reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Witam !
Dziękuję za zainteresowanie moim postem jak i odpowiedzi.

Karolask87, mój dzieciaczek urodził się w Wiedniu i razem z żoną są tutaj zameldowani.
Finanzamt ( Familienbeihilfe ) już załatwione (przyznane), chociaż i tak okroili, bo byłem pewny, że wniosek można składać do pół roku po urodzeniu i wracają wstecz, jak się okazało. Wracają od dnia złożenia wniosku - złożyłem 3 mies. po urodzeniu i za te 3 miesiące nie dostaliśmy pieniędzy.
Właśnie o to chodzi, że doniosłem dokumenty z Polski że nie pobieramy żadnych becikowych, rodzinnych itp. Niestety sprawa wygląda właśnie tak jak Karolask87 napisała, że trzeba złożyć w Polsce wniosek i dostać odmowę (ew. przyznanie i pewnie będą tutaj w WGGK wypłacać jakąś różnicę).

Może jeszcze ktoś ciekawego w tym temacie tutaj napisze.
Pozdrawiam serdecznie !

Ostatnia edycja:
reklama
Witam !
...
Pozdrawiam serdecznie !

Ja mogę jedynie napisać co było potrzebne, ale z punktu gdy kobieta rodziła w Polsce i tu też pracuje, czyli po narodzinach pobiera macierzyński i rodzicielski w Polsce. I tak ciągnie do końca wychowawczego austriackiego, żeby już nie mieszać, mimo, że obecnie razem z dzieckiem przebywamy w Austrii. Jeszcze w trakcie brania wychowawczego powrót do pracy w Polsce, aż do zakończenia brania tego wychowawczego. A później wyjazd już oficjalnie do Austrii.
Nie wiem, czy temat Cię jeszcze interesuje, wbrew pozorom myślałam, że więcej bieganiny z tymi dokumentami będzie. Jedynie co to w moim przypadku mąż bardzo długo czekał na decyzję jeśli chodzi o rodzinne z Austrii. Reszta była dużo szybciej.

Witam !

Karolask87, mój dzieciaczek urodził się w Wiedniu i razem z żoną są tutaj zameldowani.
Finanzamt ( Familienbeihilfe ) już załatwione (przyznane), chociaż i tak okroili, bo byłem pewny, że wniosek można składać do pół roku po urodzeniu i wracają wstecz, jak się okazało. Wracają od dnia złożenia wniosku - złożyłem 3 mies. po urodzeniu i za te 3 miesiące nie dostaliśmy pieniędzy.
Właśnie o to chodzi, że doniosłem dokumenty z Polski że nie pobieramy żadnych becikowych, rodzinnych itp. Niestety sprawa wygląda właśnie tak jak Karolask87 napisała, że trzeba złożyć w Polsce wniosek i dostać odmowę (ew. przyznanie i pewnie będą tutaj w WGGK wypłacać jakąś różnicę).

Pozdrawiam serdecznie !
Gdzie składaliście papiery o niepobieranie zasiłków (becikowego, macierzyńskiego )? Byliście w Polsce czy jest możliwość na odległość ?

Witam, od roku mieszkam w Austrii z moim partnerem, jednak do tej pory nie załatwiliśmy potwierdzenia pobytu, ponieważ dopiero niedawno dowiedzieliśmy się, że jest taka konieczność. Problem w tym, że ja nie pracuję (obecnie jestem w ciąży), ubezpieczenie mam od partnera, ale żeby otrzymać potwierdzenie pobytu muszę mieć zapewnione wystarczające środki na utrzymanie. Pani w urzędzie twierdzi, że musimy załatwić to notarialnie. Czy orientuje się ktoś czy faktycznie jest taka konieczność?Czy nie wystarczy złożenie np. pisemnego oświadczenia przez mojego chłopaka, że on pracuje i "mnie utrzymuje"?
Moja szwagierka była w dokładnie takiej samej sytuacji jak Ty, jakoś da się to ominąć . Załatwiła wszystkie potrzebne dokumenty.

Kiedy dostaliście pierwsze Wochengeld? Ja jestem od 2 czerwca na Mutterschutz, a moja firma do dzis nie wysłała " arbeits und entgeltbestätigung fur Wochengeld" . Jak to wyglądałow waszym przypadku ?

Tess to papiery z polskich urzędów, trzeba się pofatygować. Po samo zaświadczenie może wystarczy wysłanie kogoś z dowodem i pełnomocnictwem, ale na wnioskach trzeba się podpisać. W zależności od miejsca zamieszkania w MOPS, ROPS czy nawet z KRUSu bodajże. Nie orientuje się jak to w PL wygląda, bo nam nic takiego nie było potrzebne i raczej nie będzie.
Papiery o WG w moin przypadku wylądowały w KK jakieś 2 tyg. przed Mutterschutz. Poza tym, że pracodawca miał wysłać sam, ja poprosiłam o kopie dla siebie. Jak poszłam z dokumentami i listem to zaświadczenie już mieli ;)

Tess to papiery z polskich urzędów, trzeba się pofatygować. Po samo zaświadczenie może wystarczy wysłanie kogoś z dowodem i pełnomocnictwem, ale na wnioskach trzeba się podpisać. W zależności od miejsca zamieszkania w MOPS, ROPS czy nawet z KRUSu bodajże. Nie orientuje się jak to w PL wygląda, bo nam nic takiego nie było potrzebne i raczej nie będzie.
Papiery o WG w moin przypadku wylądowały w KK jakieś 2 tyg. przed Mutterschutz. Poza tym, że pracodawca miał wysłać sam, ja poprosiłam o kopie dla siebie. Jak poszłam z dokumentami i listem to zaświadczenie już mieli ;)
Dziękuje za odpowiedz. U mnie z papierami z pracy jest o tyle problem, że centrala ciągle mówi, że wyślą i tak do tej pory. Jakoś w połowie kwietnia dostali ode mnie formularz. Nie mogę niestety tego w żaden sposób przyspieszyć, bo musi to iśc odgórnie ;/ Kiedy dostałaś pierwsze pieniążki, jeśli można spytać ?

reklama
Nareszcie rozjaśniła się moja sytuacja z Wochengeld. Może ktoś będzie zainteresowany. Troszkę się teraz pozmieniało chyba z wypłacaniem, bo ja pierwsze dostane dopiero po miesiącu od przejścia na Mutterschutz. Pozdrawiam wszystkie Mamusie i Tatusiów

Do góry