reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

reklama
Mamy już Geburtsurkunde AT i to drugie międzynarodowe, Meldezettel i za tydzień paszport do odbioru :)
Czekamy na E-Card i będziemy robić Anmeldebescheinigung.

Karolask jak pepuszek krwawi to znak ze odpadnie ja psikalam oktaniseptem i bylo super juz chyba po 7dniach synkowi odpadl. Moj tez mial klamre ale taka malutka. Wiec poczekaj obserwuj i powinno na dniach odpasc:)

Dzięki Ola, uspokoiłaś mnie bo już się bałam że jakieś zakażenie się wdaje albo cuś. A powiedz mi jeszcze jak psikałaś? Prosto na ten kikut?? Czy na gazik i przemywałaś? W szpitalu powiedzieli, żeby po prostu utrzymywać suchy i zasypywać pudrem. Tak też robię do tej pory. Ale Octenisept mam, to wyczyszczę i spróbuję.
Heh wpis powyżej to mąż, się nacieszyć nie może i chyba już mu troszkę brak rozumku się daje we znaki.

1 szybkie psikniecie na pepuszek albo zwilzyc gazik i przemyc octanisept fajnie wysusza i odkarza poczekaj az wyschnie i dopiero ubierz malutka. No to tylko pozazdroscic troskliwego meza :p

A wlasnie jak to z paszportem bo mieszkam w linz i nie wiem czy od razu bysmy zalatwili paszport czy nie. I jakie dokumenty sa potrzebne... Aa i czy przy meldowaniu dziecka potrzebne sa anmeldenbescheinigung rodzicow????

Ostatnia edycja:
Laura :)
Anmeldebescheinigung nam nie było potrzebne, ale mąż miał ze sobą na wszelki wypadek.
Do paszportu potrzebujesz zdjęcie, akt urodzenia ten międzynarodowy i dowody osobiste obojga rodziców. Oboje muszą podpisać wniosek. Dostaniesz karteczkę z teeminem odbioru. W naszym przypadku za tydzień.

reklama
Witam Was Serdecznie Dziewczyny:)

Piszę do Was gdyż potrzebuję pomocy. Obecnie mieszkam z mężem w Salzburgu ale planujemy się przeprowadzić do Wiednia. W niedługim czasie będziemy się starać o Maleństwo. Dopiero będziemy zaczynać rodzicielką przygodę. Proszę powiedzcie jak wygląda opieka polskich ginekologów we Wiedniu. Gdzieś słyszałam że są nastawieni na kasę dla Polek, które mówią słabo po niemiecku. Posiadam dobry angielski i podstawowy niemiecki. Co możecie polecieć, ginekologa , szpital? Przeprowadzamy się ze względu na Polską szkołę, która jest we Wiedniu. Wszystko pod kątem Naszego Maleństwa. Dzięki za zainteresowanie i czekam na Wasze odpowiedzi:).

Do góry