reklama
anet:)
Fanka BB :)
Gabi gratulacje! ! Wow duzaaa Klara. Fajnie ze szybko się udało no i że już w domu podziwiam!
Masz położna z tego względu? Zdrówka i szybkiego powrotu do sił dla Ciebie i wszystkiego dobrego dla Córci!
Napisane na SM-A310F w aplikacji Forum BabyBoom
Masz położna z tego względu? Zdrówka i szybkiego powrotu do sił dla Ciebie i wszystkiego dobrego dla Córci!
anet:)
O imieniu też nie mam pojęcia , od razu wypisali smy dwa
karolask87
Moderatorka
Gabi gratulacje!! Czekamy na fotkę małej. Imię hmmm... przypuszczam że jeśli uzupełnić to tutaj bo w PL umiejscawiasz akt urodzenia na podstawie tego co tu. Można go uzupełnić o dokładniejsze dane np. rodziców ale dodać imię to już chyba nie bardzo bo nie będzie się zgadzał z tym głównym aktem austriackim
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Tak co do tych papierów i umiejscawiania aktu to wydawało mi się, że nie raz mamy w Matkach Polkach pisały, że można to robić przez ambasadę. I chyba faktycznie, na stronie można przeczytać: "Umiejscowienie austriackich aktów stanu cywilnego i jednocześnie uzyskanie polskich aktów stanu cywilnego można zlecić konsulowi." Domyślam się, że pewnie to odpowiednio kosztuje, ale jednak taka możliwość jest. My PESEL też załatwialiśmy przez konsula, Filip nie ma meldunku w Polsce. Według mnie trochę bez sensu tworzyć taką fikcję, jeśli żyje się tutaj... A w razie zjazdu do kraju zameldować się można zawsze, ale Wy raczej Vici nie plaujecie
Kaśq witaj i gratualcje! Popieram dziewczyny, najrozsądniej byłoby na szybko pobrać się z narzeczonym, naprawdę wiele to ułatwi, bo tak jak już wcześniej pisały, bez ubezpieczenia nic tu nie zdziałasz, wspólne ubezpieczenie można zrobić z partnerem dopiero po 10 miesiącach wspólnego meldunku jak pisała Karolask. Chyba, że będziesz sobie sama opłacać, ale wiadomo, to kosztuje... Łatwiej też pewnie będzie "udowodnić" do Anmeldebescheinigung, że masz za co tu żyć, czyt. że jesteś na utrzymaniu męża. A bez tego papierka też ani rusz jeśli chodzi o późniejsze pieniążki na dziecko. Teraz WGKK bardzo kontroluje czy ośrodek życia aby na pewno nie jest w Pl, więc prowadzenie ciąży i poród w Pl jest trochę ryzykowne. Nawet mi dziś wyświetlił się artykuł, że wymagają już potwierdzenia wymeldowania stałego z Polski: Link do: Wenedi - Poradzimy - Karenz w Austrii
Kaśq witaj i gratualcje! Popieram dziewczyny, najrozsądniej byłoby na szybko pobrać się z narzeczonym, naprawdę wiele to ułatwi, bo tak jak już wcześniej pisały, bez ubezpieczenia nic tu nie zdziałasz, wspólne ubezpieczenie można zrobić z partnerem dopiero po 10 miesiącach wspólnego meldunku jak pisała Karolask. Chyba, że będziesz sobie sama opłacać, ale wiadomo, to kosztuje... Łatwiej też pewnie będzie "udowodnić" do Anmeldebescheinigung, że masz za co tu żyć, czyt. że jesteś na utrzymaniu męża. A bez tego papierka też ani rusz jeśli chodzi o późniejsze pieniążki na dziecko. Teraz WGKK bardzo kontroluje czy ośrodek życia aby na pewno nie jest w Pl, więc prowadzenie ciąży i poród w Pl jest trochę ryzykowne. Nawet mi dziś wyświetlił się artykuł, że wymagają już potwierdzenia wymeldowania stałego z Polski: Link do: Wenedi - Poradzimy - Karenz w Austrii
Aaa Gabi jeszcze co do dodania imienia, też myślę, że raczej trzeba to zrobić tutaj, także pospieszcie się dopóki jeszcze akt nie jest wyrobiony, koleżanki mąż jak meldował syna, zamiast "Mikołaj" zrobili "Mikolaj", pojechali to zmieniać i babka straszne im problemy robiła, bo dokument był już wydany, że to dużo będzie kosztować itd. Koniec z końców wydali im nowy już z poprawną pisownią, ale co się nadenerwowali to ich
Ostatnia edycja:
ola13650
Hmm mysle ze jak masz tu ubezpieczenie to niekoniecznie musicie brac ten slub my nie bralismy i nie robili zadnych problemow Ale jal macie w planach to napewno duzo ulatwi
Gabi gratulacje mala faktycznie duza super ze szybko poszlo i czekamy na fotki zdrowka dla was!
Napisane na SM-G928F w aplikacji Forum BabyBoom
Gabi gratulacje mala faktycznie duza super ze szybko poszlo i czekamy na fotki zdrowka dla was!
Napisane na SM-G928F w aplikacji Forum BabyBoom
Ola ale właśnie sęk w tym, że koleżanka nie ma tu ubezpieczenia... Narzeczony mógłby ją ubezpieczyć pod sobą dopiero po 10 miesiącach wspólnego meldunku, a tego też nie mają, więc jednak najprostszym sposobem byłby ślub
Ostatnia edycja:
karolask87
Moderatorka
Ola Kaśqa chyba nawet nie ma tu meldunku jeśli dobrze zrozumiałam [emoji14]
reklama
Gabi gratulacje córeczki [emoji4] z tego co ja pamietam trzeba tutaj to drugie imie zrobic od razu i mi jeszcze babka sie pytala czy na sto procent U nas mamy jedno bo potem juz nie ma zmian. Takze jesli chcecie drugie to od razu do urzedu bo mogą robić problem.[emoji26]
Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom