reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Częstochowy JEDNOCZMY SIĘ :)

Podajecie dzieciom wit. d?
Ja słyszałam wiele dobrego o tranie i zamierzam go kupić również dla siebie i męża. Możecie polecić mi jakiś dobry tran? Dzisiaj oglądałam taki program dr Oz, i on tam radził żeby mieszać tran z sokiem pomarańczowym dla smaku
A wit. c podajecie?

reklama
Beti, Młoda już padła, tylko katarek jej trochę utrudniał uśnięcie... Mówiłam Kubusiowi, żeby oddał Tośce, albo żeby ją ugryzł, ale nie chciał, bo to grzeczny chłopczyk :) Tylko moja taki diabeł wcielony :)

Witaminę D podaję, bo pogoda taka, że ręce opadają... Pediatra mówiła, żeby podawać do roku i kiedy nie ma słońca... No i Tośka ma jeszcze nie zrośnięte ciemiączko... Witaminę C podaję w "Cebion Multi", bo przez ten parszywy okres Młoda ciągle ma katar. A na styczniówkach laski podają Mollersa tran i chwalą :)

Kurcze, właśnie wyczytałam że tranu nie podawać dzieciom do 2go roku życia. Co strona, co wypowiedź- to inaczej zalecają..zgłupieć można...
Wit D powinna być podobno podawana do 18 rż czyli dotąd aż nie przestajemy rosnąć. W słoneczne dni wystarczy 15 minut na słońcu.
Doczytałam :) "Tran owocowy (LYSI, MOLLER?S) może być podawany dzieciom od 3 roku życia podczas gdy cytrynowy, miętowy i naturalny już od 6 tygodnia życia (MOLLER?S).

http://www.domzdrowia.pl/czytelnia/page/381,jak-wybrac-najlepszy-tran-dla-siebie-i-twojego-dziecka-

Ostatnia edycja:
ja daje witamine D, przez lato nie podawalam, ale teraz znowu... poza tym Zuzia też nie ma zarośniętego ciemiączka, więc muszę podawać... ma czas podobno do 1,5 roku żeby zarosnąć

Beti, na styczniówkach mam laskę z Norwegii i tam od urodzenia tran podają i lekarze go zalecają :)

kaczucha, Tośka też jeszcze ma dziurę :D

cześć
ja dziś tyko na chwilkę bo tyle co uśpiłam małą i sama też padam...
mi pediatra poleciła tran naturalny bio marine w dawce jedna kapsułka dziennie przez miesiąc potem tydzień przerwy i znowu przez miesiąc(co sama go stosuje i dlatego mi go poleciła)... i jak na razie tak dawkujemy, do tego zrezygnowałyśmy z herbatek dla dzieci i Karola pije wodę z domowym sokiem malinowym takim od babci z malin z babcinego ogródka i dodatkowo wkrapiam jej do kubka kilka kropelek soku z cytryny ( a jak zapomnę schować i mała dorwie cytrynę to wcina ją gryząc normalnie jak jabłko...- ale ma smaki)
witaminę D podaję w tabletkach bo na tą w kropelkach była zła reakcja, a powiem że ciemiączko u nas też jeszcze nie do końca zrośnięte mimo że 1,5 roku już lada dzień ale pediatra nie widzi w tym jakiegoś problemu bo i nie ma żadnych oznak krzywicy żeby stosować dawkę uderzeniową witaminy...
co do pampersów to lecimy na razie na 4-kach i jesteśmy po pierwszej nieudanej próbie nocnikowania... Karola waży 10 kg i jest drobniutka... na razie zmykam do spania bo dzisiejszy dzień miałam bardzo męczący...

Kurcze, właśnie wyczytałam że tranu nie podawać dzieciom do 2go roku życia. Co strona, co wypowiedź- to inaczej zalecają..zgłupieć można...
Wit D powinna być podobno podawana do 18 rż czyli dotąd aż nie przestajemy rosnąć. W słoneczne dni wystarczy 15 minut na słońcu.
Doczytałam :) "Tran owocowy (LYSI, MOLLER?S) może być podawany dzieciom od 3 roku życia podczas gdy cytrynowy, miętowy i naturalny już od 6 tygodnia życia (MOLLER?S).

Jak wybrać najlepszy tran dla siebie i Twojego dziecka? - Domzdrowia.pl

Oj Asia widzę, że ciągle zabiegana ;-) Nie martw się wagą Karoli, ja mam jeszcze lepszego szczypiorka, ważona we wtorek 8900g ;-) Dla mnie to szok, bo wychodzi, ze przez 2 miesiące przytyła kilogram, a wcześniej było 200g na miesiąc :tak:

Ja dziś mam spuchniętą nogę, we wtorek nadwyrężyłam jak wózek do autobusu wciągałam i boli okropnie.

Zdjęcia super, jaki strzał z ubraniami ;-) Ehh, szkoda, że my tak rzadko gdzieś wychodzimy ale zimą niewskazane. Wystarczą wyjazdy na rehabilitację. Oby do wiosny...

Ostatnia edycja:
reklama
Nawet jak mój mąż oglądał fotki, to się śmiał, że z daleka Tosia i Kubuś wyglądają jak bliźniaki :D
U nas nocnikowanie w powijakach, za każdym razem jak sadzam Młodą na nocnik (w ubranku, przed telewizorem) to płacz, jakby ją w tyłek kłuło...

Ja dzisiaj od rana w kuchni, najpierw świąteczne śniadanko, później robiłam sałatkę gyros, bo wieczorem wpadają koledzy Roberta na oblewanie roczku Młodej :)

EDIT: Tosia właśnie nauczyła się pić z kubka LOVI 360 :) Zawsze się nim bawiła, a dzisiaj chciała pić, nalałam jej herbatki i wyduldała całą :D

Ostatnia edycja:
Do góry