reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Bradford

A ja dzis uspalam Marcela w foteliku samochodowym. Mam zaj....te metody wychowawcze:wściekła/y::wściekła/y: Czas chyba wziasc sie za siebie bo maly mi na glowe wejdzie.

No chyba sie zdecydowalismy na dom w BD19:szok::crazy: Teraz od poczatku trzeba ruszyc te maszyne "mortgagowa' bo niestety tu tak jest ze nowy dom to nowy mortgage, juz troche nie mam sily na to. I nie wiem czy przez to nie bede musiala wrocic do pracy, chociaz na trzoche:no::zawstydzona/y: Ja sie chyba zaplacze, 7godzin bez mojej marudki:-( Ale jeszcze zobaczymy

Cfcgirl trzymamy kciuki zeby to byla pomylka z tymi wynikami i zeby okazalo sie ze wszystko ok. Daj nam znac jak juz czegos sie dowiesz:)

reklama
sylwia - ja swoim pozwalam wchodzic, ale w granicach rozsadku :-) podobno ceny nieruchomosci spadaja

W koncu przebrnelam przez sterte papierow jakie nam przyslali z Child Benefit. Musialam sie "wyspowiadac" ze wszystkiego - praca, adresy, numery pesel i nip, dane partnera :szok::szok::szok: przy Kubie tego nie chcieli; najbardziej jednak mi sie podobalo to ze chcieli znac daty wszystkich wyjazdow za granice, napisalam im w przyblizeniu ilosc i ze ich nie rejestruje (ciekawe czy to przejdzie??)
Ale sie zmeczylam, juz dawno nie wypelnialam tylu papierkow.

Doris popros kogos z Polski aby przyslal Ci takie "urzadzenie" do sciagania z noska,nazywa sie NOSEFRIDA. Po prostu rewelacja. Tylko nie zraz sie do tego,bo wciaga sie to specjalna rurka wlasnymi ustami,ale jest filtr i nic nie dostaje sie do twojej buzi. Ja mam i bardzo sobie chwale. Jasminko a ty zamiast soli fizjologicznej kup sobie STERIMAR.To jest roztwor soli morskiej w areozolu,super sprawa. Dostaniesz to w Bootsie,kosztuje okolo 4 funciakow.
Moj mlodzieniec po szczepieniu rewelacja,plakal moze 2 minuty. A reszte dnia przespal:-):-):-),budzil sie tylko na amciu,amciu:-D
Cfcgirl,trzymamy kciuki i wierzymy ze wszystko jest cool!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:tak:

Dzieki dziewczyny za rady,jutro kupie te kropelki Olbas dla dzieci zobaczymy.Gorzej jest z tym sciaganiem:tak:tak przy tym ryczy,ze ja poprostu przestaje i mu nie sciagam,bo nie moge sluchac tego placzu.
Odnośnie tego olejku i innych takich zapachowych, są one rewelacyjne jeżeli dziecko nie jest alergikiem. JA osobiście ładnie załatwiłam Dawidka olejkiem Olbas. Moja lekarka w Polsce jak usłyszała że kropiłam nim ręcznik który kładłam na kaloryfer żeby było wilgotne powietrze to aż się za głowę złapała. W takim Olejku jest bardzo dużo substancji zapachowych które podrażniają drogi oddechowe u alergicznego dziecka. Przyznam że mi się w tym pokoju spało super. O tstosowanie takich olejków lepiej zapytać lekarza.

Doris popros kogos z Polski aby przyslal Ci takie "urzadzenie" do sciagania z noska,nazywa sie NOSEFRIDA. Po prostu rewelacja. Tylko nie zraz sie do tego,bo wciaga sie to specjalna rurka wlasnymi ustami,ale jest filtr i nic nie dostaje sie do twojej buzi. Ja mam i bardzo sobie chwale. Jasminko a ty zamiast soli fizjologicznej kup sobie STERIMAR.To jest roztwor soli morskiej w areozolu,super sprawa. Dostaniesz to w Bootsie,kosztuje okolo 4 funciakow.
kamalodz - Sterimar mam ale to jest areozol a ja potrzebuję sól fizjologiczną do wlania np. 2,5 ml do inhalatora i pomieszania tego z innym lekiem. Teraz kolega mi przywiózł więc na jakiś czas mam.:tak:
Doris - ja mam dwie takie FRIDY więc jeżeli nie dajesz rady z katarem to zapraszam. Dla mnie to nie problem, a jeżeli ma to pomóc maluszkowi to tym bardziej. Nie pracuję więc w domku jestem cały czas. Z Bradford do mnie samochodem to ok. 9 mil.

jasmina - idz z malym do lekarza, przedstaw jaka jest sytuacja, powinien dostawac ta sol na recepte, bo bez tego przeciez bedzie mial problemy z oddychaniem, a po co niepotrzebnie wydawac kase

kama - i znalazl sie jakis sposob na ujarzmienia Twojego maluszka ;-)

Czesc!!jak tam humor z ranka?ja w koncu odstawilam Kube do szkoly,Dawid spi a ja pisze.Rety jak nie lubie tych porankow:no:codziennie z Kubusiem jest wojna rano,codziennie:angry:najpierw nie chce wstac,potem on chce sie bawic,potem je sniadanie 40 minut:angry:i ubiera sie nastepne 40 minut:crazy:i na nic nie ma czasu:wściekła/y:mowie wam:tak:
JASMINA-JA do tego inhalatora dodaje ten sterimar w aerozolu troche sie pieni ale odczekam chwilke i jest ok.
Nie wiem co to jest ta Frida ,ale ja chyba cos takiego mam.To jest taka rurka jeden koniec sie trzyma w buzi i sie w sysa ,a drugi w nosku dziecka,tak?to jest to samo?no i wlasnie jak tym robie to strasznie placze.
CFCGRIL-Wszystko bedzie dobrze,no i pisz jak sie dowiesz;-)Ajak tam Marysia,rozpycha sie pewnie,co?Jak jest glowka do gory,to strasznie boli jak sie tam w brzuszku rozpycha,nie?pamietam jak Dawid tak lezal,nie moglam wytrzymac.

witam
Doris ja tez sciagam tym przyrzadem a placz przy tym nieziemski jest jak mam mu odciagac to az cala sie trzese hehe
Sylwia ja tez czasem usypialam w nosidelku malego alee ja to bylam jeszcze gorsza matka bo wlaczam tv mu do tego hehe ale dzialalo kilka razy jak mial zly dzien teraz juz nie stosuje bo nie dziala na cale nasze szczescie :)
Moja mama krzyczy starsznie na mnie jak maly patrzy na tv ale ja czasem musze wlaczyc mu jakies kolorowe bajeczki bo inaczej nie moglabym sie nawet umyc rano. dobrze z jednej strony ze jej tu nie ma bo zwariowalaby patrzac na moje sposoby heh
Buziaczek milo cie bylo znowu tu zobaczyc :) pamietam ze jako pierwsza rodzilas z nas, ale ja wtedy to przezywalam -czekalam az ja sie rozdwoje z niecierpliwoscia
Cfc pisz koniecznie jak tam wyniki i cala reszta. mam nadzieje ze tak jak pisalas Marysienka sama sie juz przekrecila :)
maly krzykacz zaczyna koncert ;/ idzie mu zab na gorze ale tak dziwnie bo 3 :/ i skrzeczy i trze twarz wiec nic tylko ide nagotowac mu zupy i sru w wozek i na spacer. milego dnia

Witam dziewcyny wybaczcie ze nie odpisze teraz , ale mam problem , Moja mala wstala dzis rano jak zwykle okolo 8 pomarudzila zjadla oogladala bajeczke i ulozylam ja spac , sama sie jeszcze zdrzemnelam i obudzialms ie okolo 11 Blania wstala o 11.30 , maz ja wzial na rece i mowi ze ejst jakas ciepla a ja myslalam ze dlatego bo byla cieplo ubrana , a po za tym przykryta kolderka i ogrzewanie chodzilo bo zapomnielismy wylaczyc - lekkie zmarluzchy z nas. Od obudzneia plakala strasznie , ja do przebierania pampersa a ona taka goraca ze nie wiem wiec szybko za termometr , a tam na czewono mi pokazalo 39.2 :szok::szok::szok: wiec szybko za strzykwake i podalam jej calpol 5ml , dalam szybko pic wypila duzo i pokladala nam sie na rekach, oczka przymykala , nie poznalam jej doslownie jak nei moje dziecko bezsilna :szok::-:)-( czekalam na dzialanie calpolu , po jakims czasie zaczela spadac w doli i teraz zasnela z temperatura 37.8:-:)-(.
Nie wiem co sie stalo , ani nie ma katarku ani kaszelku, temperatura nagle sie pokazala:baffled:nie wiem co sie dzieje , narazie spi juz ponad godzinke :-(wiec moze jej przejdzie byla taka rozpalona , nie miala sily nawet juz plakac. daje jej duzo pic i podam jej za jakas godzinke znow paracetamol jak ebdzie temperatura . ale nie mam pojecia od czego sie pojwaila? czy to moze byc trzydniowka? jak sie objawia?? wieczorem bedzie najgorzej ...mam ja kapac czy niue?? ubrac ja cieplo czy rozebrac jak bedzie temperatura ?? pomocy , ja poskradalam juz wszystkie zmysly taks sie wystraszylam . moze to smieszne ale to jej 1 goraczka od kad sie urodzila , nawet jak chora bla to temperatury nie miala , jak bedzie znow 39... to mozna zrobic oklad na czulko ?? czy nie wolno ?? POMOCY !!!!!!!!!!!!!! Napiszcie

buziaczek - jezeli to jest sama goraczka to trudno powiedziec co to jest, trzeba mala obserwowac, dobrze ze duzo pije, jak nie bedzie chciala jesc to jej nie zmuszaj, nadrobi jak goraczka spadnie,
z podawaniem pracetamolu to musisz pamietac ze moga to byc 4 dawki na dzien (blania chyba juz moze 5ml dostawac), czyli tak co 6 godzin,
oklady jak najbardziej, jesli pozwoli, bo z reguly dzieci tego nie lubia, niekoniecznie na czolko, mozna na stopki i raczki;
ubierz ja tak jak zwykle chodzi ubrana, jak lezy w lozeczku to mozesz jej zalozyc pizamke i skarpeteczki na wypadek gdyby wstawala z lozeczka
jak nie bedzie miala goraczki to mozna ja wykapac, ale jak bedzie goraczkowac to bym sobie odpuscila, napewno jej nie zaszkodzi jak sie raz nie wykapie
goraczka trzydniowa - tu Ci wysylam link: Gor�czka trzydniowa (rumie� nag�y) � maluchy.pl
i zalecalabym duzo przytulania, bo dzieci jak maja goraczke to bardzo lubia sie przytulac
a gdyby sie cos pogarszalo, wystapily jakies inne objawy, goraczka nie opadala po paracetamolu to wtedy powinniscie pojsc z mala do lekarza
moze ta goraczka od zabka?

Zyczymy powrotu do zdrowia Blani.

reklama
Buziaczku - Może to być trzydniówka i niestety na trzydniówkę nie ma lekarstwa. Przy trzydniówce zostają Ci tylko leki przeciwgorączkowe. NIE RÓB OKŁADÓW Z ZIMNEJ WODY NA GŁÓWKĘ. Dziecko może dostać nawet wstrząsu od zimnych okładów. Po trzech dniach Blania dostanie wysypkę i to będzie koniec trzydniówki.
Wysoka temperatura może też być od zapalenia ucha. Możesz sprawdzić czy uszko nieboli w taki sposób: Naciskasz palcem otwór w uszku i puszczasz jak dziecko zaczyna płakać to już wiesz że to jest ból ucha. Przy uszku zaraz wybierz się z Małą do lekarza i proś o krople do ucha i naciskaj na wizytę u laryngologa. Zapalenie ucha powinno i raczej leczy się antybiotykiem.
No i ostatnie co mi przychodzi do głowy z taką wysoką temp. to ząbkowanie ale.... trudno powiedzieć.
A najlepiej nie ma co gdybać tylko leć z Małą do lekarza.
powodzenia i buziaczki dla Blaneczki

Do góry