reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Anitaka jeśli dobrze pamiętam, to gdy ktoś jest spoza Wiednia, to wniosek osobiscie ale paszport wyślą pocztą. Wydaje mi się, że Vici kiedyś coś takiego pisała, ale na 100% pewna nie jestem.

Witaj Magdalena, ja chodziłam w ciąży do jednego Polaka (Miechowiecki) i NIE POLECAM. Na grupie na fb Matki Polki w Wiedniu też same niepochlebne opinie, o Truskolaskim ostatnio przeczytałam, że nawet nie zauważył nowotworu drugiego stopnia u swojej pacjentki!
Polecam dr Dinhof, pani dr mówi po angielsku, takze spokojnie, zawsze przed wizytą możesz sobie spisać słówka, które będziesz chciała użyć.

Ja rodziłam w Göttlicher Heiland, z całego serca polecam, też bez problemu można po angielsku się porozumieć

reklama
Aa to musze sie dowiedziec bo do wiednia prawie 200 km a z maluszkiem to tak nie bardzo jezdzic tyle razy. A na wielkanoc chcielibysmy w pl ochrzcic malutka.. Karola wiesz sami sie zastanawiamy nad Laurą. Aa i sliczne wloski ma malutka ;)

Anitaka jeśli dobrze pamiętam, to gdy ktoś jest spoza Wiednia, to wniosek osobiscie ale paszport wyślą pocztą. Wydaje mi się, że Vici kiedyś coś takiego pisała, ale na 100% pewna nie jestem.

Witaj Magdalena, ja chodziłam w ciąży do jednego Polaka (Miechowiecki) i NIE POLECAM. Na grupie na fb Matki Polki w Wiedniu też same niepochlebne opinie, o Truskolaskim ostatnio przeczytałam, że nawet nie zauważył nowotworu drugiego stopnia u swojej pacjentki!
Polecam dr Dinhof, pani dr mówi po angielsku, takze spokojnie, zawsze przed wizytą możesz sobie spisać słówka, które będziesz chciała użyć.

Ja rodziłam w Göttlicher Heiland, z całego serca polecam, też bez problemu można po angielsku się porozumieć

to niezle..z tymi lekarzami;/słyszałam, że do porodu we Wiedniu dla jednej Polki znaleźli specjalnie położną, która mówiła po polsku. Trochę czasu jeszcze mam ale wiadomo trzeba się przygotować i wszystko dobrze sprawdzić.

A orjentujecie sie moze jak to jest z uznaniem dziecka przez partnera i nadanie mu jego nazwiska? bo my nie jestesmy po slubie. Karolask a za paszport ile placilas?

To ja tez mam pytanie. My jestesmy mieszanym malzenstwem... Czy dokumenty dla dziecka bede musiala zalatwiac rowniez w ambasadzie czy to nie ma znaczenia? Jest jeszcze duzo czasu ale nie znam sie kompletnie...

Ola my tez jeszcze nie jestesmy malzenstwem. A z twgo co wiem to przy meldowaniu dziecka musi byc tez ojciec zeby uznac dziecko i ma wtedy jego.nazwisko. ;) a jesli chodzi o mieszane malzenstwa to wiem tylko tyle ze jak np maz jest austriakiem a ty polka to wybieracie obywatelstwo jal wybierzesz austriackie to nie musisz miec juz paszportu dla dziecka w pl ambasadzie. Ale nie wiem jak jest z innymi krajami...

Anitaka Musicie złożyć wniosek o paszport, ten już Wam wyślą z racji dalszej odległości od Wiednia. My mamy 80km i nam przysłali. Jakaś dopłata za to jest, ale nie pamiętam już ile, chyba coś około 20 euro.
Magdalena1234 Jeśli znasz angielski, to ja bym na Twoim miejscu poszła do austriackiego ginekologa, niż polskiego. Polak Polakowi wilkiem za granicą, szczególnie wśród lekarzy. Znam to z doświadczenia :( Teraz chodzę do Austriaka (mąż chodzi ze mną, bo z niemieckim u mnie słabo, a po angielsku aż tak dobrze się nie dogadam).

reklama
Do góry