reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

reklama
Fajny temat z tymi chustami i naprawdę mozna jej uzywac zaraz po urodzeniu ? I wlasnie czy nosicie swoje dziecie od razu «do góry» ¿ Slyszalam ze teraz od pierwszego momentu juz sie tak robi. ??

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Paula na rękach dziecka nie powinno się nosić w pionie bo jest to niestabilne. W chuście jesteś w stanie zapewnić noworodkowi pozycje "żabki" tak jak w brzuchu i wtedy jak najbardziej bo prawidłowo zawiązane nie obciąża kręgosłupa i odpowiednie ułożenie nóżek jest dobre na bioderka. Juz nie wspomnę o bliskości, wolnych rękach itp. Ja z małą nawet prasowałam, a ostatnio na plecach sprzątałam :) Niektórzy kuszą się na nosidła, bo producenci piszą że od urodzenia itd. ale odradzam dopóki maluszek sam nie usiądzie. Tam już nie ma takiej stabilizacji i pozycji jak w chuście. No i trzeba uważać na wybór nosidła, żeby nie trafić na tzw. wisiadło. Dziecko wtedu wisi na kroczu zamiast siedzieć. Tak, że jak ktoś by się chciał skusić na popularny Baby Björn to szerokim łukiem omijać...Kiedyś noszono dzieci w chustach poziomo, ale teraz się tego nie robi bo dziecko ma wtedy za bardzo przytuloną brodę do klatki piersiowej. Chustom mówie tak, nosidłom "od urodzenia" stanowcze nie! I żadne wkładki tu nie pomogą ;)
Aaa zaczęłam jak Laura miała 6 tyg. :)
Paula a Ty już masz dzieciątko czy termin na kiedy? Przepraszam, ale nie pamiętam już :)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Ja mam termin na 1 października. Wlasnie wrocilam z badania na cukrzycę i wcale ta glukoza do wypicia nie straszna. A co do chust bylam jakos negatywnie nastawiona bo nie wdrazylam sie w temat ale mocno zaczynam sie przekonywac. Poza tym polozna tez mi to polecala bo dokladnie ma sie wolne rece i mozna cos w domu zrobic nie tylko jak mały bedzie spal o ile bedzie chcieć spac hihi

Paula pierwszy miesiąc może prześpi, a potem już nie będzie tak łatwo [emoji14] hehe moja rada...śpij wtedy z dzieckiem. Ja nie spałam i do teraz żałuje. Od 5 mscy chodzę nie wyspana. W sumie od 7dmiu bo jeszcze 2 ostatnie miesiące ciąży [emoji14]

uuu no niezle sie zapowiada ale zobaczymy:-) a ktoras z was pracowala w ciazy bo ja np jeszcze do poczatku lipca jestem w pracy potem urlop zalegly i mutterschutz i niewiem czy musze cos zalatwiac w sensie jakies papiery czy dopiero machina ruszy po urodzeniu malego ? Kurcze pierwsze dziecko i to w obcym kraju nie ma lekko.. a najbardziej obawiam sie tych papierkowych spraw..

I karolaska czemu nie moglas spac pod koniec cciazy ? Juz obawialas sie porodu czy mialas inne dolegliwosci ? Ja w calej ciazy strasznie duzo spie tzn kiedy tylko mam możliwośc ale boje sie ze potem ciezko bedzie sie przestawic ..

Paula na początku też dużo spałam, ale pod koniec było mega niewygodnie z brzucholem i te pobudki na siku w nocy. Serio co pół h, albo mała kopała, albo musiałam do WC i tak przez 2 msce [emoji14] starałam się odsypiać w dzień, ale nie bardzo mi to wychodziło. Do porodu jakoś lajtowo podeszłam, ale wiadomo jakiś stresik i obawy były. Tu nie nacinają Cię dla zasady, położne starają się pomóc jak tylko mogą przy porodzie. Nie mam porównania z PL, ale podobno niebo, a ziemia :)

Co do pracy. Ja pracowałam do końca. Potem Mutterschutz i odrazu do pracy. Z tym, że ja pracuje na 20h tyg. i po porodzie wszystko robie na spokojnie z domu [emoji14]

Przed Mutterschutz (ja zanisołam jakoś msc przed tą niebieską kartkę z terminem od lekarza i numer konta, a pracodawca wysłał swoje papiery o zatrudnieniu) musisz zanieść papiery do KK :)

Anitaka suknie napewno zdazysz poprawic i wszystko bedzie ok :) wszystkiego dobrego na nowej drodze zycia i czekamy na fotki w sukni ;)

Paula89 ja w calej ciazy tez spalam praktycznie caly czas co wstalam to zaraz spac mi sie chcialo ale tak jak karolask mowi im blizej bylo porodu tym ten sen byl gorszy mysle ze wszystko spowodowane tym oczekiwaniem na dzidzie i hormonami oczywiscie. Jak juz urodzisz to sie wszystko unormuje tylko tak jak karolask pisze spij razem z dzieckiem. Ja tez nie spalam i tez zaluje[emoji14]

Napisane na SM-G928F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Ola coś w tym jest, a wszyscy mówili śpij z dzieckiem... a ja się gapiłam na nią jak śpi zamiast zasnąć :D

Do góry