydzona/y:
ach ide spac....a raczej czuwac nad Milcią

dobranoc

P.S.Aniu witaj :-)

reklama
no to Lilka ci poradzili:no: i idz sobie z dzieckiem do lekarza:wściekła/y: przeciez nic ci nie pomogli, paracetamol to podajesz im i nie ma zmian:wściekła/y:

oh,,, nawet mi sie myslec nie chce o tych lekarzach tutaj:eek:

bardzo mi was szkoda:-(

podawaj im sporo witaminy C. Przeczytaj sobie na ulotce albo na necie jakie sa dawki przy chorobie i tyle im dawaj. Kurcze czlowiek taki bezradny sie czuje:no:

WOW Wielkie gratulacje dla Kasi i jej corci!:-)
Kasia wpadnij do nas i opowiadaj jak poszlo...i fotki malutkiej pokaz tez...

Witam serdecznie

Przepraszam, że długo nie zaglądałam do Was, ale mamy urwanie głowy z remontem mieszkania. Cały czas coś się dziej...

Mam do Was dziewczyny pytanie: w związku z tym, że dużymi krokami zbliża się do mnie 26 tydzień ciąży, wiem że mogę od tego czasu składać papiery o becikowe. Jednak jestem tu zbyt krótko (ok 3 m-cy) i nie wiem, jak się za to wszystko zabrać. Nie wiem, ani gdzie się sklada odpowiednie dokumenty, ani jakie dokumenty powinnam dostarczyć z Polski. Proszę pomóżcie mi się uporać z tym problemem, bo sama sobie nie poradzę. Z góry za wszystko dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie

w twojej miejscowosci powinna byc siedziba z napisem NAV tam idziesz i bierzesz druk do wypelnienia, lub mozesz sciagnac tez z internetu pod linkiem
NAV - Engangsstønad ved fødsel og adopsjon

tam w prawym roku pod napisem Skjema wybierzesz sobie w jakim jezyku chcesz wypelniac (zapewne po angielsku). Otworzy ci sie to i musisz wydrukowac oraz wypelnic. Beda tam niektore rubryki na temat pracy, bo teraz zrobili jeden druk do wszystkiego, wiec wypelniasz tylko to co cie dotyczy, skoro nie pracujesz to nie wypelniasz tam.

Potrzebne bedzie ci zaswiadczenie od lekarza z potwierdzeniem terminu podoru. Powiedz lekarzowi ze potrzebujesz do NAV to moze i bedzie mial gotowy druk tylko wypisze twoje dane i termin.

To wszystko. Musisz tylko to dostarczyc, radzilabym ci gdyby nie bylo dlugiej kolejki zeby ktos spojrzal na to i sprawdzil czy wszystko masz ok, to innaczej przedluzy to czas przy wyplaceniu.

A i NAV sklada sie z kilku czesci ty jestes zainteresowana TRYGG gdyby byla maszynka do pobrania numerku w kolejce to wlasnie to musisz nacisnac.

Powodzenia i daj znac jakbys miala jakies pytania:-)

lekarz mi dzisiaj potwierdzil przepukline pachwinowa. Na samym poczatku myslalam ze poprostu rosne i cos mnie tam uciska, ale jednak nie po prawej stronie sie zrobila. Jest taka mala ze nie boli, tylko ja troche czuc czasem, no i jak narazie nie ma zagrozenia cesarka. Musialaby urosnac wielokrotnie. Poza tym lekarz powiedzial ze nie spotkal sie jeszcze z takim przypadkiem zeby trzeba bylo cesarke robic. Mam nie chodzic po schodach jesli moge korzystac z windy, nie nosic i odpoczywac gdy czuje dyskomfort.

W najgorszym przypadku wytna mi to jesli trzea bedzie cesarke, a jesli nie to gdyby nie zniknelo to zalatwi sie to pozniej. 3 dni w szpitalu i po wszystkim.

Tak mnie jakos ten lekarz nastawil sie wcale sie tym nie denerwuje. Trzeba zyc dalej, tylko sie oszczedzac:-) maz byl ze mna u lekrza i dobrze, od razu mala z samochodu niosl bo zasnela i nie pozwala mi nic nosic - sa tego jednak jakies pozytywne strony:happy2:

witajcie

ostatnio mi starsznie BB muli :eek: co chce popisac to nic mi sie nie chce otwierac
wiec dopki idzie to korzystam

u nas domowy spzital
i ja sie zarazilam od malutkich :sorry2: boli gardlo ze hej
male nie goraczkuja juz,ale maja przeokropny kaszel taki mokry
szkoda mi ich strasznie

Agata wspolczuje tej przepukliny :szok:
uwazaj na siebie i jak lekarz radzil nic nie dzwigaj bo to jest bardzo niebezpieczne...

a ja jutro mam wizyte u mojej lekarki rodzinnej :-)
pierwszy raz
moze ktoras z was napisac jak to wyglada??

bo z Hania prowadzila mnie polozna,co wizyta inna w zasadzie :dry:
a teraz lekarz rodzinny....czy pod koniec ciazy przejmie mnie jakas polozna,czy mam ją sobie wybrac??
bede wdzieczna za info :-)

Ewelina,Agata napisala juz wszystko
ja od siebie dodam tylko ze dowiedz sie w NAV czy ci przysluguje to becikowe
mnie straszyli ze nie,potem inny pracownik powiedzial ze w zasadzie nie wie i ze mamy wniosek zlozyc
zlozylismy i kase dostalismy :happy2:

teraz jutro bierzemy zaswiadczenie od lekarki i tez idziemy do Nav zlozyc dokumenty na becikowe

ostatnio bylismy w sklepie z akcesoriami dla dzieci
o mamuska jakie oni maja odjechane tu łóżeczka :szok:
no piekne!!
jakby mi zal 2 tys.koron nie bylo to bym kupila :sorry2:
no prze[piekne i takie cholernie stabilne:szok: pchalam i ruszyc lozeczkiem nei moglam
a w polskim lozeczku Hania stanie i jak zacznie skakac to razem z lozeczkiem
az nie raz prosilam meza o to by sprawdzil czy wszystkie srubki sa na swoim meijscu bo zeby tak lozeczko latalo?? :confused::dry:

Dziewczyny serdecznie dziękuję za informacje w sprawie becikowego. Wszystko dokładnie sprawdzimy i mam nadzieję, że będzie mi ono przysługiwało.
POzdrawiam serdecznie

Nasza mała cały czas bryka :) To wspaniałe uczucie móc Ją czuć:tak:. Jestem szczęśćliwa z tego powodu.

Pod koniec m-ca lecimy do Polski. Tam powtórnie zrobimy usg 4D, bo na wcześniejszym niestety nie widać zbyt dobrze buźki, bo cały czas pępowina ją zasłaniała. Nicolka cały czas się wierciła aż pani doktor się śmiała, że mała będzie bardzo żywotna ;-) Najważniejsze, że jest zdrowa i nic Jej nie dolega :tak:

reklama
Ewelinka - polozna mozesz sobie wybrac sama, bo nie ma obowiazku chodzenia do poloznej wiec sami ci nie przydziela.

Lilka - rzeczywiscie maja stabilne te lozeczka, ale brakuje mi jednej rzeczy szczegolnie teraz jak Sandra jest wieksza, a mianowicie nie mozesz sobie wyjac szczebelkow zeby wchodzila i wychodzila do lozeczka kiedy chce w dzien. Zawsze moglabym wypilowac dwa ale wtedy nie ma juz ich na stale, a oplacaloby sie zalozyc z powrotem na noc tak jak wszystkie w PL maja:-(

Do góry