izabell96
Lipcowe mamy'09
- Dołączył(a)
- 28 Sierpień 2006
- Postów
- 2 135
średnie te ciato wychodzi ale jak na moje oko, zależy czy mocno je rozwałkuje moja siostaa ma 19 lat i też matka chrzestną ale ona dzieci nigdy nie uwielbiała
Przepis
mąka 30 gdg
woda pół szklanki
drożdże 20 g
sól - pół łyżeczki
oliwa ewentualnie olej 2 łyżki
?Z mąki formujemy koczyk z wgłębieniem do którego wlewamy letnią wodę i wykruszamy drożdże odstawiamy na chwile ok. 10 minut
Dodajemy sól i oliwę. Całość mieszamy i ugniatamy jak najdłużej ja to robię kurtko ale im dłużej się gniecie tym lepsze ciasto wychodzi
Ciasto oprószmy mąka i ostawiamy w cieple miejsce na ok 20 min.
Rozwałkowujemy i odstawiamy jeszcze na chwile aby cisto podrosło.
Piec musi być nagrzany do 220 st c Pieczemy przez około 12 minut z włączonym termoobiegiem ja ostatnio nie używam termoobiegu bo coś się popsuło i tez jest dobrze.
Przepis
mąka 30 gdg
woda pół szklanki
drożdże 20 g
sól - pół łyżeczki
oliwa ewentualnie olej 2 łyżki
?Z mąki formujemy koczyk z wgłębieniem do którego wlewamy letnią wodę i wykruszamy drożdże odstawiamy na chwile ok. 10 minut
Dodajemy sól i oliwę. Całość mieszamy i ugniatamy jak najdłużej ja to robię kurtko ale im dłużej się gniecie tym lepsze ciasto wychodzi
Ciasto oprószmy mąka i ostawiamy w cieple miejsce na ok 20 min.
Rozwałkowujemy i odstawiamy jeszcze na chwile aby cisto podrosło.
Piec musi być nagrzany do 220 st c Pieczemy przez około 12 minut z włączonym termoobiegiem ja ostatnio nie używam termoobiegu bo coś się popsuło i tez jest dobrze.