reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Kanady jestescie????

bo ja mam konflikt serologiczny z mezem - i musze miec podane drugi raz przeciwciala przy porodzie zeby potem przy kolejnym malenstwie nie bylo problemu

`Usmiechnieta`,
Mam pytanie. A jak ty sie o tym konflikcie serologicznym dowiedzialas? czy robiona tobie jakeis badania na prenatal wizycie? ja jak na razie to w sumei ejstem w dosc wczesnej ciazy, I nie mam jeszcze ginekologa ale mam taka rodzinna lekarke kolo mojego domu.
Ona pozniej ma mnie referowac do ginekologa wiec na raize szukam. Slyszalam o tym Kosalce, mojeje sasiadki (Polki) corka tez rodzila z nim, ale mowila ze ten szpital w Humber to taki stary I opieke miala fatalna.

Ciekawa jestem tez opini o tym kosalce, a z tego co zrozumialam to wlasnie `Usmiechnieta`i Beata z inisfil z nim rodzily.

Pozdrowienia dla was!

Ostatnia edycja:
reklama
`Zielona`,
Ja to na samym poczatku, choc w sumie to wg lekarzy to zaliczylam 2 miesiac! czyli teraz jestem gdzies w 9-tym tyg. Jak na razie to normalnie hormony mi wariuja! np jest prawie 12 w nocy a ja spac nie moge..
Dopiero tak na prawde od 2dni w maire jem, bo przez ostatnie ponad 2tyg to nawet nie otwieralam lodowki bo nie tyle nie moglam patrzec na jedzenie ale I czuc zadnego zpachu!
A JA TAK KOCHAM JESC! ;( :-(
dzisiaj to 1szy raz od ponad 2tyg to zrobilam ta wspomniana wczesniej ogorkowa!
Moj maz byl w Polskim sklepie wlasnie w Mississauga (Missi) I tam kupil przecier ogorkowy.

az sie zdziwil ze cokolwiek ugotowalam! my juz mieszkamy z soba w sumie ponad 2,5 roku (choc mi sie wydaje ze cale zycie :D) I ja to ciagle gotuje.. bo lubie tez!
az nagel jak przestalam biedny sie nie mogl odnalesc.. ale rpzyznam ze slowem sie nie odezwal! I przez 2tyg nie marudzil! chco ja to juz zaczynalam zartowac ze sie ze mna jeszcze rozwiedzie z tego wsyzstkiego..
bo nei wiem jak wy, ale ja ot z takiego zalozenia wychodze, facet glodny facet zly! ;)

Tak z propo to ja nadal gdzies w `marcu` na tym waszym forum jestem..
normalnie czyta sie to jak jakas ksiazke, wszystko opisujeice na biezaca, kazda swoje relacje rodzinne/rodzicielskie. Kazdy kaszelek, katarek, zabawy, spacery z dziemi...
SUPER FAJNE! I tak tez sie to czyta!

`Zielona` Ja nei wiem jaka jest teraz twoja aktualna sytuacja (bo ja nadal z marca mam info) ale mam nadzieje ze juz do tej pory sie wyjasnilo u ciebie? O ile moge zapytac czy maz jest tu na LMO?

Pozdrowionak I dobranoc :)

Neti, moja sytuacja do konca 2015 roku jest wyjasniona. Dostalam open work permit. Moja cora pozwolenia na pobyt i primary education - jak sadze oznacza to rowniez przedszkole. Malzon jest na LMO do konca 2015r. Najprawdopodobniej beda przedluzac umowe, ale to i tak bez znaczenia, bo po dwuletnim pobycie tutaj mozna starac sie o PR.

Gratuluje 9tc i zycze udanych dalszych 31 tygodni :) W sprawie dolegliwosci ciazowych nie pomoge, bo mnie ominely one. Wiem tylko, ze na zgage dobre sa migdaly, na mdlosci imbir, no i magnez na kurcze, ktor pojawia sie wczesniej czy pozniej - mnie zgaga i kurcze zlapaly na bardzo krotki moment gdzies pod koniec ciazy.

Rozumiem, ze Twoj malzon jest Kanadyjczykiem?

Good Mornign Zielona!

WLasnie sie obudzilam.. tak sie zaczytalam na tym waszym forum (nadal 9stronek) ze o 2am poszlam do lozka ;)
tzn. nie ze dopiero wstalam.. bo wczesniej 2 razy sie budzilam siusiu ;)
normalanie az tyle w nocy nie pilam to nie wiem skad tyle sikam!!
Mam suoper fajna ksiazke - moja encyklopedie jak ja nazywam ;)
tytul ma: W Oczekiwaniu Na Dziecko, jest w sumie napisana przez Amerykanska autorke Heidi Murkoff (bo wielokrotnie przywoluje jaki sa sutuacje na rynku ameryknaskim jezeli chodzi o medyczne sprawy)
a ja ja kupilam w Polsce jak bylam w Empiku.

Tam jest opisany kazdy tydzien ciazy, wiec nie raz biore I zagladam `co u mojego dzidziusia?` ;)
Poza tym tam sa opisane doslownie WSZYSTKIE potencjalne dolegliwosci ktore w ciazy moga wystapic!
Oczywiscie ze wzystkie nagle nie wystapia u jednej kobiety ale ja sie ciesze ze mam taki zbior bo przynajmniej poczytam sobie ze Dzieki Bogu czegos tam nie mam, jak jest mi ciezko!
Do tego ostatnimi 2 tyg tak kicham!!! normalnie od tak sobie nagle kichne ze az mnie brzuszek czasami zaboli!
Ja w sumie siedze w domu I nie pracuje z czegos i ciesze bo nie dosc ze nie dalalbym rady w obecnym stanie, to I nawet to kichanie ajk czuje ze idzie to sobie przykucam I trzymam brzusio by go jakos tam nie naderwac! bo czasi to kicham z taka sila ze ho ho!! :D ale w tej ksiazce przeczytalam ze to kichanie to normalne to jest podobno spowodowane tym ze mi krwi przybywa...
A moj maz jest w sumie dla mnie I niego Polakiem ;) tylko z obywatelstwem Kanadyjskim. On w sumie wiecej zycia juz spedzil tutaj jak w PL ale rodzinka jego ajk I moja w PL.

ZIelona fajnei ze sie udalo zalatwic z tymi waszymi papierkami, bo jak czytalam w marcu wasze pytania, zgadywanie to juz chcialam pisac ze wlasnie mozesz to wsyzstko meic, no ale powstrzymalam sie bo pomyslalam ze moze juz do tej pory to masz :)
POzdrowionka

Ostatnia edycja:
Bry Neti. Wysypiaj sie, wysypiaj :tak: Ja jestem sowa, a moje dziecko to skowronek... Zgadnij kto musial sie przestawic? ;-):-D
Wlasnie odnowilam OHIP. Balam sie, ze znow trzy miechy bez pokrycia - tak jak w przypadku przeprowadzki do Ontario, ale szczesliwie zachowana jest ciaglosc. Mozemy zatem chorowac.;-)

Poszlam kilk dni temu do polskiego sklepu - taki jeden niedaleko. Okazalo sie, ze sklep zamkniety. Wszedzie pelno desek i kublow. No i nie wiem czy remont jest, czy moze sklep zlikwidowali. Mam nadzieje, ze nie, bo jakos milo tam bylo zajrzec i pogadac. polazlam dzis do innego, ale obsluga jakas taka ¨niedostepna¨byla...

Jutro z kolei wybieram sie do Y, moze pomoga znalezc jakas prace, no i musze sie dopytac o day care, ktore tam maja.

Sluchajcie, szukam Kostce jakiegos day care - hehe mam nadzieje, ze sa takie, ktore waiting list nie maja... No i znalazlam liste Nursery schools. Spora czesc jest free. Niektore maja kilkugodzinny program, inne calodniowy. Macie jakas wiedze na temat nursing schools, czym one sie roznia od icensed day care itp.?

Zielona, ciekawe pytanie, chociaz ja to jestem jeszcze baaardzo daleko z tylu.. hehehe

ale w sumie `w temacie` moge polecic tobie stronke:

Paying for child care

tam pisza o `doplacaniu` za szkoly.. nie wiem jaka jest w sumie wasza sytuacja materialna ale moze akurat sie przyda to info.

ponadto `general info` o child care jest na glownej stronie Ontario immigration:
Ontario Immigration - Children

do tego w sumie polecam stronek z kotrej ja czesto korzystalam dla `nowo przybylych`:

http://www.settlement.org tam tez wiele info sie dowiedzialam.
nie wiem na ile przydatne sa te info ale tak wyszukalam.

Przyznam ze towje pytanie mnie bardzo tez zachecilo do czytania o tutejszych szkolach, bo choc maz `stad` to tez nie ma pojecia o szkolach bo tutja tylko co college potem chodzil. wiec kompletnie nie ma pojecia jezeli chodzi o wczesna edukacje.
mielgo wieczorku

Witam Wszystkich :))
Zielona nie mam pojecia co to jest nursing school,napisz gdzie to znalazlas??Jak daycare ma licencje to zawsze lepiej,bezpieczniej.Dowiedz sie o cos takiego jak PLASP,to sa chyba osrodki panstwowe czy dofinansowane wiec moze nie drogie.Cos kiedys czytalam ze zapisy sa na poczatku roku czy jakos tak.W zwiazku z tym ze ty masz pobyt czasowy to nie wiem jak oni to rozwazaja,czy i ile musisz placic.Moj Lukaszek chodzil od poprzedniej jesieni do maja do prywatnego przedszkola,54 dolary za dzien ,strasznie drogo wiec chodzil tylko 3 razy w tygodniu,chcialam go troche przygotowac przed JK w tym roku.My z mezem na zadne doplaty sie nie lapiemy a dodatki na dziecko ktore dostajemy sa minimalne,ale z tego cowiem nie wazne w jakim przedszkolu jest dziecko(musi byc licencjonowane) masz okreslony dochod mozesz dostac doplate.
W przyszlym roku Kostka tez juz bedzie mogla pojsc do JK na full time (Ontario).
Tak sie zbieram od napisania tego posta od wczoraj ale zawsze cos do zrobienia,juz nie wiem gdzie mam rece wlozyc.Do tego moja Malutka miala goraczke nad ranem,ja tez dzisiaj zakatarzona,nie wiem cosie dzieje.
Neti witam serdecznie Brzuszkowa Mamusie,fajnie ze sie spodziewasz.Lubisz to RICHMOND Hill ,kawalek drogi .Jak sie czujesz , skad z Polski jestes?
Pozdrawiam :))

reklama
Pestka, nie pamietam sciezki ktora dotarlam na ta strone The Incredible Directory - Ottawa Parent Resource Centre
Tutaj z kolei jest podobny dziwolag i nawet opieka calodniowa, a nie dwugodzinna OCHAP Home Page - napisalam do nich maila z prosba o dalsze informacje. Po pobieznym przegladzie strony wyglada na to, ze placi sie jakis roczny membership (chyba 40 dolcow) i ma sie dostep do nyrsery school. Musze dokladnie przeczytac.
No i ja wiem, ze mala od przyszlego roku idzie JK. Wiem o doplatach, ale przy zarobkach starego niewiele bysmy dostali i ten duren jakos nie nosi sie z zamiarem zlozenia o dofinansowanie. Poza tym zeby je dostac, trzeba dostac miejsce w day care, ktore ma taka opcje - w Ottawie czeka sie na takie miejsce nawet 1.5 roku :szok: Jak ja dostane prace, to na zadna pomoc finansowa liczyc nie mozemy. No i to ja bede musiala moja pensje na przedszkole wywalic, bo chlop... he he.
Moj czasowy pobyt ma niewielkie znaczenie, bo zawsze moze ja ojciec rejestrowac - on pomimo wizy do konca 2015r jest traktowany inaczej.

Zdrowka!

Mialam isc do Y, ale stary idzie wczesniej do pracy, wiec dupa zbita, bo z Kostka u boku niczego sie nie dowiem. Musze do wtorku czekac.

EDIT: Znalazlam ten PLSAP, niestety tego w Ottawie nie ma - jakos mnie ten fakt specjalnie nie dziwi. Odnosze wrazenie, ze to Wasz odpowiednik tutejszego OCHAP

EDIT II: Wyglada na to, ze te nursery school to opieka na 2 - 2,5h dziennie - rano lub po poludniu.

Ostatnia edycja:
Do góry