reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

Witam :-)
U mnie diba dalej za krotka ale mam w koncu chwileczke...
klaudusia ty bo ja mega zamowienie trzepne i bedzie po ptakach heheheh a jeszcze ceny bym chciala wiedziec tak narazie bez przesylki.I czy te zdiecia co wkleilas to do sprzedania czy twoje ale mozesz wykonac takie same(szczegolnie kolczyki) No i czy to stal jakas nierdzewna czy co za material??I serio,serio oczy mi wychodza i naprawde szacun za wyroby!
Co do FB to mlode mamy z Wiednia??Mlode to ja juz chyba sie nie lapie i tez nie z Wiednia :baffled:
Naila jak dla mnie 100% ceny co chca wlasciciele to przesada.Jak piszesz robili to 3 lata temu zawsze mogli czesc odpisac wiec nie powinno byc 100% i zreszta za co te 100% tylko na kasie im zalezy.Ja bym nie oszla na to gora to 70% w koncu nikt o to ich nie prosil a wziasc chyba tez nie moga??jezeli to mieszkanie jest dokladnie takie jak byscie chcieli ,idealne takie wasze to moze ,moze ale bym sie potargowala z ta 100% kwota.Zawsze argumentem moze byc,ze ty wolalabys niezabudowany ale skoro zrobili to oki ale nie za ta kwote.
To oczywiscie moje zdanie nie wiem co inne dziewczyny o tym mysla.No i ostateczna decyzja nalezy zawsze do was :tak:

reklama
dzieki vici za rade :) sprawa sie juz rozwiazala, odmowilismy im, bo oni z ceny za nic zejsc nie chcieli... a tak jak mowisz mi na zabudowanym balkonie nie zalezy, wrecz przeciwnie, wolalabym zwykly, otwarty. a 100% placic im nie bede - szkoda bo mieszkano bylo bardzo fajne, no ale mowi sie trudno... szukamy dalej, mam nadzieje ze znajdziemy cos fajnego.

judith bo ty masz mieszaknie z wohnservice to moze wiesz. Moglabys mi powiedziec ile trwa taki proces przy jedej osobie, tzn masz 3 dni na odpowiedz od nich czy bierzesz to czy nie? i pozniej mozesz to mieszaknie ogladnac , tak?? jesli tak to ile to znowu trwa dni??
Pytam bo zameldowalam sie na jednym mieszkaniu i jeszcze 6 osob przed nami i idzie to jak krew z nosa, wiec ciekawa jestem ile mniej wiecej dni przypada na jedna osobe??

Naila, dobrze ze nie wzieliscie tego mieszkania bo ta kwota to przesada!!A co do mieszkan z Wohnservice no to troche musisz jeszcze poczekac zeby byc na 1 miejscu. Normalnie kazdy ktory jest na 1 miejscu ma 3 dni na danie odpowiedzi jesli sie nie odezwie to zostaje usuniety z listy. Ale to nie jest tez tak ze wszyscy ci ktorzy sa przed toba czekaja az beda na 1 miejscu. Niektorzy poprostu wymeldowywuja sie z tego mieszkania bo upatrzyli sobie np fajniejsze, tansze lub co tam kazdy chce.... i wtedy automatycznie spadasz nizej. My bylismy na 10 miejscu i w przeciagu miesiaca spadlismy na 1. Moze byc tez tak ze ktos przed toba wezmie to mieszkanie i zostajesz powiadomiona ze niestety juz jest nieaktualne. W Wsw mozesz byc zapisana na max 3 mieszkania, wiec zapisz sie tez na inne i trzeba liczyc na szczescie:-)powodzenia mysle ze znajdziecie cos dla siebie. My wczoraj dostalismy klucze do naszego nowego M. ciesze sie jak glupia. Moj maz jedzie dzis po pracy tam i bedzie majstrowal:) a jutro pewnie bedziemy malowac sciany na kolorowo:-D

I jeszcze jedno. Jesli bierzesz calkiem nowe miszkanie ktore sie dopiero buduje, tak jak my wzielismy to na ogladniecie trzeba czekac az bedzie dalo sie wejsc do tego mieszkania. Piersze ogladniecie jest zawsze stanu surowego, czyli kable wystaja, nie ma scianek dzialowych, podlug no nic. Drugie ogladniecie juz jest jak sa scianki dzialowe miedzy pokojami , lazienka, kibelek....
A jak bierzesz stare mieszkanie to nie wiem ile trzeba czekac, ale mysle ze nie dlugo bo dostajesz Besichtigungsschein i idziesz z tym do tego mieszkania i ogladasz.

Serdeczne dzięki za podpowiedzi.
Jak znowu słyszę o rozwodach z powodu "zagranicznej rozłąki", to mam ochotę spakować się i jechać.
Najbardziej boję się, że nie poradzimy sobie finansowo. Już przeszliśmy taki dołek, że drugiego chyba nie wytrzymam. Poza tym co z mieszkaniem? Sorki, że tak Was gnębię, ale od męża nic nie mogę się dowiedzieć, ponieważ on ciągnie nadgodziny kiedy tylko może (ze względu na kasę i nasze długi), więc nie ma czasu żeby dowiedzieć się o cokolwiek. Czy musiałabym wynajmować mieszkanie, czy są tam jakieś w rodzaju "spółdzielczych"? A jeżeli są, to na jakich zasadach można się o nie starać? Musiałaby być już z dziećmi na miejscu? Niestety nawet jeżeli sprzedam swoje mieszkanie w Polsce, to nie kupię za nie niczego w Austrii. A szkoły? Martwię się, że syn nie poradzi sobie z niemieckim (dziewczynki szybko łapią słówka z angielskiego, poza tym one mają jeszcze trochę czasu). Dlatego też musiałabym pewnie najpóźniej w czerwcu wyprowadzać się. Bardzo boję się tego wszystkiego. Jednak mam już dosyć siedzenia z dziećmi w domu. Miałam mieć dwójkę i wrócić do pracy, tymczasem bocian podrzucił nam trzecie... Więc siedzę i siedzę, i siedzę... Marzę o tym, by zacząć coś nowego. Może Austria to ciekawe wyzwanie?

Naila dobrze,ze przeszlo kolo nosa jak takie uparciuchy i tylko kase licza(bo takie wrazenie odnioslam o wlascicielach) na pewno znajdziecie cos co bedzie wam odpowiadac i finansowo i pod kazdym innym wzgledem
NataNik czy maz mieszka w Wiedniu??Rodzinne macie w Austrii wyplacane? I z tego co wiem to mieli wprowadzic 2 lata przedszkola obowiazkowego dla obcokrajowcow,czyli 4-5 latki musza do przedszkola.Dzieci lapia jezyki szybciej niz myslisz a jesli chodzi o szkole to czesto sa dzieci bez jezyka wiec bez obaw w razie co na pewno sobie cala 3 poradzi:tak:

Natanik tez uwazam ze powinnas tu przyjechac. Lepsze perspektywy, dzieciaki sie szybko ucza!Ja przyjechalam tu jak mialam 17 lat i sie nauczylam:-)oczywiscie akcentu sie nie wyzbylam i perfekt tez nie umiem ale dogaduje sie wszedzie!A ty masz jesze male dzieci wiec bedzie tak ze polskiego jeszcze zapomna:-D z mieszkaniami to jest jako tako tutaj. Jak chcesz spoldzielcze to trzeba dosc sporo najpierw wplacic zeby mozna bylo sie wprowadzic. Lepsze takie co dostaje sie od miasta, ale najpierw trzeba sie zapiac i czekac az przyznaja. Takie rzeczy to juz bedziecie zalatwiac jak juz tu bedziesz. jAK chcesz cos wiedziec wiecej a bede potrafila ci pomoc to pisz;-)

reklama
Do góry