Dziewczyny mam pytanie.
18 września żegnam sie z Irlandią. Zostaje mój mąż,będzie dalej pracował.
Być może zjade na rok a może na krócej.Chciałabym wiadomo dalej otrzymywać CHB i z racji tego ,że mąż dalej będzie płacił składki będe go otrzymywała.A
Ale doszły do mnie słuchy,że znajoma z Ballinasloe musi się co jakiś czas stawiać w urzędzie i pokazywać siebie i dzieci,że jest,że przebywa na terenie Irlandii
bo innaczej jak jej nie będzie cofną jej zasiłek
Jestem w szoku.
Znalazłam takie coś:
Od obywateli UE/EOG oraz obywateli Szwajcarii podlegających przepisom UE wymaga się obecnie potwierdzania co 6 miesięcy, że kontynuują pracę w Irlandii. Zamierza się zwiększyć częstotliwość tych kontroli do jednej na kwartał.
Od obywateli spoza obszaru UE/EOG wymaga się obecnie potwierdzania raz w roku, że oni i ich dzieci nadal mieszkają w Irlandii. Zamierza się zwiększyć częstotliwość tych kontroli do dwóch w ciągu roku.
Wynika z tego,że traktują ją jako spoza Uni Europejskiej
Czy wy gdzieś sie zgłaszacie??
Dla mnie to śmieszne,ale kurde jak mnie wezwą a ja będe w Pl?
Znalazłam jeszcze coś takiego:
Osoby, które są obywatelami UE/EOG lub Szwajcarii i pracują w kraju, gdzie obowiązują przepisy UE zwykle otrzymują zasiłek na dziecko nawet jeśli rodzina takiej osoby mieszka w innym kraju. Jednakże jeśli dzieci mieszkają w innym kraju UE/EOG, o zasiłek rodzinny należy ubiegać się w kraju ich zamieszkania. Jeśli zasiłek rodzinny, który dana osoba otrzymuje w kraju, w którym zamieszkują dzieci, jest mniejszy niż zasiłek na dziecko wypłacany w Irlandii, wtedy takiej osobie wypłacony zostanie zasiłek na dziecko w wysokości różnicy między tymi świadczeniami.
Czy ktoś mi da te śmieszne rodzinne w Pl? Przecież mąż bedzie zarabiał w Irlandii i to więcej niż ustawowe 504 zł.
Wiecie coś??