reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Irlandii!!

ja jestem przeciwniczka chodzikow..nie mialam dla 1 dziecka i dla 2 tez nie bedzie :tak: ladlam na podloge aby cwiczylo sie i wzmacnialo miesnie ..:) chodzik opoznia smdzielne chodzenie..moj Al zaczal chodzic jak mial 9 i pol miesiaca

reklama
Hej dziewczyny !!!
A mój Synek miał chodzik...wkładałam go czasami ..oczywiście w granicach rozsądku!!! ( nie na pół dnia):tak: i uważam ,że bardzo ułatwiało mi to życie:-) np. ze spokojem powiesić pranie itp.... no i on był szczęśliwy że mógł pobuszować!!! Zaczął chodzić jak miał 10 m-cy..wydaje mi sie ,że to nie ma znaczenia ...niektóre szkraby zaczynają chodzić szybciej ,a niektóre później...ale to jest moja opinia:-D
Miłego dzionka;-)

Didi - wieeeeeeellllllkkkkiiiieeee gratulacje!!!!!!!!! Nie dziękuj, nie dziękuj, po prostu bardzo o siebie dbaj!!!!!!!!!!!!!!

Kamcia - jogurciki, nic ciepłego i nic kwaśnego. Ja Kajkowi pleśniawki leczyłam dentoseptem, ale mam go z Polski.
Nystatyną leczył mnie gin, przeciwgrzybiczo w poprzedniej ciąży, działa na bank. Ucałuj Oliego, biedy:(

Dziewczyny mam pytanie.
18 września żegnam sie z Irlandią. Zostaje mój mąż,będzie dalej pracował.
Być może zjade na rok a może na krócej.Chciałabym wiadomo dalej otrzymywać CHB i z racji tego ,że mąż dalej będzie płacił składki będe go otrzymywała.A
Ale doszły do mnie słuchy,że znajoma z Ballinasloe musi się co jakiś czas stawiać w urzędzie i pokazywać siebie i dzieci,że jest,że przebywa na terenie Irlandii :szok: bo innaczej jak jej nie będzie cofną jej zasiłek :szok:
Jestem w szoku.
Znalazłam takie coś:
Od obywateli UE/EOG oraz obywateli Szwajcarii podlegających przepisom UE wymaga się obecnie potwierdzania co 6 miesięcy, że kontynuują pracę w Irlandii. Zamierza się zwiększyć częstotliwość tych kontroli do jednej na kwartał.

Od obywateli spoza obszaru UE/EOG wymaga się obecnie potwierdzania raz w roku, że oni i ich dzieci nadal mieszkają w Irlandii. Zamierza się zwiększyć częstotliwość tych kontroli do dwóch w ciągu roku.

Wynika z tego,że traktują ją jako spoza Uni Europejskiej :baffled:
Czy wy gdzieś sie zgłaszacie??
Dla mnie to śmieszne,ale kurde jak mnie wezwą a ja będe w Pl?

Znalazłam jeszcze coś takiego:
Osoby, które są obywatelami UE/EOG lub Szwajcarii i pracują w kraju, gdzie obowiązują przepisy UE zwykle otrzymują zasiłek na dziecko nawet jeśli rodzina takiej osoby mieszka w innym kraju. Jednakże jeśli dzieci mieszkają w innym kraju UE/EOG, o zasiłek rodzinny należy ubiegać się w kraju ich zamieszkania. Jeśli zasiłek rodzinny, który dana osoba otrzymuje w kraju, w którym zamieszkują dzieci, jest mniejszy niż zasiłek na dziecko wypłacany w Irlandii, wtedy takiej osobie wypłacony zostanie zasiłek na dziecko w wysokości różnicy między tymi świadczeniami.

Czy ktoś mi da te śmieszne rodzinne w Pl? Przecież mąż bedzie zarabiał w Irlandii i to więcej niż ustawowe 504 zł.
Wiecie coś??

anieczka ja nie miałam żadnych wezwań ale podejrzewam że tu chodzi o papiery ktore ci co rok wysyłaja zeby sprawdzic czy nadal tu jestes np z FIS takie wysyłaja, ja bym sie nie martwiła na zapas jak coś przyjdzie nwet jakies wezwanie to minimum 2 tygodnie przed taksamo jest z bezrobotnym:)
Cos sie stało że wracasz?

pozdro

Anineczka - a CB jest na Ciebie czy na męża? Bo jak mąż tu zostaje a CB jest na niego to nie ma problemu moim zdaniem. Ja sie nie spotkałam z taką sytuacją, że ktoś się musiał meldować.
Sprawdź.

Hej anineczka;-)
Nie masz się czego obawiać...najważniejsze że twój mąż tutaj pracuje, a twój wyjazd niczego nie zmieni ...dalej będziecie dostawać pieniądze :tak:
Mój M przez pierwszy rok był tutaj sam bez nas ..my dojechalismy po roku, jakieś parę miesięcy temu dostaliśmy wyrównanie za okres kiedy mnie tu nie było z dzieckiem... ty nawet już nigdy nie musisz wracać ,a kasę i tak dostaniecie:-D
Tylko nie możesz ty ani mąż pobierać zasiłku w Polsce;-)

Powodzenia i się nie martw:-D

reklama
papieram laifik bedziesz brac pieniadze nawet jak bedziesz z dziecmi w pl poki maz bedzie pracowal w irl a o tym ze trzeba gdzies chodzic i sie pokazywac ze sie jest w irl (jezeli chodzi o ChB) to pierwsze slysze

Do góry