reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Manchesteru

reklama
U mnie dzis nudy :) nie poszlam do pracy, bo mialam rano spotkanie z midwife wiec dzien wolny. Popoludniu moze pojde na basen z kolezanka bo mnie wyciaga.. :) mam nadzieje, ze nie zalapie jakiejs infekcji :/

Chodzilyscie w ciazy na zajecia na basenie dla ciezarnych? Bo kolo mnie (na Hulme) podobno sa i sie zastanawiam czy isc jak juz bede na maciezynskim (jeszcze dwa tyg w pracy).

Powoli zastnawiam sie jak rozwiaze problem szczepionek, bo zamierzmy z maluszkiem wrocic do Polski (na stale, a przynajmniej na okres urlopu maciezynskiego) i jak dostanie jakies pierwsze szczepienia tutaj, to reszte dopiero w Polsce.. i nie wiem jak sie za to zabrac, bo jestem totalnie zielona.. a w Polsce jest tyle rodzajow szczepien..

U mnie dzis nudy :) nie poszlam do pracy, bo mialam rano spotkanie z midwife wiec dzien wolny. Popoludniu moze pojde na basen z kolezanka bo mnie wyciaga.. :) mam nadzieje, ze nie zalapie jakiejs infekcji :/

Chodzilyscie w ciazy na zajecia na basenie dla ciezarnych? Bo kolo mnie (na Hulme) podobno sa i sie zastanawiam czy isc jak juz bede na maciezynskim (jeszcze dwa tyg w pracy).

Powoli zastnawiam sie jak rozwiaze problem szczepionek, bo zamierzmy z maluszkiem wrocic do Polski (na stale, a przynajmniej na okres urlopu maciezynskiego) i jak dostanie jakies pierwsze szczepienia tutaj, to reszte dopiero w Polsce.. i nie wiem jak sie za to zabrac, bo jestem totalnie zielona.. a w Polsce jest tyle rodzajow szczepien..

Jeśli chodzi o basen to w ciaży z Filipem zapobiegawczo po kazdej wizycie na basenie smarowałam się clotrimazolum 2%, teraz tak tez robię i zadnej infekci nie załapałam.

Co do szczepionek- ja bym radziła te pierwsze 4 miesiące zostać tu i wziąć te wszystkie tutejsze szczepionki, zeby nie mieszać juz sobie w głowie które dziecko miałao, a które nie i potem dopiero pojechać ;-)

pandorka, to clotrimazolum mozna kupic w angielskiej aptece bez recepty? To jest jakas masc? Myslelismy, zeby wrocic w lutym, to bedzie 3-4 miesiac naszego malucha jesli urodzi sie w terminie.. musze sprawdzic te rozne kalendarze szczepien i zrobic tak zeby sie zmiescic w czasie.. A tutaj szczepienia sa darmowe? Tzn.. w Polsce podstawowe sa ale zwykle rodzice dokupuja lepsze szczepionki, wiec zastanawiam sie czy te, ktore maluch dostanie tutaj (przez te pierwsze 4 miesiace) wystarcza?

edit: juz kupilam :)

Ostatnia edycja:
pandorka, to clotrimazolum mozna kupic w angielskiej aptece bez recepty? To jest jakas masc? Myslelismy, zeby wrocic w lutym, to bedzie 3-4 miesiac naszego malucha jesli urodzi sie w terminie.. musze sprawdzic te rozne kalendarze szczepien i zrobic tak zeby sie zmiescic w czasie.. A tutaj szczepienia sa darmowe? Tzn.. w Polsce podstawowe sa ale zwykle rodzice dokupuja lepsze szczepionki, wiec zastanawiam sie czy te, ktore maluch dostanie tutaj (przez te pierwsze 4 miesiace) wystarcza?

edit: juz kupilam :)

przepraszam, ze odpisuje dopiero teraz :-(
widzę, ze clotrimazolum już kupiłaś-na przyszłość polecam kupić w tesco w ichnej aptece, bo kosztuje poniżej Ł2, czyli taniej niz gdziekolwiek

Tutaj szczepienia sa w 8, 12 i 16 tyg. zycia dziecka, a potem dopiero 12 i 13 miesiąc. Wszystkie szczepienia sa darmowe.

Witam wszystkie mamy...

jestem mam 4 miesiecznego syna :) Od niedawna mieszkamy w Manchesterze wiec jesli któras z mam miala by ochote na wspolne spacery to prosze o znak :) My mieszkamy w okolicach Wythenschawe a konkretnie Baguley :)

Pozdrawiam serdecznie :)

No ta ja się jeszcze wtrącę:zawstydzona/y: mam nadzieję,że mnie nie wyrzucicie.
Jako,że i ja mieszkałam w MCR to czasem do Was zaglądam.
Wcześniej juz pisałam o porodzie w St'Mary's,a teraz widze temat szczepionek ,więc :
Elzu w UK masz wszystkie szczepienia darmowe,nawet te za które w Pl zapłaciłabyś ok 1tys zł (pneumokoki i meningokoki) także o ile możesz to skorzystaj. Na pneumo i meningokoki oraz na Hib jest jeszcze szczepinka przypominająca po pierwszym roku życia,więc o ile plany aktualne to będziecie już w Polsce.W Polsce jest trochę inny kalendarz szczepień i zależy jak trafisz,mogą kontynuwać plan angielski albo po polsku szczepić.Najważniejsze to to,żebyś wypytała i poprosiła żeby przy szczepieniach w UK wpisali Ci w książeczkę nazwe szczepionek ale nie tylko przeciw czemu są tylko konkretną nazwę,bo później np my mieliśmy problemy która to była i którą podac jako dawke przypominająca już w Polsce i trochę w ciemno żeśmy zdecydowali się np na Prevenar (pneumokoki,ale 100% pewności nie mam wciąż czy w UK to był też Prevenar:baffled:),to samo z menongokokami.Także staraj się żeby jak najwięcej informacji wpisali ci do książeczki (z reguły wpisują tylko przeciw czemu:baffled:),zeby łatwiej było w Polsce dojść do tego jaką szczepionke podać.

Co do porodu to ja tak jak lysa pisała,wyszłam na drugi dzien tzn urodziłam o 21 a wypisali nas na drugi dzień o 15.
Do szpitala wzięłam wszystko dla siebie i dziecka( ciuszki dla małego - 3 body,3 pajace,czapeczka,rękawiczki,ubranko na wyjście,rożek,kocyk,chusteczki nawilżane,pampersy,ręcznik;dla siebie-dwie koszule nocne,kilka par majtek,klapki,skarpetki,staniki do karmienia,ubranie,kosmetyki,szlafrok,ręczniki 2,podkłady poporodowe chociaż ja miałam takie największe podpaski ) choc np ręcznik dla dziecka dali mi swój,także jak czegos zabraknie to dadzą,albo mąż przyniesie.
A co do mleka to mi nie chcieli dac sztucznego dla maluszka i kazali przystawiać ile się da ,mimo tego,że w nocy młody darł się okropnie bo nie umiał się przyssać ,a był głodny:crazy:
Za to dali nam taki puder to posypywania pępuszka.

a i jeszcze co do Witaminy D,to nam w Uk nikt nigdy o tym nie mówił ,ale mielśmy z polski,z tym,ze jak mały przeszedł na butlę to przestałam mu dawać.
A teraz z moim już dwulatkiem byłam u lekarza i powiedział,ze nawet takim dzieciom w okresie jesienno-zimowo-wiosennym Wit.D podawac po kropelce dziennie,także ja daję.

I uciekam i więcej nie przeszkadzam:sorry2:

i jeszcze chciałam napisać,ze bardzo fajnie teraz macie,możecie sie spotykac i porozmawiać w fajnym gronie,a i dzieciaczki niedługo będą mogły się razem pobawić.Ja niestety nie miałam takiego szczęscia i nawet wśród znajomych byłam jedyna mamusią,więc wiecie to już inna bajka.Szkoda ,ze wcześniej się nie poznałyśmy,bo strasznie mi brakowało towarzystwa jak byłam na macierzyńskim:sorry2:
Pozdrawiam Was cieplutko!

A i jeszcze Pandorko gratulacje!!! pmiętam,ze jak tu wcześniej zaglądałam to ty dopiero byłaś staraczką,a teraz już drugie w drodze:-)

reklama
createdbylove - niestety ja nigdy tu w UK u ginekologa nie bylam wiec nie pomoge niestety :( ale mozesz zobaczyc na cene ginekologa w Polskiej klinice tu w Manchester, z tego co pamietam maja gdziec cennik na stronie bo prywatnych nie znam zadnych

Madzia737-
witaj i nic sie nie martw bo nikt nikogo niewyrzuca fajnie, ze wiecej osob odwiedza to forum bo i tak cisza straszna i jezeli chodzi o spotkania to niestety nie jest tak lawto bo kazdy ma jakies zajecia i inne sprawy i trudno sie zgrac wiec z mojego doswiadczenia nie jest to sprawa prosta :)

Olka witaj i zagladaj czesto :)

Pandorko
- podziwiam cie, ze tak szybko na druga dzidzie sie zdecydowalas, na prawde ale widac i ciaze i porod przeszlas bez problemow skoro tak chetnie bedziecie mieli drugie, tylko pozazdroscic bo ja nie mam odwagi na kolejny porod poza tym Zuzia zlotym dzieckiem nie jest i troche pracy wymaga wiec w sumie ciesze sie, ze jest juz coraz wieksza i bardziej komunikatywna :)

biszkopcik-mam nadzieje, ze u ciebie wszystko ok i ze z synkiem tez dobrze, my na antybiotyku bo Zuzia ma zapalenie oskrzelikow, przynajmniej ja to tak nazywam bo trudno mi wymyslec cos innego na ich 'chest infection' hehe w sumie slownik podobnie tlumaczy wiec niech beda te oskrzela :) niby sie lepiej nie czuje wiec ide jutro do lekarza, jak po waszym badaniu dla dzieci po 8 miesiacu zycia? my mialysmy jakies 3 tyg temu i wazymy 7,900, glowka chyba 43.5 i 75.5 dluga :D w koncu zalapala siedzenie i juz stoi, do chodzenia jeszcze jej brakuje ale ciesze sie, ze nadrobila braki, nic nie robila a potem nagle w 2 tygodnie wszystko zaczela i wszedzie jej pelno!

Yowka- odezwij sie chociaz na chwileczke, daj znac co u ciebie i dzidzi? nadal jestescie w szpitalu? jak mala sie rozwija? trzymaj sie tam!

Pozdrowienia dla wszystkich

Ostatnia edycja:
Do góry