reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Cześć dziewczyny! Ostatni obszerny post odnosnie prowadzenia ciazy i porodu w Norwegii znalazlam z 2014r. Czy ktoras z was mogłaby mi opisać jak ti teraz wyglada? Co przysługuje ciezarnej? Jak z prowadzeniem ciąży? Co badaja a czego nie itp? Będę bardzo wdzieczna .

reklama
Gratulacje jakie masz doswiadcznia z norweska sluzba zdrowia? Wiekszosc moich znajomych polek narzeka, a norwezki lub dziewczyny z innych krajow sa zadowolone.

Ja nie byłam prowadzona od początku tu bo numery personalne dostaliśmy jak byłam gdzieś w 26 tygodniu, ale ogólnie wszystko co trzeba zbadali, lepiej chyba jednak u położnej prowadzić ciążę niż u lekarza, ale to też zależy na kogo trafisz, u mnie każda wizyta u położnej z tłumaczem, badanie krwi, moczu, ciśnienie, tętno dziecka, mierzenie i ważenie, wywiad szczegółowy. Nie ma tylu usg ani badań ginekologicznych, ale tak naprawdę nie wiem czy by to coś zmieniło. Usg na których byłam 2x u lekarza i 1x u położnej bardzo dokładne i dość długo trwały, sprzęt rewelacyjny. Ktg przed ostatnim usg. No i jednak nacisk na poród sn, pomimo pierwszego cc i dużego dość dziecka, bo w 38 tygodniu na usg miał już 3900 [emoji57] no cóż spróbować można, ale oczywiście i położna i lekarz zapewniają, że opieka jest wzmożona jeśli pierwszy poród był przez cc i w razie czego nie zwlekają z zabiegiem. Że znieczuleniem zzo czy gazem też nie ma problemu, rodzisz jak chcesz, masz co dyspozycji wszelkie pozycje i sprzęt, w wodzie można, ale nie jeśli rodziłaś już cc. Wszyscy bardzo mili, wspierający, wszyscy świetnie mówią po angielsku. Przynajmniej tak jest u mnie [emoji6]

Napisane na HTC One A9s w aplikacji Forum BabyBoom

to masz wesolo! No i jeszcze chwila i juz bedziecie razem W ktorym szpitalu rodzisz? Ja mysle o Ulleval w Oslo.
To moja pierwsza ciaza, mi tez polecano tylko polozna. W Polsce natomiast robie tylko usgzPAppa. Pewnie dopoki nic sie z ciaza nie dzieje, to kazdy jest zadowolony z tutejszej opieki. Kolezanka zachwala tez porod w wodzie, wiec zaczelam o tym czytac;)

reklama
Do góry